İnşaat Mühendisleri Odası(İMO), hava sıcaklığının 5 derecenin altında olduğu ortamlarda dökülen betonunun, gerekli önlemler alınmadığı takdirde dayanıklılığının  düşük olacağı uyarısında bulundu.

İMO’dan “Anormal Hava Şartlarında  Beton Hazırlanması, Dökümü ve Bakımı” ile ilgili yayımlanan bildiride, taze betonun döküldüğü ortamın sıcaklığının düşük olmasının, priz süresini uzattığı, betonun mukavemetini düşürdüğü, agrega parçalanma olasılığını arttırdığı, çatlamayı tetiklediği ve “betonun dayanım ve dayanıklılığını” olumsuz etkilediği uyarısında bulunuldu.

Beton dökümü sırasında ortalama sıcaklığın art arda üç gün süre ile 5 derecenin altına düşmesinin aşırı soğuk hava olarak nitelendirildiği kaydedilen bildiride, “Bu tür hava koşullarında, kaliteli beton elde edebilmek için hazırlama, döküm ve bakım işlerinde bir takım önlemlerin alınması gereklidir” denildi.

Beton dökümü ve korunması yönteminin, yapının İnşaat Mühendisi tarafından belirlenmesi gerektiği belirtilen bildiride, alınması gereken önlemlere de işaret edildi.

ÖNERİLER

Soğuk ve rüzgarlı havada beton hazırlanırken,  hedeflenen kıvam için gerekli en az miktarda su kullanılması, düşük kıvam tercih edilmesi, yüksek hidratasyon ısılı ve yüksek erken dayanım veren çimentoların kullanılması, düşük su/çimento oranının tercih edilmesi, prizi hızlandıran ve erken dayanım sağlayan kimyasal katkıların seçilmesi ve gerekirse antifrizlerin kullanılması gerektiği kaydedildi.

Soğuk ve rüzgarlı havada beton dökümünde ise, günün daha sıcak saatleri olan gündüz vakti tamamlanması, kalıp sökme süresinin arttırılması, dökümden önce kalıba izolasyon yapılması; soğuk havalarda koruma ve kür yöntemlerini seçerken, koruma ve kür işlemlerinin maliyeti, seçilen yönteme göre sağlanabilecek beton kalitesi ve yapı emniyetine oranla ikinci planda düşünülmesi tavsiye edildi.

Soğuk ve rüzgarlı havada beton dökümü sonrası bakımının da, dökümden hemen sonra, hidratasyon ısısının korunması için betonun açık yüzeylerinin yalıtkan örtülerle örtülmesi; sık donma - çözülme olaylarının görüldüğü durumlarda, ani sıcaklık değişikliklerinde koruma 7 ile 14 gün kadar uzatılması; aşırı kuruma ve donmanın beklenmediği durumlarda da betonun su ile kür edilmesi önerildi.