Duygu Alan

Orta Doğu’da ve Türkiye’de son bir yılda yaşanan olaylardan KKTC turizmi de nasibini aldı.

Turizm ve Çevre Bakanlığı, KKTC turizminin yaralarını sarmak için düğmeye bastı. Bakanlık kriz masası oluşturdu, sektör temsilcilerini toplantıya çağırdı. Toplantıda bir dizi karar alındı, alınan kararların uygulanması için gerekli çalışmalar başlatıldı.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Türkiye’de son 1 yılda yaşanan olayların KKTC turizme etkilerini değerlendirdi, 2016 yılı turizmi hakkında bilgi verdi, 2017 yılı KKTC turizmi için hedeflerini anlattı

Fikri Ataoğlu, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan krizin ve Türkiye’de 15 Temmuz günü gerçekleşen darbe girişiminin KKTC turizmine olumsuz yönde etki ettiğini, özellikle darbe girişiminin akabinde rezervasyonlarda ciddi bir iptalin söz konusu olduğunu kaydetti.

Ataoğlu, bakanlığın bu noktada hızlı bir şekilde hareket ettiğini ve 22 Temmuz’da tüm paydaşlarla bir araya gelerek, bir kriz masası oluşturduklarını, Türkiye’deki darbe girişiminin KKTC turizmine etkilerini en aza indirmek maksadı ile bazı kararlar ürettiklerini söyledi.

Fikri Ataoğlu, toplantıda alınan ortak karar sonucu, Ankara’ya gittiklerini ve oradaki temaslar neticesinde havaalanlarında dış hatlarda ayrı KKTC kontuarının oluşturulmasını sağladıklarını belirtti.

Ataoğlu, “Bizim esas istediğimiz, şuanki dış hatlar uçuşlarda ayrı KKTC kontuarının oluşturulması ve iç hatlarmış gibi muamele yapılmasıydı. Buradaki niyetimiz ise bilet fiyatlarının düşürülmesiydi. Hem Türkiye’deki hem KKTC’deki fiyatlar düşünce bu düşüş biletlere ortalama 100 TL yansıyacaktı. Bununla ilgili halen uğraşıyoruz” dedi.

“Ordu’ya sefer başlatıldı”

Fikri Ataoğlu, Türkiye’den gelen turist sayısını arttırmaya yönelik çalışmalar çerçevesinde de Türkiye’nin 10 ilde tanıtım yapma kararı aldıklarını, Ordu Havalimanı’nın yeni açılmış olması nedeni ile Ordu’ya yeni sefer başlatma kararı aldıklarını bu bağlamda ilk tanıtım etkinliği ne Ordu’da yaptıklarını belirtti.

Ataoğlu, Türkiye’de yaşanan 15 Temmuz darbe girişiminin henüz çok taze olması sebebi ile Ordu’da yapılan tanıtımın sade bir etkinlikle gerçekleştirildiğini ancak bu etkinliğin geri dönüşümünü almaya başladıklarını aktardı.

Diyarbakır seferini de açtıklarını aktaran Fikri Ataoğlu, şuan da Türkiye’de üç nokta da daha sefer başlatmak için THY ile çalışma başlattıklarını belirtti.

Ataoğlu, “Konya, Eskişehir ve Trabzon’da sefer başlatmayı planlıyoruz. Konya’da sefer başlatma amacımızın nedeni ise Kıbrıslıların büyük çoğunluğunun kökenin Konya olduğunu herkes biliyor. Ancak birçoğu Konya’ya gitmedi. Konya’daki vatandaşlar da bunu biliyor ve onların da çoğunluğu Kıbrıs’a gelmedi. Bu soy kütük olayı da zaten gündemde bu vesile ile en azından kimin nereden geldiği görebilmeleri için önümüzdeki günlerde Konya seferlerini de açıyoruz” diye konuştu.

“6 ülkede tanıtım yapma kararı aldık”

Fikri Ataoğlu, Türkiye’nin 10 ilinin dışında İngiltere, Almanya, Azerbeycan, İran ve Rusya’da da reklam ve tanıtım etkinlikleri yapılacağını, bu reklamlarda sadece ülke turizminin değil bütününün tanıtılacağını aktardı.

“Yıldızlı otellerde sabit fiyat uygulaması gündemde”

Fikri Ataoğlu, Yine Türkiye’den gelen turist sayısını arttırmaya yönelik, KKTC’deki otellerde sabit fiyat koyma kararı aldıklarını, KKTC’deki otellerde yapılacak tatillerde kredi kartına uzun vadeli taksit imkanının sağlanması için de bankalarla görüşme başlattıklarını söyledi.

Ataoğlu, “Bu sabit fiyat koyma kararını aldık, çünkü gerekvali gerek büyükşehir belediye başkanı ve öteki belediye başkanları, sanayi odası, ticaret odası başkanı Kıbrıs’a geliyor. Onlara yıldızlı otellerimizin fiyatları şudur, kredi kartlarına şu tarihten bu tarihe kadar uzun vadeli taksit imkanı da var diyerek en azından paydaşlarımızın çalışanlarının tatilini Kıbrıs’ta yapmaları için protokol yapma aşamasına geleceğiz” dedi.

“Touch down sistemi için çalışmalar sürüyor”

Turizm ve Çevre Bakanı, yine turizmin önünü açmak maksadı ile Azerbeycan ve İran’dan da KKTC’ye doğrudan uçuşlar için “Touch down” sistemi çalışmalarını başlattıklarını belirtti.

Ataoğlu, “Yapılan istetistiklerde KKTC en güvenli ülke olarak belirlendi. Ancak, Gerek Orta Doğu’da yaşanan olumsuzlar gerek TC-Rusya arasındaki kriz gerekse 15 Temmuz’ olayından sonra KKTC turizminde bir takım sıkıntılar yaşandı ve direkt uçuş olmaması ve gelecek olan turistlerin uçak değiştirmesi ile ilgili de bir takım şikayetler aldık. Şuanda onları aşmaya başladık. Touch down sistemini geliştirmeye başladık. Sistem hayata geçtiğinde artık bu ülkelerde ülkemize gelecek olan turistler uçaktan inmeden doğrudan ülkeye gelebilecekler. Bu da ülke turizmine oldukça olumlu yansıyacak” diye konuştu.

“İskoçya, Danimarka ve Kuzey İrlanda’dan uçuşlar başlayacak”

Fikri Ataoğlu, kış turizmine etki edeceğine inanıldığından THY ile yapmış oldukları görüşmeler sonucu İskoçya, Danimarka ve Kuzey İrlanda’dan da uçuşlar yapmaya başlayacaklarını kaydetti.

Ataoğlu, bu ülkelerde ayrıca ülkeyi tanıtmak maksatlı reklamlar yapılacağını kaydetti, Almanya’da ise zaten ciddi bir reklam yapıldığını ve bu yönden gelen turistte sıkıntı olmadığını kaydetti.

“Yatak kapasitesi arttırılacak”

Fikri Ataoğlu, bakanlığın şuanda esas hedefinin kış turizmi ve 2017 turizm dönemindeki artışı sağlamak olduğunu bu öngörü ile şuanda inşaat çalışmaları devam eden otellerin veya tatil köylerinin inşaatının hızlı bir şekilde tamamlanması için yatırımcılarla görüşme yaptıklarını söyledi.

Bu tesisler faaliyete girdiğinde ülkedeki yatak kapasitesinin de artacağına işaret eden Ataoğlu, “daha önceden yatırım tahaüdü olan varsa ve yıllar içerinde yatırım yapmamış bizi bir şekilde oyalamışsa onlarında yerini iptal edip yatırım yapacak olanlara vermeyi sağlayacağız” dedi.

Ataoğlu, ülkeye gelecek yatırımcıların da ülkede karşılaştıkları bürokratik engelleri aşmaları için bakanlığın yardımcı olmaya devam edeceğini söyledi.

Ataoğlu, Güney Kıbrıs’tan geçişlerle ilgili de teşvikle ilgili çalışmalar olduğunu kaydetti.

“İç turizm geliştirilecek”

Fikri Ataoğlu, iç turizmin gelişmesi için de çalışma başlattıklarını kaydetti. Bu bağlamda Bakanlar Kurulu kararı ile Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarıldığını kaydeden Ataoğlu, “Turizmin gelişebileceğine inandığımız için Bakanlar Kurulu kararı ile Kurban Bayramı tatilini 9 güne çıkardık. 9 günlük tatil ile birlikte tesislerde uygun fiyat uygulaması da başlayacak, kredi kartlarına uzun vade imkanı da sağlandığında turizme katkı koyulacağı düşüncesindeyim” dedi.

“Hedef 1 milyonun üzerinde Türkiyeli turist”

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, gerek turizmde planlanan uygulamaların hayata geçirilmesi gerekse ülkelerde yapılacak reklamlar neticesinde 2017 turizminin daha iyi noktada olacağını öngördüklerini kaydetti.

Ataoğlu, “2017 yılı için öngörümüz;turizm çok daha iyi noktada olacak. En azından Türkiye’den gelen Türkiyeli turist sayısıminimum iki kat artacak. Bugün Türkiye’den ülkemize yılda 500 bin turist geliyorsa bunu 1 milyonun üzerine götürmemizgerekir ve bunu yapacağımızın da tahminlerini yapıyoruz. Çünkü mevcudun dışında 5 ayrı uçuş noktası daha koyuyoruz” diye konuştu.