Duygu Alan

Kas gevşetici farmakolojik etkinliğine sahip bazı ilaçların satışı Türkiye’de ve KKTC’de durduruldu.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından 22 Mart 2016 tarihinde Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti’nden yapılan duyuruda, Tiyokolşikosid içeriği olan “kas gevşetici” farmakolojik etkinliğe sahip bazı ilaçların kutudaki ilaç sayısı ve ilaçların miligramlarının zararlı olduğu gerekçesi ile geri çekilmesine karar verildiği belirtildi.

Duyuruda, geri çekme işlemi uygulanan ilaçların satışının durdurulması, söz konusu ilaçları elinde bulunduran hastaların ise kullanmamaları gerektiğini bildirildi.

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti, ilgili uyarı yazısının bir benzerini de KKTC İlaç ve Eczacılık Dairesi’ne gönderdi.

KKTC İlaç ve Eczacılık Dairesi de ilgili uyarıyı, 24 Mart 2016 tarihinde Sağlık Bakanlığı’na, sağlık servilerine ve tüm özel hastanelere bildirilmesi üzere YTKD Müdürlüğü’ne Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürlüğü’ne, GED Sorumlusu’na, Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği’ne Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’ne ve Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ne gönderdi.

Cem: Hiçbir sıkıntı yok

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Cevher Cem, geri çekme işlemi uygulanan ilaçların listesinin ve ilgili resmi yazının İlaç ve Eczacılık Dairesi tarafından Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği’ne ve tüm ecza depolarına gönderildiğini kaydetti.

Cevher Cem, geri çekme işlemi uygulanan söz konusu ilaçların yapılan resmi uyarı üzerine tüm eczanelerde ve ecza depolarında satışının durdurulduğunu, bu konuda herhangi bir sorun olmadığını kaydetti.

Cevher Cem, “İlgili yazı elimize ve tüm ecza depolarına ulaşmıştır. Bütün eczanelerden söz konusu ilaçlar toplayıp geri iade edilecek. Şuan tüm eczanelerde bu ilaçların satışı durduruldu. İlaçların etkin dozu ile dozaj aşımı birbirine çok yakın. Bu yüzden ki biz hep hastalara, ilaçları önerilen dozda kullanmaları konusunda ikaz ediyoruz. Çünkü doz aşımı zararlı olabilir” diye konuştu.

***
İşte geri çekilme kararı alınan ilaçlar

Kutudaki ilaç sayısının zararlı olduğu gerekçesi ile geri çekilmesine karar verilen “Kas gevşetici” farmakolojik etkinliğe sahip ilaçlar şunlar:

Bitiron Tablet Parti no: 04435 (SKT: 08/2017)
Osvaren 435 mg/235 mg Film Tablet Parti no: WGO10200
Tyoflex Fort 8 mg 20 Kapsül
Musfixa 8 mg 20 Kapsül
Maxthio 8 mg ODT Ağızda Dağılan 20 Tablet
Majezik Duo 100 mg/8 mg Film Kaplı 15 Tablet
Kenfix 8 mg 20 Tablet
Etotio 400 mg/8 mg Film 20 Tablet
Adelex 8 mg 20 Tablet
Muscoflex 8 mg 20 Kapsül
Leodex Plus 25/8 20 Tablet
Thiospa 8 mg 20 Tablet
Muscoril 8 mg 20 Kapsül
Tiorelax 8 mg 20 Tablet
Dexplus 25/8 mg Efervesan 20 Tablet