Duygu ALAN

SÜT VE SEBZE: Rusya’nın Türkiye ile büyük alım anlaşmaları almak için uzlaşıya vardığı bugünlerde, Kıbrıslı Türkler de “hangi ürünleri Rusya’ya satabiliriz” üzerinde çalışıyor. Narenciye satışı yapılan Rusya’ya işlenmiş süt ürünleri yanında, sebze ithalatı da gündemde

SÜRECE DAHİL OLUNDU: KKTC Ekonomi Bakanlığı’na bağlı Ticaret Dairesi, Türkiye Ekonomi Bakanlığı ile dirsek temasında. “Rusya’ya hangi ürünler satılabilir” çalışması tamamlandı. Türkiye Ekonomi Bakanı’nın Rusya’ya olası ziyaretinde, Kıbrıslı Türklerin de yer alması kesinleşti

TÜRKİYE’YE DE SATIŞ ARTACAK: Geçen yıl Rusya pazarında 1,8 milyar dolar payı olan Türkiye, ek gıda alım talebi ile ilgili çalışma başlatırken KKTC’ye de Rusya pazarında fırsat doğdu. Türkiye pazarında oluşan açık nedeniyle, hem Rusya hem Türkiye’ye mal satışı ciddi ciddi gündemde

RUMLAR FIRSAT KOLLUYOR: Rusya’ya yüklü mal satan Rum tüğccarlar, “AB’den alımın durdurulması” nedeniyle ciddi sıkışıklık yaşıyor. Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, Güneydeki ürünlerin de Kuzey Kıbrıs üzerinden pazarlanması için görüşmeler yapıldığını açıkladı

HERKES HAZIR: Havadis’e konuşan iş dünyası temsilcileri, Rusya’ya ve Rusya’ya yüklü mal satışı gerçekleştiren Türkiye de dahil diğer ülkelerde oluşacak açıklara yönelik mal üretim ve satışına hazır olunduğu mesajını verdi. Herkes yeni pazar için çalışmaya başladı

Avrupa Birliği ülkelerinden yılda 2.2 milyon ton yaş meyve ve sebze ithalatı yapan Rusya, Ukrayna krizi nedeni ile rotayı Türkiye’ye çevirdi. Türkiye’nin sürece dahil olmasının ardından, Kıbrıslı Türklerin de Rusya’ya ihracat yapması gündeme geldi. Geçen yıl Rusya pazarında 1,8 milyar dolar payı olan Türkiye, ek gıda alım talebi ile ilgili çalışma başlatırken KKTC’ye de Rusya pazarında fırsat doğdu.

Bu yıl yaşanan kuraklık ve ilkbahar aylarında meydana gelen don olaylarından olumsuz etkilenen Türkiye ise Rusya’dan gelen ek gıda alım talebi karşısında zorlandı.

Konu ile ilgili Havadis’e konuşan Ticaret Dairesi Müdürü Orçun Kamalı, Rusya ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında yaşanan gerginliğin ardından Rusya’ya yapılan narenciye ihracatında kota artırımına gidilmesi, ayrıca süt ve süt ürünlerinin de ihracatının yapılabilmesi için çalışma başlatıldığını söyledi.

Sektör temsilcileri Rusya pazarına hazır

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Ali Çıralı, yapılacak ciddi ve titiz çalışmalar sonucu KKTC’nin de Rusya pazarında rahatlıkla yer alabileceğini belirtti.

Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği (SÜİB) Başkanı Candan Avunduk, Rusya’nın Avrupa Birliği ülkelerine ithalat kapılarını kapatmasının ardından KKTC’de de Rusya pazarına yönelik hareketlilik başladığını belirtti. “Beklentimiz, hükümet bazında bizi de o pazara almalarıdır” diyen Avunduk, “Rusya pazarına girmek için yetkili merciler ön ayak olmalıdır” şeklinde konuştu.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros, Avrupa Birliği ülkeleri ile Rusya arasında yaşanan gerginliğin ardından Rusya pazarında KKTC için de iş fırsatları doğduğunu söyledi.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın diğer sektör temsilcileri ile bir araya gelerek Rusya’da doğan iş fırsatlarını yoğun şekilde değerlendirmeye başladığını kaydeden Toros, narenciyeyi büyütmek, ürün gamı bazında genişletmek yönünde çalışma yapıldığını söyledi.

Mağusa Yatırımcı İş Adamları Derneği Başkanı Güneş Güneşoğlu ise Rusya inşaat sektöründe KKTC’nin halihazırda bir pazara sahip olduğunu ancak yaşanan gelişmelerden sonra bu pazarın da genişletilmesinin mümkün olduğunu kaydetti.

***
Kamalı: Rusya için hazırız

Ticaret Dairesi Müdürü Orçun Kamalı, Ukrayna krizi nedeni Rusya’nın Avrupa Birliği ülkelerine ithalat yasağı ile karşılık verdiğini, yaşanan bu gelişmenin ardından Rusya pazarında daha fazla yer almak maksadı ile KKTC’de bir takım çalışmalar başlatıldığını söyledi.

Kamalı, “KKTC’den Rusya’ya hali hazırda bir miktar narenciye ihracatı yapılmaktadır. Ancak narenciye ihracat kotası arttırılabilir, süt ve süt ürünlerimizin de ihracatı yapılabilir. Dolayısıyla Ticaret Dairesi bu anlamda bir çalışma başlatmıştır. Şu anda yapılan çalışma çerçevesinde ise ürettiğimiz malları ne kadar pazarlayabiliriz ve Rusya’da ne kadar pazar yaratabiliriz onların yollarını arıyoruz” dedi.

Orçun Kamalı, yakın gelecekte özellikle Türkiye’nin Rusya’ya yaptığı ihracat mallarında büyük bir artış beklendiğini ifade etti.

Kamalı, şöyle devam etti:

“Rusya’nın sertifikasyon konusunda onay verdiği ülkelerin mallarını almak gibi bir titizliği var. KKTC’nin de dünyaya açılımı Türkiye üzerinden gerçekleşmektedir. Dolayısıyla biz de Rusya pazarına girme noktasında neler yapabiliriz önce bunun üzerinde çalıştık.

Rusya’daki ve KKTC’deki ticari müşavir arkadaşlarla görüştük ve Türkiye’den Rusya’ya mal satan şirketlerin isimlerini aldık. Bu şirketlerle irtibata geçilebilir anlamında da bilgi olsun diye isimlerini ilgili odalarımıza verdik. Kısacası doğru adres gösterdik.

Öte yandan biz sadece Rusya’nın ihtiyacı olacak mallara yönelik değil, Rusya’ya ihracat yapacak olan ülkelerde yaşanacak eksiklikleri kapama anlamında da bir pazar araştırmasına girdik. Bu yönde de bir takım görüşmeler yaptık. Şuanda Rusya’da gerçekleşen gıda fuarında ülkemizden bir şirket bulunmaktadır.”

Orçun Kamalı, Rusya’nın ihracatta belli bir tır kotası olduğunu ancak yaşanan gelişmelerin ardından bu kotayı arttırması gerektiğini savundu. Kamalı, “Bu da ancak ülkeler arası yapılacak resmi anlaşmalar ile mümkündür” şeklinde konuştu.

***

Toros: Rusya bizim için yeni bir fırsat

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros, Rusya’nın ithalat konusunda Avrupa Birliği ülkelerine ambargo koyması ile KKTC için Rusya pazarında iş fırsatı doğduğunu belirtti.

Yaşanan gelişmelerin ardından Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın diğer sektör temsilcileri ile bir araya gelerek Rusya’da doğan iş fırsatlarını yoğun şekilde değerlendirmeye başladığını kaydeden Toros, “Narenciyeyi büyütmek, ürün gamı bazında genişletmek yönünde çalışma yapıyoruz” dedi.

Rusya’ya ciddi miktarda narenciye ihracatı yapan Güney Kıbrıs’ın da Rusya’nın AB ülkelerine uyguladığı ambargodan olumsuz etkilendiğini söyleyen Fikri Toros, Kıbrıslı Rumların ihracatını nasıl KKTC üzerinden yapabileceği ve bu ambargoyu delebileceği üzerinde de çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

***
Çıralı: Niyet olursa her engel aşılabilir

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Ali Çıralı, oldukça büyük bir pazara sahip olan Rusya’nın ithalatta sıkı bir rejimi olduğunu kaydetti.

Niyet olduktan sonra aşılamayacak hiçbir sorun olmayacağına işaret eden Çıralı, ciddi ve titiz çalışmalar sonucu KKTC’nin de bu pazarda rahatlıkla yer alabileceğini belirtti.
Çıralı şunları söyledi:

“Rusya pazarı büyük pazardır fakat ithalatta da çok sıkı bir rejimi vardır. Ancak eğer bir niyet olurda ciddi ve titiz çalışmalar yapılırsa biz bunları aşabiliriz. Narenciye ihracatının kotası arttırılabilir, patates, tavuk et, süt ve süt ürünleri gibi daha birçok ürünümüzü Rusya’ya satabiliriz. Yeter ki devlet olarak bu iş sahiplenilsin, ciddi çalışmalar yapılsın. Türkiye’deki firmalar üzerinden de bu ihracatların yapılabilmesi mümkündür. Ancak bunun için de ciddi ve titizlikle çalışılması gerekir. Öte yandan ürünlerimiz yüksek kalite standartlarına sahiptir. Fakat her ülkenin ürün kalitesi hususunda farklı standartları vardır. Ama inanıyorum ki biz bu hususta Rusya’ya da çok kolaylıkla uyum sağlayabiliriz.”

***
Avunduk: Yetkililer ön ayak olursa biz de Rusya pazarına girebiliriz

Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği (SÜİB) Başkanı Candan Avunduk, Rusya’nın Avrupa Birliği ülkelerine ithalat kapılarını kapatmasının ardından KKTC’de de Rusya pazarına yönelik hareketlilik başladığını belirtti.

KKTC’de üretilen süt ve süt ürünlerinin bugün Türkiye’ye, Körfez ülkelerine ve Japonya’ya ihracatının yapıldığını kaydeden Avunduk, Rusya’ya da rahatlıkla ihracat yapılabileceğinin altını çizdi.
Devlet yetkililerinin de Rusya pazarına girmeye yönelik bir takım çalışmalar yapması gerektiğini ifade eden Avunduk, “Geçmişte KKTC için çok uzak olan Rusya pazarı, Rusya ile AB ülkeleri arasında yaşanan son gelişmelerden sonra yakınlaştı. Dolayısıyla KKTC’nin ticaret bakımından Rusya’ya doğru bir yönelmesi oldu. Yakın geçmişte de bünyesinde Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği’nin (SÜİB) de temsilcisi bulunduğu Kuzey Kıbrıs İhracatçılar Meclisi kuruldu. Beklentimiz, hükümet bazında bizi de o pazara almalılar. Rusya pazarına girmek için yetkili merciler ön ayak olmalıdır” diye konuştu.
Avunduk, sözlerine şu şekilde devam etti: “Rusya, çok büyük bir ülkedir, dolayısıyla büyük de bir pazardır.  KKTC’de süt ve süt ürünlerinin üretim kapasitesi bellidir. Fakat Rusya pazarına girilmesi halinde hayvan üreticimizin gereken süt üretimini yapmakta bir sıkıntısı olmayacaktır. Süt imalatçılarının da hayvan üreticilerinin süt üretimini işleme kapasitesi vardır. Ben, kısa sürede Rusya pazarına adapte olabileceğimize inanıyorum. Bugün KKTC’den Türkiye, Japonya ve körfez ülkelerine ihracat yapıyoruz. Türkiye ki, ürün güvenliği hususunda fazlası ile titiz ve bu konuda ciddi tedbirleri olan bir ülkedir. Eğer Türkiye gibi devasa ve hassas bir ülkeye ihracat yapabiliyorsak Rusya’ya da yapabiliriz.”

***
Güneşoğlu: Rusya pazarı göz ardı edilmemeli

Mağusa Yatırımcı İş Adamları Derneği Başkanı Güneş Güneşoğlu, KKTC’nin Rusya’da inşaat sektöründe hali hazırda bir pazara sahip olduğunu ancak yaşanan gelişmelerden sonra bu pazarın genişletilmesinin daha mümkün olduğunu kaydetti.

İnşaat sektöründe faaliyet gösteren şirketlere bu anlamda bir çağrıda bulunan Güneşoğlu, şunları söyledi:

“Rusya pazarında inşaat sektörü iyi gidiyor. KKTC’de faaliyet gösteren birkaç şirketin de Rusya’da yatırımları var.  Şuanda da ikinci, üçüncü ofisler açılma aşamasında. Benim inşaat sektöründeki arkadaşlara önerim, özellikle bu dönemde Rusya pazarını göz ardı etmemeleridir.”

KKTC’nin Rusya’da ciddi bir pazara sahip olabilmesi ve talepleri karşılayabilmesi için devletin de üzerine de bir takım görevler düştüğünü ifade eden Güneş Güneşoğlu, “Rusya pazarına girmeye belki her bakımdan hazır değiliz ancak imkansız da yoktur. Eğer devlet, gerekli kontakları kurup, ihtiyaç duyulan altyapının oluşturulmasında katkı sağlarsa Rusya’da uzun vadeli yatırımlar yapılabilir” diye konuştu.