Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, 2016–2018 yılları arasındaki dönemde KKTC ekonomisin yıllık ortalama yüzde 3,5 büyümesinin öngörüldüğünü kaydetti.

Şu anda 105 bin olan istihdamın 2018 sonunda 114 bine ulaşmasının beklendiğini ifade eden Muhtaroğlu, “2014 sonu itibariyle yüzde 8.3 olan işsizlik oranının, 2018 sonunda yüzde 6.2’lere gerilemesi hedefleniyor” dedi.

Muhtaroğlu, bugün öğlen Başbakanlıkta bir toplantı düzenleyerek, ülkede ilk kez hazırlanan ve 2016 ile 2018 dönemini kapsayan “Orta Vadeli Program”ın taslağı konusunda bilgi verdi.

Muhtaroğlu, programın, KKTC ekonomisinin hedeflerine ulaşması için gerekli atılımı gerçekleştirmek üzere tasarlandığını kaydetti.

TASLAKLA İLGİLİ GÖRÜŞLER ALINACAK

DPÖ uzmanları tarafından ilk kez hazırlanan 3 yıllık programda ekonomik ve sosyal konularla 20’den fazla sektörün ilke politikalarına ve hedeflerine de yer verildiğini aktaran Muhtaroğlu, taslağın, görüşleri alınmak üzere kurum-kuruluş, sivil toplum örgütleri ve üniversitelere gönderildiğini kaydetti.

“KKTC’NİN PROGRAMI OLACAK”

Ödül Muhtaroğlu, “Bir çalışma yaptık. Ortaya bir taslak çıkardık. Tüm toplumla tartışacağız, görüşleri aldıktan sonra programa son şeklini vereceğiz. Katılımcılığa önem veriyoruz. Amacımız hazırlanan programı herkesin sahiplenmesi ve aidiyet duygusunu üst düzeye çıkarmak. Sonuçtu bu tüm KKTC’nin programı olacak” dedi.

Muhtaroğlu, bu kapsamda 27 Ekim Salı günü,  Sosyal ve Ekonomik Konsey toplantısının gerçekleşeceğini, taslağın son halini aldıktan sonra da Bakanlar Kurulu’na gönderileceğini söyledi.

PROGRAMIN AMAÇLARINDA KAMU FİNANSMAN DENGESİNİ İYLEŞTİRMEK DE VAR

DPÖ Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, programın amaçlarını “ekonomik büyümeyi sürdürme”, “kamu finansman dengesinin iyileştirilerek bütçe açığını azaltma”, “istihdam artışını sağlama”, “halkın refah düzeyini yükseltme” ve “makroekonomik ve finansal istikrarı güçlendirme” şeklinde aktardı.

“PROGRAM RİSKLER DİKKATE ALINARAK HAZIRLANDI”

ABD ve bazı AB ülkeleri ekonomilerinde nispi bir iyileşme gözlemlendiği ancak birçok AB ülkesinde ve gelişmekte olan ülkelerde küresel krizin etkilerinin sürdüğüne işaret eden Ödül Muhtaroğlu, söz konusu programın devlet bütçesi ile uyumlu, KKTC, Türkiye ve diğer ülkelerdeki siyasi ve ekonomik gelişmeler, riskler ve beklentiler dikkate alınarak hazırlandığını söyledi.

3 yıllık programın kendi kapsamı içinde her yıl yenileneceğini de kaydeden Muhtaroğlu, programın içeriği hakkında rakamsal bilgiler de verdi.

KKTC EKONOMİSİNİN BÜYÜME ÖNGÖRÜSÜ

Buna göre, KKTC ekonomisinin program dönemi boyunca yıllık ortalama yüzde 3.5 büyümesi hedefleniyor. Şu anda 105 bin olan istihdamın 2018 sonunda 114 bine ulaşması öngörülüyor. İstihdama katılım oranının ise yüzde 45’e yükselmesi bekleniyor.

İŞSİZLİK ORANININ GERİLEMESİ BEKLENİYOR

2014 sonu itibariyle yüzde 8.3 olan işsizlik oranının da program sonunda yüzde 6.2’lere gerilemesi hedefleniyor. 2014 sonu itibariyle 1 milyar 784.3 milyon dolar olan ithalatın, 1 milyar 938 milyon dolara, 134 milyon dolar olan ihracatın ise 152.6 milyon dolara yükselmesi öngörülüyor. İthalatın ihracatı karşılama oranının ise yüzde 7.9’a ulaşması hedefleniyor.

Programla net turizm gelirlerinin de artması öngörülüyor.

CARİ İŞLEMLER AÇIĞI KAPANACAK

2014 sonu itibariyle 679.4 milyon dolar olan turizm gelirlerinin program sonunda 788.5 milyon dolara ulaşması bekleniyor.

Uzun yıllardır eksi seyreden ve 2014 sonu itibariyle eksi 11.7 milyon dolar olan cari işlemler açığının da bu süreçte gerek turizm gerekse yükseköğrenimdeki gelirlerde yaşanacak artışla program sonunda 31 milyon dolar artı ile kapanması öngörülüyor.

TASLAKTA ENFLASYON VE KUR TAHMİNLERİ DE VAR

Enflasyonun ise program dönemi boyunca yıllık ortalama yüzde 4.5 düzeylerinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Programda kurlarla ilgili tahminlere de yer veriliyor. 
Buna göre, 2015 sonu itibariyle yıllık ortalama doların 2.7488, Euro’nun 3.0674 ve İngiliz sterlininin 4.2125 olması beklenirken, 2018 sonu itibariyle yıllık ortalama doların 3.0540, Euro’nun 3.4263 ve İngiliz Sterlinin 4,6529 olması bekleniyor.