Doğuş Özokutan Çiftçioğlu

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, sağlık konusunun hep sorunlarla gündeme geldiğini kaydederek, devlet hastanelerinde önemli başarılara imza atıldığına işaret etti.

Sucuoğlu, Ahmet Kaptan başkanlığındaki Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) heyetini kabul etti.

KAPTAN

Kaptan ziyarette yaptığı konuşmada Sağlık Bakanlığı’nın başarılı olmasının önemli olduğunu kaydetti.

Sağlıkla ilgili eleştiri ve şikâyetlerin en aza indirilmesi gerektiğini ifade eden Kaptan, sağlıkta hizmet kalitesinin artmasının, sağlık çalışanlarının sorunlarının çözülmesiyle mümkün olabileceğine işaret etti.

Personel eksikliğine çözüm bulması, “gayri yasal işlemlerin” son bulması ve fiziki yetersizliklerin aşılması gerektiğini anlatan Kaptan, Sucuoğlu’na tespit ettikleri sorunları içeren bir yazı verdi.

Kaptan her ayın ilk iş günü Bakan Sucuoğlu ile bir araya gelip durum değerlendirmesi yapmak istediklerini de belirtti.

1464681827.jpg

SUCUOĞLU

Sağlık Bakanı Sucuoğlu ise kabulde yaptığı konuşmada KTAMS’la birlikte çalışmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

Sağlığın halkın en çok şikayetçi olduğu alan olduğunu anlatan Bakan Sucuoğlu, hem sağlık çalışanlarının sayısının hem de mevcut çalışanların maaş ve özlük haklarının yetersiz olduğunu söyledi.

Hükümetin sağlık konusuna önem verdiğini kaydeden Sucuoğlu, yakında 100 kadar hemşire istihdamı yapılacağını hatırlattı.

Sucuoğlu, Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki fiziki sorunların üstesinden gelinmesi için iş insanlarını da yardıma çağırdı.

Sağlık konusunun hep sorunlarla gündeme geldiğini de kaydeden Sucuoğlu, devlet hastanelerinde önemli başarılara imza atıldığına işaret ederek, bu gibi gelişmeleri basın toplantılarıyla halka paylaşmaya devam edeceklerini söyledi.

* * *

Kaptan ziyarette Sucuoğlu’na sağlıktaki sorunlar konusunda yazı verdi.

KTAMS’ın Sağlık Bakanlığı’nda örgütlü ve yetkili olduğu hatırlatılan yazılı açıklamada, sorunların kaliteli hizmet verilmesini engellediği ifade edildi.

“On yıldan beridir sağlıkta ihtiyaçlar, sıkıntılar için çalışmalar yapılmadı ve belirlenmedi” denilen açıklamada, personel eksikliğine işaret edildi.

“HEMŞİRE SAYISI ARTIRILMALI”

“Dünya ortalamasında 5 hastaya bir hemşire düşerken bizde 10-12 hastaya bir hemşire düşmektedir” denilen açıklamada, teşkilat yasasının ivedilikle ele alınıp hemşire sayısının artırılması istendi.

Açıklama şöyle devam etti:

“Şu anda muhasebe, arşiv, kayıt servislerinde sekreterlik görevleri özel şirket olan temizlik şirketi personeline gayrı yasal olarak yaptırılmaktadır. Bu bölümlere acil kamu sınavı ile asıl ve sürekli personel alınmalıdır.

Kamu Sağlık Çalışanları Yasasında öngörülen çalışma saatleri ve nakil tüzüğü yürürlüğe konmalıdır.

Tüm kamu sağlık çalışanlarının 5'e 1 yıpranma alması için gerekli çalışma başlatılmalı ve sonuçlandırılmalıdır.

Sağlık çalışanlarının farklı hastanelerde görevlendirilenler için Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz toplu taşımacılık servisleri sağlanmalıdır.

Anayasa ve yasalara aykırı bir şekilde angarya çalıştırılmaya son verilmeli ve 
on-call tüzüğü uygulanmayan birimlerde uygulamaya konmalıdır”

“SAĞLIK OCAKLARI VE HASTANELER YENİLENMELİ”

Fiziki olarak yetersiz kalan sağlık ocakları ve hastanelerin yenilenmesi ve sağlıksız ortamların giderilmesi gerektiği de belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“2011 sonrası işe girenlerle ilgili eşit işe eşit ücret uygulanmalı ve vardiya çalışan kadrolu çalışanlar gibi geçici çalışan hemşire ve diğer sağlık çalışanlarının da vardiya tahsisatı alabilmesi için  gerekli çalışma başlatılmalı ve sonuçlandırılmalıdır.

Tıbbi malzeme eksikliğinin giderilmesi sağlanmalıdır”

Açıklamada, servislerdeki güvenlik görevlilerinin yetersiz olduğuna dikkat çekilerek, servislerdeki temizlik personelinin de artırılması istendi.

Her yıl yazlık ve kışlık üniformaların düzenli olarak sağlanması gerektiği kaydedilen açıklamada, terfi sınavlarının da zamanında yapılması istendi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Personel otoparkı yeniden düzenlenmeli, özellikle vardiya çalışanlar için önlemler alınmalı, Hastanelerde kaliteli sağlık hizmeti için denetimler düzenli olarak yapılmalıdır.

Barış Ruh ve Sinir Hastanesine ivedilikle hemşire alınmalı ve 25 yıllık hemşireler gece nöbetlerine kendileri isterse konmalıdır.

Bülent Ecevit Rehabilitasyon Merkezi personeli ve hemşire sayısı artırılmalı, Başhemşiresi ve Başhekimi ayrı olmalıdır.

Sağlık çalışanları tam gün çalıştıkları için kendilerinin de katkısıyla yemek sağlamalıdır.

Yeni açılacak Onkoloji Hastanesi için yeterli hemşire ve diğer birimler için personel alınmalıdır.

Gazimağusa Hastanesi’nde özellikle acil servis hemşiresi sayısının acilen artırılması sağlanmalıdır.

Devlet Laboratuarında, laboratuar çalışanı, kayıt memuru ve kitabet memuruna ihtiyaç vardır, bu ihtiyaçlar acilen giderilmelidir.

Sendikamızın sağlık çalışanlarına yönelik düzenlediği eğitimlerde, çalışanların idari izinli olmaları sağlanmalıdır.”

Bu taleplerin halkın kaliteli sağlık hizmeti alması açısından önem taşıdığı ifade edilen açıklamada, “Yapılacak tüm çalışmalarda katkı talep edilmesi halinde biz KTAMS olarak zaman mevhumu gözetmeksizin hazır olduğumuzu belirtiriz” ifadeleriyle son buldu.