İçişleri ve Çalışma Bakanlığı ile TC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında, “çalışma hayatı, istihdam, iş sağlığı ve güvenliği, iş teftişi ve sosyal güvenlik” konularında protokol imzalanması için başlatılan çalışmalar devam ediyor.

İçişleri ve Çalışma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, 10 Mart tarihinde, Ankara’da    müsteşarlar düzeyinde bir araya gelerek  toplantı gerçekleştiren İçişleri  ve Çalışma Bakanlığı ile TC  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı heyetleri, 28-29 Mart tarihlerinde de Lefkoşa’da  bir araya geldi.

KKTC’de çalışma hayatının yeniden düzenlemesi amacıyla, iki ülkenin teknik heyetleri iki gün boyunca İçişleri ve Çalışma Bakanlığı’nda çalışma toplantısı yaptı.

Yapıcı ve samimi bir ortamda, karşılıklı anlayış içinde yapıldığı  belirtilen görüşmelerde oluşturulan iki heyet, sosyal güvenlik, çalışma hayatı, istihdam, iş sağlığı ve güvenliği, iş teftiş çalışma ve  anlaşma müzakereleri konularında bilgi paylaşımında bulundu ve işbirliği yapılacak konuları karara bağladı.

Her iki ülkedeki çalışma hayatı, istihdam, iş sağlığı ve güvenliği, iş teftişi ve sosyal  güvenlik konularındaki mevzuat ve uygulamaların ele alındığı görüşmelerde,  “TC Hükümeti ile KKTC  Hükümeti Arasında Çalışma, Sosyal Güvenlik ve İstihdam Alanlarında İşbirliği Anlaşması” taslağı üzerinde de görüş alışverişinde bulunuldu.

Toplantılarda,  çalışan ve işveren ilişkilerinden doğan sorunların hızlı çözümü konularında müfettişlere yönelik eğitim verilmesi, iş uyuşmazlıklarının hızlı çözümü konularında yargıya alternatif çözüm yöntemlerinin geliştirilmesi, iş ve işyeri denetimleri ile iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları konularında KKTC İçişleri ve Çalışma Bakanlığı İş Güvenliği Müfettişlerine yönelik eğitim verilmesi ve söz konusu denetimlerin elektronik ortamda yapılması konusunda teknik destek sağlanması kararı alındı.

Ayrıca Sosyal Sigortalar Dairesi’nin uygulamalarının tamamıyla elektronik ortamda yapılması, mükelleflerin online prim yatırımı ve kayıt vb. işlemler yapabilmesi için bilgi, teknik destek sağlanması konularında da karar üretildi.

İki ülke arasında yapılan toplantılar,  18-19 Nisan tarihinde işbirliği yapılacak konuların yerinde görülmesi amacıyla Ankara’da devam edecek.