Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, uluslararası tanınmamışlığının faturasını 32 yıldır ödemeye devam ederken, 220 bin nüfusu, kurumları ve “sınırları” ile tüm gerçekliğine karşın dünya haritalarında kendisine yer bulamıyor. Yönetim şekli, sorunları ve kapana kısılmışlığı ile ülke insanının gözünde de varlığı her daim sorgulanan KKTC, dünyadaki diğer kaderdaşları ile nihayet bir atlasa girmeyi başardı. 

Oxford Üniversitesi’nden Coğrafyacı Nick Middleton’ın i haritalarda yer almayan ülkelere olan ilgisi kendisini bir atlas hazırlamaya itmiş. Hazırladığı “Var Olmayan Ülkeler Atlası” ile ilgili BBC’ye demeç veren Mddleton, atlasına koyduğu şu veya bu sebepten ötürü tanınmayan ülkeler hakkında insan ruhuna dokunan açıklamar yapıyor. “Atlantium, Christiania, Elgaland-Vargaland gibi fantastik isimlere sahip olsalar da bunların tümü, yurtsever vatandaşları olan gerçek yerler. Belki de farkında olmadan birini ziyaret etmiş bile olabilirsiniz” diyen Middeton, “Dünyanın birçok yerinde gerçek bir ülke olma özelliklerine sahip olan, yani belli bir nüfusu, hükümeti, bayrağı ve para birimi olup da çeşitli nedenlerle Birleşmiş Milletler’de yer bulamayan ve dünya haritalarında yer verilmeyen bölgeler var” ifadeleriyle, kendisini çalışma yapmaya iten gerekçeleri anlattı.

Kriterler tartışılıyor

“Bir coğrafyacı olarak bunu şoke edici buluyorum” diyen Middleton, 1933 tarihli Montevideo Sözleşmesi’ne gönderme yaparak şöyle diyor:

“Buna göre bir ülke için gereken özellikler şunlar: sınırları belli bir toprak parçası, orada sürekli yaşayan bir nüfus, hükümet ve “diğer devletlerle ilişki kurma kapasitesi…

Fakat bu koşulları yerine getiren birçok ülke Birleşmiş Milletler’de yer almıyor. Örneğin Tayvan, 1971’e kadar Genel Kurul’da yer almış olsa da sonra Çin onun yerini alıyor. Birleşik Krallık bile ilginç bir konumda. Buradaki yasalara göre Birleşik Krallığı oluşturan İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda ayrı ayrı devletler ve her birinin ayrı spor takımları var. Ama BM’de bir tek sandalyede ortak temsil ediliyorlar. “O halde İngiltere bir ülke midir? Bu kritere göre, değil” diyor Middleton.

Fakat İngiltere de İskoçya da onun Atlasında yer almıyor. Middleton kitabında Montevideo şartlarına uyduğu halde BM’de yer almayan ülkeleri esas almış. Bu tür ülkeler ‘Temsil Edilmeyen Birleşmiş Milletler’ adıyla alternatif bir yapı oluşturmuş.

“North Cyprus-Kuzey Kıbrıs”

Middleton’un atlasında gizemli ve hiç duyulmamış ülkeler olduğu gibi, dünya kamuoyunun “North Cyprus- Kuzey Kıbrıs” ismiyle bildiği ülkemiz de bulunuyor.

Middleton kitabında şöyle diyor: “Bütün bunlar, bildiğimiz anlamıyla ülkelerin gezegendeki düzen açısından tek meşru temel olmadığı ihtimalini gündeme getiriyor.”

Kaynak: Yeni Bakış Gazetesi