TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, Sayıştay’ın eleman eksikliği nedeniyle sorun yaşandığını, eleman alındığını ancak hâlâ yetersiz olduğunu, dolayısıyla raporların hazırlanmasının geciktiğini söyledi.

Çakıcı, denetleme kurumlarının bilerek ve isteyerek eleman eksikliği nedeniyle görevini yapamaz duruma getirildiğini savundu.

Rapordan bazı maddeler okuyan Çakıcı, muhasebe sistemindeki hesapların açılmamasını eleştirdi.

Spor fonlarıyla ilgili ilgili bakanlıktan görüş istediğini, aldığı yanıtlarda, kulüplerle ilgili eşitsizlikler olduğunu gördüğünü söyleyen Çakıcı, raporların denetimsizliğin göstergesi olduğunu belirtti.

Çakıcı, KKTC’nin kumar bağımlılığında dünyada dördüncü ülke olduğunu ifade etti.

KKTC’de kumar bağımlılığı oranın 2014 yılında yüzde 3.8 olduğunu söyleyen Çakıcı, toplumun yüzde 13’ünün de kumar sorunu bulunduğunu söyledi.

Çakıcı, “Çok ciddi tedbir alınması gerekiyor” dedi.

Kumar borcu nedeniyle intihar noktasına gelen insanlar olduğunu söyleyen Çakıcı, kumar bağımlılığının tedavisine ilişkin tedbirlerin devlet politikası haline getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Çakıcı, kumar sorununun Kıbrıs Türk halkının en büyük sorunlarından biri olduğunu vurguladı.

TAÇOY: “SANAL ORTAMDAKİ KUMAR İÇİN YASAL DÜZENLEMEYE GİDİLMELİ”

Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy, raporlarla ilgili bilgi verdi.

Piyangolar Birimi’nde yaşanan ve yansıyan sorunları anlatan Taçoy, bet ofislerin kapatılması konusuna da değindi.

Daha önce kumarhanelerin içinde bet oynatıldığını hatırlatan Taçoy, bet oynamak için kumarhaneye gidenlerin başka kumar alışkanlıkları edinmesi ve bazı kişilerin evde bet oynatmasıyla bet ofislerinin kumarhaneler dışına taşındığını anlattı.

Sorunun bet ofisi sayılarının artmasıyla başladığını dile getiren Hasan Taçoy, artık internetten de bet ya da kumar oynanabileceğini hatırlattı.

İnternette oynatılan kumar oyunları konusunda çalışma yapılması gerektiğini dile getiren Taçoy, sanal ortamda oynanan kumar oyunlarıyla ilgili yasal düzenlemeye gidilmesi gerektiğini anlattı.

Piyangolar Birimi’nde yapılan usulsüzlük nedeniyle burada çalışan bir kişinin yurt dışına kaçması olayına değinen Taçoy, bu konunun yakinen takip edilmesi ve bu gibi olayların yeniden yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

ŞAHALİ: “KUMAR VE BET KANAYAN YARALAR”

Tarım Bakanı Erkut Şahali de, uygunluğu verilen Sayıştay raporunun ele alındığını ancak ortaya çıkan konuların son derece önemli olduğunu kaydederek, kumarın ve bet ofislerinin ülkenin kanayan yaralarından olduğunu söyledi.

Piyangolar biriminde yaşanan usulsüzlük konusunda 2011-2015 arasındaki sürenin de araştırıldığını ve takibin devam ettiğini ifade eden Şahali, olumsuzluklar ve sorumlular tespit edilmesi halinde bunun yargı önünde hesap verileceğini kaydetti.

Bakan Şahali, bet ofislerinde hem kumar oynanması hem de oynatılması ile ilgili çok daha tehlikeli bir durum oluşturulmaması amacıyla Başbakanlık nezdinde bir takım çalışmalar başlattıklarını kaydetti.

Denetim konusunda zafiyet olan konuların düzenlenip denetlenmesi için yasal ve teknik alt yapının süratle tamamlanması için Başbakanlık nezdinde çalışmalar yapıldığını ifade eden Şahali, amaçlarının daha kalıcı bir çözüm üretilmesini sağlamak olduğunu belirtti.

ÇAKICI: “DAHA BÜYÜK SORUNLAR YAŞANMADAN TEDBİR ALINMALI”

Yeniden söz alan TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, “Bet ofisleri belasını başımıza CTP hükümeti açtı yine CTP’nin düzeltmesi gerekir” diye konuştu.

Çakıcı gerekirse bet ofislerinin kumarhanelerin içine alınmasını önerdi ve daha büyük sorunlar yaşanmadan hükümeti tedbir almaya çağırdı.

Çakıcı, hükümetin kendisini reform hükümeti olarak tanımladığını ancak henüz hiçbir reform göremediğini de söyledi.