‘KKTC Florasında Bulunan Potansiyel Süs Bitkilerinin Saptanması, Tanımlanması, Muhafaza Edilmesi, Kültüre Alınması ve Etkin Değerlendirilmesi’’ projesi devam ediyor.

Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün yürüttüğü projede, 2013 yılında başlatılan proje çerçevesinde Kıbrıs’a özgü süs bitki türleri saptanıp, koruma altında olması gereken endemik türlerin korumaya alınması ve belirlenen türlerin çoğaltılması amaçlanıyor.

Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Kuntay Vurana, Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada projeyle ilgili bilgi verdi.

Kuntay Vurana, Ziraat Yüksek Mühendisi Konce Baydar liderliğinde yürütülen projede, KKTC florasına ait süs bitkilerinin tespit edilmesi, daha önce tanımlanmamış olan bitkileri tanımlanması, envanter oluşturulması, doğal süs bitkilerinin belirlenmesi ve koruma altındaki Kuzey Kıbrıs endemik bitki türü ve orkidelerin muhafaza edilmesinin hedeflendiğini belirtti. Vurana, bu bitkilerin kültüre alınacağını işaret ederek, projede, dünyanın birçok yerinde uygulanan doku kültürü çoğaltma yöntemi kullanılacağını kaydetti.

“TÜRLER ÇOĞALTILARAK DOĞAYA KAZANDIRILACAK”

Kuntay Vurana, doğada bulunan soğanlı ve yumrulu bitkilerinin toplanması, elde edilen  türlerin  teşhisleri ve  karakterizasyonları yapıldıktan sonra müdürlüğe ait Güzelyurt Araştırma İstasyonu bünyesinde oluşturulacak koleksiyon parsellerinde muhafaza  edileceğini belirtti.

Projede daha sonra belirlenen türlerin çoğaltma programına dahil edileceğini belirten Vurana, türlerin çoğaltılmasının Biyoteknoloji Laboratuvarı’nda doku kültürü yöntemiyle seralarda  gerçekleştirileceğini kaydetti.

Çoğaltılacak türlerin öncelikli olarak  çoğaltılması  zor,  endemik  veya  yok  olma  tehlikesi ile karşı karşıya kalan türler arasından seçileceğini belirten Vurana, elde edilen  yeni  bitkilerin belirlenen bölgelere dikilerek, yeniden doğaya kazandırılacağını söyledi.