Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği, Türkiye kaynaklı bazı özel hastanelerin, son 2 yıldır ülkede yasadışı hasta temsilcilikleri açtığını ileri sürerek, konu hakkında tüm ilgilileri gereğini yapmaya davet etti.

Birlikten yapılan yazılı açıklamada, konu hakkında Sağlık Bakanlığı’nı farklı dönemlerde uyardıkları ancak netice alamadıkları belirtildi.

Açıklamada, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin tam karşısındaki bir iş merkezinde, Türkiye kaynaklı bir hastanenin, hasta temsilcilik bürosu açtığı ve kamuda görevli, önemli bir hasta grubunun yükünü kaldıran bir doktorun da büro bünyesinde çalıştığının tespit edildiği belirtildi.

Göreve gelen her Sağlık Bakanı’nın, sağlıktaki reform gerçekleşinceye kadar, kamu hekimlerinin ikinci iş yapmaları ile ilgili işlem başlatmayacağını belirtmesinin, bazı kesimleri de cesaretlendirdiği ileri sürülen açıklamada, devlete başvuran hastaların “potansiyel gelir kaynağı” olarak görüldüğü ve bu potansiyelin de kamu doktoru aracılığıyla elde edilmeye çalışıldığı savunuldu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

“Birlik Yönetim Kurulu olarak, ülkede sağlık alanında hiçbir yatırım yapmadan, halka sağlık hizmeti sunma ‘aldatmacasıyla hasta simsarlığına’ soyunan, bu simsarlıkta kamu hekimini de kullanma cesaretini gösteren bu ve buna benzer girişimlerin varlığı konusunda, devletimizin ilgili tüm organlarını uyarmayı ve bilgilendirmeyi, sorumluları ise derhal gereğini yapmaya davet etmeyi her şeyden önce bir yurttaşlık görevi olarak görmekteyiz.”