Yurt dışında yaşayan vatandaşların soyadı olarak kullandıkları baba adlarını ve özel adları, KKTC’de resmi soyadı olarak alabilmelerinin önü açılıyor.

İçişleri Bakanı Kutlu Evren, Nüfus Kayıt Dairesi’nin yürüttüğü yasalar çerçevesinde bulunan “Doğum ve Ölümlerin Kaydı Yasası’nın” yeniden revize edildiğini ve çok yakında Meclis’e götürüleceğini bildirdi.

Evren, nüfus kayıt yasalarında devrim niteliğinde yenileme ve güncelleme hazırlığı içerisinde olduklarını söyledi.

Bakan Evren, bakanlık basın bürosu aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, 1975 yılında itibaren yürürlükte bulunan ve doğum ve ölüm kayıt işlemlerini düzenleyen 2/1975sayılı Doğum ve Ölümlerin Kaydı Yasası’nda yapılan değişiklikler hakkında bilgi verirken, ülkede 1 yaşına kadar isim değiştirme hakkı tanındığını hatırlattı ve çocuklarda bu sürenin 5 yıla çıkarıldığını anlattı.

“İSİM DEĞİŞTİRMEK MÜMKÜN OLACAK”

Yeni uygulama ile şahısların reşit olmasından itibaren mahkeme yoluyla isim değiştirmesinin mümkün olabileceğini belirten Bakan Evren, bunun mevcut yasalarla mümkün olmadığını, bir kişinin isminin değiştirilmesinin hiçbir surette kabul edilmediğini ifade etti.

“ESKİ YASANIN ADI ‘SOYADI YASASI’ OLARAK DEĞİŞECEK”

Bakanlık olarak vatandaşların işlemlerini daha kolay bir şekilde yapabilmesi için elektronik ortamda işlem yapabilme olanağı sağlanacağını kaydeden Bakan Evren, ayrıca 1974 yılından itibaren soyadı işlemlerini düzenleyen 16/1974 sayılı KKTC Mensuplarının Soyadı Kuralı’nın, “Soyadı Yasası” olarak güncelleneceğini belirtti ve böylelikle vatandaşlara daha çağdaş normlarda hizmet verir bir hale sokulacağını belirtti.

Evren, yurt dışında doğan ve yaşayan vatandaşların bulundukları ülkede soyadı olarak kullandıkları öz adlarını ve baba adlarını, mevcut yasadan doğan engel nedeniyle resmi soyadı olarak alamadıklarını hatırlatarak, bunun birçok anomaliye neden olduğunu ifade etti.

Bu kapsamda onlarca yıldır mağdur olan kişilerin mağduriyetini gidermek için yurt dışında kullandıkları soyadlarını KKTC’de resmi soyadı olarak alabilmelerinin yeni düzenleme ile mümkün olabileceğini anlatan Evren, yasaların Meclis’te görüşülüp onaylandıktan sonra yürürlüğe gireceğini ifade etti.