Özlem ÇİMENDAL

Riskli iş kollarında çalışanların, sağlık açısından güvence altına alınıp denetlenmesi ve tedavi edilmesine yönelik olarak bir süre önce oluşturulan “Meslek Hastalıkları Komitesi”, dün bir toplantı gerçekleştirdi. İçişleri ve Çalışma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nin katılımıyla gerçekleşen toplantıya Tabipler Birliği adına katılan KTTB Genel Sekreteri ve Burhan Nalbantoğlu Hastanesi Klinik Şefi Dr. Minel Özen, riskli meslek gruplarında yer alan çalışanların iş hastalığına yakalanmalarının engellenebileceğini vurguladı. Özen Yeni Bakış’a konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

KTTB Genel Sekreteri Minel Özen:

"Taş ocakları ve çimento fabrikaları riskli grup"

KTTB Genel Sekreteri ve devlet hastanesi klinik şefi Minel Özen, meslek hastalığı (akciğer hastalığı) tespit edilen 6 çalışanın Dr. Burhan Nalbantoğlu’na sevk edildiğini anlatarak, bu gibi meslek hastalıklarının tamamen önlenmesinin KKTC’de altyapısının kolaylıkla oluşturulabileceğini söyledi. Şu an için öncelikli risk grubunu oluşturanların taş ocakları ve çimento fabrikası çalışanlarının olduğunu söyleyen Özen, çalışmalarına bu alandan start vererek diğer meslek gruplarını da içine katarak devam ettirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

“Meslek hastalıkları önlenebilir”

Meslek hastalıklarının kaynağının iş yerleri olduğuna işaret eden Özen, “Meslek hastalıkları teorik anlamda tümüyle önlenebilir hastalıklardır. Çünkü kaynağı yapılan işle, iş yeriyle, iş yerinin iş şekliyle ilgili oluşan hastalıklardır. Bu meslek hastalıklarının ortadan kaldırılması meslek hastalığının oluşmaması için yeterli nedendir. Dolayısıyla toplum sağlığı anlamında koruyucu sağlık hizmeti anlamında da çok büyük önem arz etmektedir” diyerek, meslek hastalıklarıyla mücadele etmek, tespitleri ve bunlara neden olan durumların gerek iş yeri bazında, gerekse çevre sağlığı bağlamında sağlanmasının çok önemli olduğunu söyledi.

“İş yeri koşulları iyi denetlenmeli ve işçi sağlığı iyi takip edilmeli”

Meslek hastalıklarının önüne geçilebilmesinin mümkün olduğunu vurgulayan Dr. Minel Özen, insan hayatı ve çalışma hayatının iş yeri koşullarının iyi denetlenmesi, işçi sağlığının, çalışan sağlığının takip edilmesi ve bunların kayıt altında tutulmasıyla gerçekleşebileceğini kaydetti. Özen, “Tüm bunlara ek olarak hastanelerde de böyle bir düzenin kurulmasıyla kayıt ve muayene sisteminin kurulup bunların dokümantasyonlarının yapılmasıyla bu işler gün yüzüne çıkacak” dedi.

“KKTC’de hastalık kaynağının araştırılması şu an gizli bir alan”

Meslek hastalıkları ve bunlara sebebiyet veren nedenlerin kaynaklarının araştırılmasının şu an gizli bir alan olduğunu anlatan Özen, meslek hastalıklarının toplumun, çalışma hayatının ve halkın gündemine gelmeyen, gerek devlet, gerekse bakanlıklar bazında ve işveren ile  işçi kesminde de konuşulmayan bir konu olduğunu kaydetti. Özen, “Hiçbir alanda gündemde olmayan bir konu bu. Direkt halkı ve halk sağlığını ilgilendiren bir konu” diye konuştu.

“İş yeri güvenliği ve iş yeri hekimliği uygulaması şart”

Tehlike sınıfı yüksek iş alanları ön planda olmak üzere KTTB olarak bu konuya öncelik vererek bir dizi çalışma yürüttüklerini anlatan Minel Özen, “Öncelikli zaruri olarak tehlike grubu oluşturacak iş yerlerinde olmak üzere tüm iş yerlerinde iş güvenliği hizmetleri, iş yeri hekimliği uygulamasının hayata geçirilmesi gerekiyor. İş güvenliği uygulaması ülkemizde şu an kısmen başlamış durumdadır. Çok yaygın olmasa da iş sağlığı güvenliği uzmanları var. Bu arkadaşlar birtakım değerlendirme raporları hazırlıyorlar. Ama iş yeri hekimi uygulaması ne yazık ki hayata geçmedi” ifadelerini kullandı. 

“Hastalığa nelerin sebebiyet verdiği bulunabilir”

İş yeri hekimliği uygulamasının önemine işaret eden Özen, “İş yeri hekimliği ile birlikte sahada çalışanın sağlık sorunlarının tespit edilerek, işe giriş ve periyodik muayeneleri yapılarak bu kişilerin rahatsızlıkları daha şikayet belirtmeden saptanabilirse, hem o iş yerinde çalışanın sağlığını koruyacak önlemler alınır hem de iş gücü kaybı ortadan kaldırılır” dedi. Böylelikle bu hastalıklara nelerin sebebiyet verdiğinin de ortaya çıkarılıp hastalığın oluşumunun da engellenebileceğine işaret eden Özen, iş yeri hekimliğinin bir an önce hayata geçmesinin  özellikle riskli meslek gruplarında çalışanlar için hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

“Meslek hastalığı için ilk adımı attık”

KKTC’nin küçük bir ülke olması nedeniyle bu konuyla ilgili çok da rahat çalışmaların yapılabileceğini dile getiren Özen, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu tarz çalışmalarla bu hastalıklar ortadan kaldırılabilir.  Sağlık Bakanlığı, İçişleri ve çalışma Bakanlığı ile birlikte Kıbrıs Türk Tabipler Birliği olarak ilk adımı attık. Bunun devamının gelmesi ve herkesin sahip çıkması çok önemli en başta halkımızın. Bu çalışmalar hayata geçtiği zaman bazı veriler ışığında hazırlanan ve analiz edilen raporlar ortaya çıkmasıyla, meslek hastalıklarının da kaynağı ve nedenleri tespit edilerek ortadan kaldırılabilir.”

Kaynak: Yeni Bakış