Ceren Özbil

Türkiye’de yaşanan terör saldırıları Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki turizmi de belirsizliğe sürükledi. KKTC’ye direk uçuş olmaması nedeniyle Türkiye üstünden KKTC’ye gelmek zorunda olan turistler Türkiye’de yaşanan terör saldırılarından olumsuz etkileniyor.

Turizm Bakanlığı ise sadece Türkiye’de değil tüm komşu ülkelerde yaşanan terör olaylarından KKTC turizminin etkilenmemesi için bir dizi önlem aldı. Turizmle ilgili sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle birlikte kriz masası oluşturuldu.

Havadis’e konuşan Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, çevre ülkelerde yaşanan terör saldırılarının ister istemez ülke turizmini de etkilediğini söyledi. Sucuoğlu, turizmin kırılgan bir sektör olduğuna işaret ederek, “Tüm çabalarımıza, reklamlarımıza rağmen, çevre ülkelerdeki terör saldırıları ülkemizin turizmini de etkiliyor” dedi. 

Yabancılar tarafından KKTC’nin Türkiye ile bir tutulan bir ülke olduğuna dikkati çeken Sucuoğlu, bu nedenle de Türkiye’de yaşanan terör saldırılarının KKTC turizmini de etkilemesinin kaçınılmaz olduğunu anlattı. Sucuoğlu, bu krizin KKTC’yi teğet geçmesi için çalışmalara başladıklarına işaret ederek “Biz de atak bir turizm politikası izleme kararı aldık” dedi.

“Türkiye ile temasa geçtik”

KKTC turizminin bu durumdan etkilenmemesi için Türkiye’deki yetkililerle de temasa geçtiklerini kaydeden Sucuoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’nin Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Bakanı Tuğrul Türkeş ile görüştük. Ardından Türkiye Turizm Bakanı’nı ziyaret ettik. Onlara yaşadığımız sıkıntıları anlattık. Bu toplantılara turizme bağlı sektörlerin temsilcileri de katıldı. Zaten biz bütün kararları onlarla birlikte alıyoruz. Türkiye’de ziyaret ettiğimiz bakanlar vermiş olduğumuz öneriler çerçevesinde bize yardım yapacaklarını söylediler. Bu konuda müsteşarlar arasında görüşmeler devam ediyor. Bizde kendi aramızda görüşmeler yaparak 15 gün içinde çözüm üreteceğiz”

“Tur operatörleri güneydeki tur operatörleri ile temasta”

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gerginliğin ardından Rus turistlerin Türkiye yerine artık Güney Kıbrıs’ı tercih edeceği yönünde öngörüler olduğuna dikkati çeken Sucuoğlu, bu konuda da tur operatörlerinin Güney’deki meslektaşları ile temasa geçerek Güney Kıbrıs’a giden turistlerin KKTC’ye akışını nasıl sağlayacaklarını görüştüğünü anlattı. Sucuoğlu, hedefin Güneye giden Rus turistler olduğunu söyledi.

Altıner: Belirsizlik içindeyiz

Rehberler Birliği Başkanı İbrahim Altıner, Türkiye’de yaşanan terör saldırılarının KKTC turizmini de etkilediğini söyledi ve şu anda turizm sektöründe belirsizliğin hakim olduğunu anlattı. Terör olaylarının sadece Türkiye’de değil tüm dünyada hakim olduğuna işaret eden Altıner, bu nedenle insanların artık sokağa çıkmaktan korkar olduğunu kaydetti. Altıner, bu sorunları görüşmek için Turizm Bakanlığı çatısı altında bir kriz masası oluşturulduğunu açıkladı. Altıner, “Şu ada sadece kış turizmi değil, yaz turizmi de belirsizlik içinde” dedi.

“Çok iyi güvenlik önlemleri alıp, reklamını yapmalıyız”

Birçok ülkede terör saldırıları devam ederken artık hangi ülkede terör saldırısı yaşanıp yaşanmayacağının bilinmez bir hal aldığına işaret eden Altıner, bu nedenle çok iyi güvenlik önlemleri alınıp bunun reklamı yapılması gerektiğini söyledi. Altıner, kriz masası toplantılarının da daha sık yapılması gerektiğini söyledi.

“KKTC’ye direk uçuş yok”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gelen turistlerin büyük bir çoğunluğunun Türkiye üzerinden KKTC’ye geçiş yaptığını hatırlatan Altıner, Türkiye’de yaşanan terör saldırılarının arından artık turistlerin Türkiye’ye gitmekten kaçınacağını ve bununda KKTC turizmini etkileyeceğini belirtti. Altıner, “Dünyanın her yerinde terör olayları yaşanıyor. İnsanlar artık evlerinden çıkmak istemiyor. Çünkü ne zaman hangi ülkeyi vuracağı belli değil. Fransa’da da hiç beklenmiyordu ama yaşandı. Türkiye’de geçtiğimiz günlerde yaşanan saldırıda hiç bekleniyordu ve turizmi hedef alan bir saldırıydı.” ifadelerini kullandı. 

“Güney üzerinden turist çekmeliyiz”

Türkiye ve Rusya arasında yaşanan gerginliğin ardından Rus turistlerin artık Türkiye yerine Güney Kıbrıs’ı tercih ettiğini kaydeden Altıner, bu nedenle Güney üzerinden turist çekmek için çalışmalara başlanması gerektiğini ifade etti.