İngiltere Parlamentosu’nda faaliyet göstermekte olan dostluk grubu “All Party Parliamentary Group for the TRNC” üyelerinden oluşan heyet KKTC’nin kuruluş yıldönümü kutlamaları münasebetiyle ülkemize yaptıkları ziyaret çerçevesinde KTTO’yu da ziyaret ederek Başkan Fikri Toros’la görüştüler.

Toros, sözkonusu heyete Kıbrıs sorununda gelinen son aşama ve yaşanan sıkıntılar hakkında görüş alışverişinde bulundu. Hellimin coğrafı tescili konusunun da görüşüldüğü toplantıda Toros, hem Kıbrıslı Türklerin hem de Kıbrıslı Rumların ortak kültürel ürünlerinden bir olan hellimin toplumları bölen değil işbirliğine teşvik eden bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğin vurguladı. Güney Kıbrıs’ın yapmış olduğu başvuruda adanın Kuzeyinde üretilen hellimin nasıl sürece dahil edileceği konusunun belirsiz olduğunu, Avrupa Birliği’nin bu konuda insiyatif geliştirmesi sorunmluluğunun bulunduğunu söyledi. Kıbrıs’ta özel bir durum olduğunun Güney Kıbrıs’ı AB üyesi yapan AB’ye giriş anlaşmasının onuncu protokolunda da net bir şekilde kabul edildiğini dolayısıyla bu özel durumu göz önünde bulunduran bir mekanizmanın geliştirilmesinin şart olduğunu vurguladı. Toros, Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) tarafından yürütülmekte olan çalışmalara ellerinden gelen tüm desteği verdiklerini, bu konunun Kıbrıslı Türklerin ekonomik geleceğiyle doğrudan ilişkili olduğunu anlattı.

Dostluk Grubu Başkan Yardımcısı Baroness Meral Hüseyin Ece başkanlığındaki heyette Lord Harrison, Lord Sheikh, Lord Kilclooney ve Lady Butterworth yer almaktaydı.