KKTC Merkez Bankası’nca yılda dört defa yayımlanan ve dünya ekonomisinin genel görünümüne,  KKTC ekonomisi ve bankacılık sektörü ile ilgili en güncel istatistiki verilere ve değerlendirmelere yer verilen 2016 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin bülten, bankanın web sitesi (http://www.mb.gov.ct.tr) üzerinden yayımlandı.

Bankadan yapılan yazılı açıklamada, 2016 yılının üçüncü çeyrek döneminde de küresel ekonominin zayıf ve kırılgan görünümünü sürdürdüğü, ekonomik aktiviteyi canlandırmak amacıyla sürdürülen parasal genişleme politikalarının yaşanan küresel siyasi istikrarsızlıkların da olumsuz etkileriyle yetersiz kaldığı belirtildi.

Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılma kararıyla piyasalarda yaşanan tedirginlik, sürecin 2017 yılı Mart ayı itibarıyla başlatılacağının açıklanmasıyla birlikte daha da arttığı, 2016 yılı Kasım ayında yapılan ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump’ın sürpriz bir şekilde galip çıkmasına bağlı olarak küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmaların devam ettiği kaydedildi.

Diğer yandan, FED’in Aralık 2016 toplantısında politika faizini artıracağı yönünde gelen güçlü sinyaller ile birlikte küresel ticaret ve yatırımlar ciddi anlamda hız kestiği, Çin ekonomisinde devam eden yavaşlama sinyallerinin ise küresel büyümeyi etkisi altına almaya devam ettiği belirtildi.

Bu gelişmeler ışığında IMF’nin, 2016 yılı Ekim ayında yayınlanan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda küresel büyüme tahminini 2016 yılı için yüzde 3,2’den 3,1’e, 2017 yılı için yüzde 3,5’den 3,4’e düşürdüğünün gözlemlendiği ifade edildi.

“2017 MALİ YILI BÜTÇESİ 5 MİLYAR 700 BİN TL OLARAK ONAYLANDI”

2017 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye ve Plan Komitesi’nde 5 milyar 700 bin TL olarak onaylandığı anımsatılan açıklamada, “2016 yılında olduğu gibi 2017 yılında da mali ve bütçe disiplinine önem verileceğine vurgu yapılmaktadır. 2016 yılı ilk yarısında kamu maliyesinde görülen olumlu gelişmeler 2016 yılının üçüncü çeyreğinde de devam etmiş, KKTC bütçe gelir toplamı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 18,1 artarken, gider toplamı yüzde 4,5’lik oranla sınırlı bir artış kaydetmiştir. Bu dönemde vergi dışı gelirlerde sağlanan yüzde 22,9 oranındaki kayda değer artış dikkat çekicidir” ifadelerine yer verildi.

“DÜZENLEME ÇALIŞMALARI DEVAM  ETMEKTEDİR”

KKTC Merkez Bankası’nın düzenleme çalışmaları kapsamında, ülkede para transferinin verimli ve operasyonel risklerden uzak bir şekilde yapılabilmesi için hazırlanan ve 26 Şubat 2016 tarih ve 27 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, uluslararası uygulamalarla uyumlu, Ulusal Banka Hesap Numarası (UBAN) Tebliği’nin 30 Eylül 2016 tarihi itibarıyla sektörde uygulanmaya başladığı kaydedildi.

Açıklamada, “Bu dönemde Kurumsal Elektronik Ödeme Sistemi (KEÖS) kurulması ile ilgili girişim başlatmış olup, 2017 yılında kurumların ödemelerini elektronik olarak  güvenli ve belirlenen standartlar çerçevesinde gerçekleştirebilmelerini sağlamak amacıyla çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürmektedir” ifadeleri kullanıldı.

“BANKACILIK SEKTÖRÜ İSTİKRARLI SEYRİNİ KORUMAKTADIR”

2016 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla toplam 22 bankanın 233 şube ve 2.989 personel ile hizmet verdiği KKTC bankacılık sektörünün güvenli ve istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ettiğinin belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sektörün bilanço büyüklüğü, bir önceki çeyreğe göre yüzde 4,7 oranında artarak 18.873 milyon TL’ye yükselmiştir. Aynı dönemde sektörün en önemli yükümlülüğü olan mevduattaki yüzde 4,68’lik büyüme hızına karşılık en önemli varlığı olan brüt kredilerdeki büyüme hızının binde 9 seviyesinde gerçekleşmesi mevduatın krediye dönüşüm oranının yüzde 77 seviyesine gerilemesine neden olmuştur. 2016 yılı Mart ayında 769 milyon TL olan ve Haziran 2016 sonu itibarıyla 753 milyon TL’ye gerileyen tahsili gecikmiş alacaklar, üçüncü çeyrek dönemde artmış ve 785 milyon TL’ye ulaşmıştır. 2016 yılı Eylül sonu itibarıyla Sermaye Yeterlilik

Standart Rasyosu yüzde 18,36 olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde bankacılık sektörü toplam risk ağırlıklı varlıklar (RAV) içerisinde kredi riski’nin payı yüzde 80 iken piyasa ve operasyon riski’nin payı yüzde 20 seviyesindedir.

Mevduat Toplamı 14.970 milyon TL’ye Krediler 11.521 milyon TL’ye Yükselmiştir.

Mevduat toplamı bir yılda yüzde 6,9 artışla 14.970 milyon TL’ye yükselmiş, aynı dönemde Türk Parası mevduat yüzde 9,8 yabancı para mevduat ise yüzde 4 oranında artmıştır.  Bir yıllık dönemde brüt krediler yüzde 5,8 artışla 11.521 milyon TL seviyesine yükselmiş, Türk Parası kredilerde gözlenen yüzde 9,2’lik artışa karşın yabancı para kredilerde kayda değer bir değişim olmamıştır”