Özlem Çimendal

KKTC’de son zamanlarda sürücünün tek başına olduğu kazaların dikkat çektiğini söyleyen Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, bunun sebebinin ise sürücü davranış bozukluğunun ön planda görülmesi ve polis devriyelerinin son 4 yıldır etkisizliği olduğunu ifade etti.

“Polis denetimleri azaltılarak, ortadan kalkmıştır”

Son yıllarda polis devriyelerinin etkin olmamasının trafikteki serbesiyet ve keyfiliğin önünü açtığının da altını çizen ve polis denetimlerinin yetersizliğinden şikayet eden Avcı, “Polis denetimleri azaltılarak, ortadan kalkmıştır” dedi.

Hafta sonları Girne-Lefkoşa yolu alkollü seyrediyor  

KKTC’de trafik kazalarının ve alkollü kullanımın önlenmesi için ciddi bir çalışma olmadığını vurgulayan Avcı, “Maalesef kimse böyle bir uğraş içerisinde değil. Trafik kazalarının azaltılarak, önlenmesi için üst düzeyde ciddi bir çalışma göremiyoruz” ifadelerini kullandı.

Trafikte alınacak önlemlerin her kesimce bilindiğini, eğlencenin alkollü bir şekilde yaşandığı hafta sonları özellikle Lefkoşa-Girne arası trafik akışında çoğu sürücünün de alkollü araç kullandığı gerçeğine de işaret eden Avcı, bunun önleminin de hafta sonları giriş-çıkışlarda bir devriyenin bulunması kadar basit olduğuna değindi.

“Sürat ve alkol yollarımızda çok rahat dolaşıyor, anayol devriyeli gerekli”

Son zamanlarda yaşanan kazaların geneline bakıldığında sürücülerin tek başına olduğu kazaların ve emniyet kemerinin bağlı olmamasından dolayı yaşanan ölümlü kazaların dikkat çektiğini söyleyen Avcı, “Sürat ve alkol yollarımızda çok rahat dolaşabilmektedir. Bunun önlenebilmesi için anayol devriyeleri hükümetler tarafından oluşturulamadı. Bu aslında trafik kazalarının ilk ve en önemli sorunudur” şeklinde konuştu.

“Denetimler yetersiz”

KKTC’deki trafik kazalarının önlenebilmesi için hazırlanmış olan trafik yasa ve tüzüklerinin geçirilip uygulamaya konulmamasının da bir başka önemli sorun olduğuna işaret eden Avcı, “Tüm bunların yanı sıra denetimsizliğin de yeterli olmaması trafikteki eğitim kanadını zayıflattı” dedi.

“Trafikte ciddi bir otorite boşluğu var, Sürücü Sağlık Tüzüğü ivedi”

Sürücü Sağlık Tüzüğü’nün AB standartlarında hazırlanmış olmasına rağmen hala yürürlüğe giremediğine ve son zamanlardaki kazaların çoğunun sıcağın da etkisi ile çeşitli sağlık sorunlarının nüksetmesi sonucu gerçekleşebileceği tahmininin gerçeklik payına da değinen Avcı, “Hazırlanmış olan Sağlık Tüzüğü hala daha tozlu raflarda bekletilmektedir. Trafikte ciddi bir otorite boşluğu kendini göstermektedir” ifadelerini kullandı.

“Çukurlar, bozuk yollar kazaya davetiye çıkarıyor”

Kazalara neden olan bir diğer etkenin de yollarda var olan çukurlar ve asfaltların bozuk ve kaygan olması olarak gösteren Avcı, “Yollardaki bozukluk ve çukurların önleminin alınmaması kazlara sebebiyet vermede en büyük etkenlerden biridir” dedi.

“Trafikte uyuşturucu denetimine hükümet engeli”

Buzdağının ardındaki bir diğer önemli tehlikenin de uyuşturucu ve madde kullanımı olduğunu vurgulayan Avcı, “Trafikte uyuşturucu araştırmasının yapılabilmesinin önüne hükümetler engel çıkarmaktadır. Biz şüpheli veya kaza yapan sürücülerde madde kontrolünün yapılmasına ısrar ettiğimiz halde bu gerçekleşmemektedir” diye konuştu.  

“Uyuşturucu testi cihazı alındı, 6 yıldır bekletiliyor”

Ayrıca Avcı, “6 yıl önce trafikte uyuşturucu kullanımının testinin yapılması için alınan cihazlar şu an Devlet Kimya Laboratuvarı’nda tozlu raflarda bekletilmektedir. Bunun yapılmaması sonucu da uyuşturucu kullananlara da bir açık kapı bırakılmaktadır. Yasal düzenlemenin yapılarak polise de alınacak cihazlarla bu hayata geçecekti ancak bugün itibarı ile hala bir adım atılmış değildir” ifadelerini kullandı.

Hükümetler duyarsız

Trafik kazalarının önlenmesi için gerekli tüzük ve yasaların, uygulamaların ivedi olarak hayat bulması gerekliliği üzerinde duran Avcı, yetkililerin de duyarsızlığına işaret etti ve şöyle konuştu: “Trafikteki çalışmalar hakkında yetkililerden hiçbir açıklama da yok. Son bir buçuk ay önce Ulaştırma Bakanlığı’ndaki komisyon toplantısında da bunlar gündeme getirildi. İkinci toplantıda değerlendirileceği söylendi ancak ikinci toplantımız olmadı. Bu aşamada da uyuşturucu ile mücadele söylemleri havada kalmaktadır” diye konuştu.

“Toplum hem eğlence yerlerinde hem de yollarda uçuyor”

Trafikte uyuşturucu tespitinin öneminin altını çizen Avcı, “Bu kontroller yapılmazsa eğlence yerlerinde, barlarda ve birçok yerde herkesin kolaylıkla ulaşabildiği maddelerle insanlar uçar ancak unutulmasın ki bu insanlar yollarda da uçarlar. Ve buna önlem alması gereken yetkililer şu an evlerinde oturuyor maalesef. Kazalarda alkole bakıldığında ve alkolün sıfır çıktığı anda bu testin sürücüye akabinde uygulanması gerekmektedir. Madde kullanmış ve alkol testinde temiz çıkmış birini de polis tekrardan yollara bırakıyor. Hükümetler ısrarla bunun denetlenmesinden bilinçli olarak kaçınıyor ve biz de nedenini çok merak ediyoruz, bunun kontrolü zor değil yasal bir düzenleme ile her şey hallolabilir. Birçok ülke ve Türkiye’de tükürükle bu test yapılıyor” dedi.

“24 saat polis anayol devriyeleri yollarda olmalı”

Trafik kazalarının önlenebilmesi için önlemleri sıralayan ve en başta 24 saat polis anayol devriyelerinin yollarda olması gerekliliğinin ve kadroların çoğaltılması gerekliliğinin altını çizen Avcı, “Polisin gözünü yoldan ayırmaması gerekmektedir. Trafikte kurallara uymayan ya da aracının eksiği olanı yollardan anında ayıklamalıdır. Kuralları herkese eşit ve gerektiği şekilde uygulayarak müsamaha göstermemelidir ve her ne sebeple olursa olsun, suçu görüp rapor etmeme gibi bir yanılgı içerisine girmemelidir” diyerek, kesilen her cezanın, sürücülerin yollarda daha dikkatli olarak can güvenliklerinin korunmasına katkıda bulunduğuna işaret etti.

“KKTC, ölüm riski yüksek olan bir trafiğe sahip”

KKTC gibi ölüm riski çok yüksek olan bir trafikte, işlenen suçlara müsamaha göstermenin çok yanlış ve yapılmaması gerektiğini vurgulayan Avcı, “Ölüm riskinin çok yüksek olduğu KKTC trafiğinde müsamaha göstermek ve gülücük dağıtmak başka kazalara davetiye çıkarmaktır” şeklinde konuştu.

“Eski asfaltlarda fren mesafesi uzar, kayma katsayısı artar”

Yollardaki altyapı eksikliğine de dikkat çeken Avcı, “Yollarda beyaz çizgiler artık unutuldu. Belediyeler de artık yollara yatırım yapamıyor bütçe sıkıntısı nedeniyle. Kara Yolları Dairesi de elindeki projelere ancak yetişebiliyor, kendi projelerini hayata geçiremiyor. Eski asfalt en tehlikeli asfalttır. Çünkü fren mesafesi uzar. Kayma kat sayısı artar. Yağmurların yağdığı ilk gün ülkenin en tehlikeli trafik günlerinden geçeceğiz. KKTC’de güvenli asfalt yok, eskimiz yıpranmış asfaltlara canımızı emanet ediyoruz” ifadelerini kullandı.