KKTC Londra Büyükelçisi Oya Tuncalı, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kapsamında yayınladığı kutlama mesajında, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 41’inci yıldönümünde yaşamlarını Birleşik Krallık’ta sürdüren tüm Kıbrıslı Türklerin Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutladı.

Tuncalı yayınladığı mesajda şunları ifade etti:

“Kıbrıs adasını Yunanistan’a ilhak etmek amacıyla 15 Temmuz 1974’de yapılan Rum-Yunan darbesi karşısında Türkiye Cumhuriyeti Devletinin uluslararası antlaşmalardan doğan haklarını kullanarak 20 Temmuz 1974’de gerçekleştirdiği Barış Harekatının 41. yıldönümünde Birleşik Krallık’ta yaşamlarını sürdüren tüm vatandaşlarımızın Barış ve Özgürlük Bayramını en içten duygularımla kutluyorum.

Kıbrıslı Rumlar, 1960 yılında kurulan ortalık Cumhuriyeti’nin eşit ortağı Kıbrıs Türk Halkını dışlayarak 1963-1974 yılları arasında her türlü baskı ve saldırıya başvurarak, halkımızı tüm dünyanın gözleri önünde çok zorlu koşullarda yaşam mücadelesi vermeye zorlamışlardır. Ancak bu şartlara rağmen mücadeleyi hiçbir zaman bırakmayan Halkımız, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ve Anadolu Halkının maddi ve manevi desteğiyle, azim ve kararlılıkla, onurlu direnişini sürdürmüştür.

Kıbrıs Türk tarafı, dün olduğu gibi bugün de, adada iki toplumlu, iki kesimli, iki halkın siyasi eşitliğine dayalı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin fiili ve etkin garantisi altında kalıcı bir çözüm bulunması için gayretle çalışmaktadır.”

Tuncalı, 20 Temmuz Barış Harekatı’ndan bugüne kadar geçen 41 yılda Kıbrıs Türk halkının, Türkiye’nin desteği ve işbirliğiyle her türlü haksız baskı ve izolasyona rağmen imkanları zorlayarak büyük gelişmeler sağladığını; Anadolu halkının desteğini her zaman yanında hissettiği ve Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC’nin sarsılmaz bağlarla bağlı ilişkilerinin önemini çok iyi bildiğini ifade etti. Tuncalı sözlerini şöyle tamamladı:

“20 Temmuz 1974 Barış Harekatını gerçekleştiren Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerini, harekatın gerçekleştiği tarihe kadar tüm gücüyle yok olmaya direnen Mücahit halkımızı, bize her zaman destek olan Türkiye Cumhuriyeti’ndeki kardeşlerimizi ve tüm gazilerimizi sevgi ve saygıyla selamlar, teşekkürlerimizi sunar, özgürlüğümüz uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle anarım. Barış ve Özgürlük Bayramımız kutlu olsun.”