Yeşim Öztopraktan

24.Dönem İstanbul Milletvekili Dışişleri Komisyonu üyesi Faik Tunay, alçak darbe girişimini sert sözlerle eleştirdi. Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) devletin bütün kademelerine sızdığını belirten Tunay, “KKTC’de de var olduğu öne sürülüyor. Öne sürülüyor kelimesini doğru bulmuyorum. Kesinlikle var” dedi. 15 Temmuz darbe girişimini, “Bir musubet bin nasihattan hayırlıdır diye bir söz var. Tam da 15 Temmuz hain darbe teşebbüsünü anlatan en iyi sözlerden bir tanesidir” şeklinde konuşan Faik Tunay, “Üç tarafımız denizlerle, dört tarafımız hainlerle çevrili” dedi. 'CHP varsa herkes için vardır' söyleminin artık geçerliliğinin kalmadığını belirterek, partiden istifa eden CHP'li eski milletvekili Faik Tunay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la siyaset yapmayı arzu ettiğini de dile getirdi. Star Kıbrıs Türkiye temsilcisi Yeşim Öztopraktan’a önemli açıklamalarda bulunan Tunay, dış politikada ebedi dostluklar ve düşmanlıklar olmadığını, sadece çıkar ve menfaat ilişkilerinin bulunduğunu kaydetti. Faik Tunay’ın açıklamalarından öne çıkan detaylar şöyle: 

"FETÖ KKTC’DE KESİNLİKLE VAR" 

“Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) devletin bütün kademelerine sızdı. KKTC’de de var olduğu öne sürülüyor. Öne sürülüyor kelimesini doğru bulmuyorum. Kesinlikle var. Ben Dışişleri Komisyonu üyeliği yaptım. İkili anlaşmalar komisyondan geçer. Yurtdışına sayısız geziler yaptık. Oralarda FETÖ çok daha güçlü Yurt dışında kendilerine çalışma alanı olarak kabul etmişler. Hangi ülkelerde okulları varsa iyi iş adamlarının bakanların çocukları onların okullarında. KKTC’de de bunlar çok güçlüdür veya kilit noktalarda vardır. 15 Temmuz süreci nedeniyle kendi içimizdeki yangından dolayı yurt dışına bakamadık. ABD’de çok ciddi lobi faaliyetleri yapıyorlar. İngiltere’de öyle.” 

“DARBE TRAVMAMIZI ATLATMAMIZ GEREKİR” 

Artık bizim darbe travmasını atlatmamız gerekir. Yurt dışına ağırlık vermemiz gerekir. Bunların başında da KKTC geliyor. KKTC’yi boş bırakmak olmaz. Burası yavru vatan diyoruz. Her seçilen Başbakan göreve gelir gelmez ilk yurt dışı gezisini KKTC’ye yapıyor. ‘KKTC’den bize ne önce biz Türkiye ile ilgilenelim burayı temizleyelim’ diyemeyiz. Kolay değil biliyorum. Bunları yapmazsak yarın öbür gün bunlar daha beter kalkışmalara tenezzül edebilirler. FETÖ’nün KKTC’de de gerçekten etkin ve güçlü oldukların düşünüyorum.” 

DIŞ POLİTİKADA EBEDİ DOSTLUKLAR VE DÜŞMANLIKLAR OLMAZ 

Dış politikada ebedi dostluklar ve düşmanlıklar olmaz sadece çıkar ve menfaat ilişkileri vardır. Neden Kıbrıs sorunu yıllardır çözülemiyor. Bir film oynanıyor. Bu film de bir türlü bitmiyor. Sadece oyuncular değişiyor. Çünkü Türkiye’nin KKTC’nin Rum kesiminin ve Yunanistan’ın menfaatleri çakışmıyor. Çakışmadığı için çözüm olmuyor. Oynanan oyun hep aynıdır ama oyuncular ayrıdır. Garantör üyelerin onayı olmadan AB göz göre göre Rum kesimini üye aldı. Rum kesimi AB’ye üye olduktan sonra işler daha çıkmaza girdi. Ona rağmen Türkiye’nin onayı ile desteği ile referandum yapıldı. Rumlar ve Yunanlılar bu işin çözülmemesi. İçin elinden geleni yapıyor. Rum kesimi AB’den kaynakları alıyor. Yunanistan da AB’nin şımarık çocuğu. Bugün dünyanın en güzel plajları KKTC’de. Dünya tanımıyor. Uçak seferi yok. Türkiye bu konuda da yalnız. İslam İşbirliği Teşkilatı’nda üye sayısı belli ama KKTC’yi tanıyan yok. Rumlar ve Yunanlılar için hava hoş. Kosova tanınıyor. Kosova’nın tarihi ne Kıbrıs’ın tarihi ne. Türkiye varsa KKTC var. Türkiye yoksa KKTC olmaz. Biz ne kadar güçlenirsek KKTC o kadar faydalanır.” 

“15 TEMMUZ’LA BİRLİKTE BARIŞ HAVASI VAR” 

“Ben milletvekilliği dönemim boyunca kamuoyu yakından bilir partilerin arasında elbette ki farklılıkların olması gerekir. Partiler de birbirlerini kıyasıya eleştirmeli. Ama ülke menfaatleri olduğunda herkesin birleşmesi gerekir. Bizim liderlerimiz sadece şehit cenazelerinde bir araya gelmesin. Normal zamanda da ülke menfaatleri için otursunlar konuşsunlar. Ama bunu maalesef başaramamıştık. Şerif Mardin diyor ki, “Türk siyaset tarihi karalamaların, ithamların ve suçlamaların tarihidir. Kahramanlar değişmiş ama Türk siyaseti değişmemiş. Demirel Ecevit birbiriyle atışmış, Özal Demirel atışmış, Özal İnönü atışmış. Ama 15 Temmuzla beraber şu an için bir barış havası, bir yumuşama havası var.” 

qw546e564qe54q.jpg

“KÜLLİYE’YE GİTTİLER” 

“Olmayacak denilen şeyler oluyor. Mesela CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Külliye ile ilgili çok şey söyledi ama baktı ki, aklı selim objektif olmak gerekiyor. Külliye ’ye gitti. Sayın Cumhurbaşkanı Tayyip bey bugüne kadar açtığı bütün davaları geri çekiyorum dedi. Keza Milliyetçi Hareket Partisi lideri belki de geçmişte kendisinden beklenmeyecek hareketler yaptı. Bugünkü ortamı nasıl buluyorsunuz diye sorulduğu zaman çok olumlu buluyorum.” 

“ÜÇ TARAFIMIZ DENİZLERLE, DÖRT TARAFIMIZ HAİNLERLE ÇEVRİLİ” 

“Diliyorum ve arzu ediyorum ki bu tablo devam eder. Çünkü şunu gördük. Türkiye’nin üç tarafı denizlerle çevrili ama dört tarafı da hainlerle. PKK’sı var. FETÖ’su var, DHKP’si var, yurtdışında var var oğlu var… Biz içeride birlik ve beraberlik içinde olmazsak, biz birbirimizle konuşmayı beceremezsek her zaman saldırılara maruz kalırız. Hayata toz pembe bakmıyorum. Türkiye’yi hiçbir zaman rahat ettirmeyecekler. Ama biz birlik ve berberlik içinde olursak bunları atlatmamız daha iyi olur. O yüzden 15 Temmuz darbesi sonrasında oluşan ortamı olumlu buluyorum. Diliyorum ki bu olumlu ortam devam eder.” 

“EN KÖTÜ SAHNE MECLİS’İN BOMBALANMASIYDI” 

“15 Temmuz darbe girişimleriyle ilgili en kötü sahne meclisin bombalanmasıydı. Kurtuluş savaşı vermişiz yedi düvele karşı buna rağmen düşmanın bombalayamadığı gazi meclisi darbeciler tarafından bombalandı. O koridorları görmek beni üzdü. Sadece meclisi değil geleceğimizi umutları bombaladılar. Gözleri dönmüş bunların. Meclisi bombalayacak kadar vatanına milletine düşmanlardan bahsediyorum. Halkın tankların önünde kendini siper edişini gördüğüm zaman bu milletin bir ferdi olmaktan gurur duydum.” 

UNUTAMADIĞI SAHNE 

“En unutamadığım sahnelerden bir tanesi. Bir vatandaşımız darbecilere karşı mücadele ederken sol kolu kopuyor, sağ elinden de yaralanıyor. Sayın Cumhurbaşkanı daha sonra telefon açıyor ve kendisini ziyaret edeceğini söylüyor bilgi almak istiyor ve durumunu soruyor. Vatandaşın verdiği cevap “Sayın Cumhurbaşkanım benim sol kolum koptu, sağ kolumu kullanıp kullanmayacağım da meçhul ama hiç önemli değil vatan sağ olsun. Siz sağ olun” Dünyanın hiçbir yerinde vatandaşlardan böyle bir şey duyamazsınız.” 

YENİKAPI MİTİNGİ 

Yenikapı ruhu siyasi parti ayrımı olmadan herkesin millet menfaati için ellerinde Türk bayraklarıyla alan gitmesiydi. İnsanlara ve özellikle yurt dışına şu mesaj oldu; ‘Biz millet olarak sıkıntıya düştüğümüz zaman bizim için siyasi parti olmaz, hep beraber bir araya geliriz’ tek vücut imajı verildi. KKTC Başbakanın mitinge katılması Türk bayraklarının yanında KKTC bayrakları olması güzel. Yavru vatan da anavatanı takip ediyor. Çok doğru bir mesaj oldu. “ 

“HAİNLER KENDİLERİNİ ÇOK GÜZEL SAKLADILAR” 

“Bunun için bu temizliğin siyasete uzanmasını istiyorum. Bu hainler içerisinde olanlar kendilerini çok güzel saklayıp ilgisi alakası olmayanlara çamur atıyorlar. Devletin arşivi kaydı var. Banka hesaplarına bakılır. Kim siyaset yapmışsa bunların hepsinin yedi ceddi araştırılmalı. Bunların bağlantısı varsa bedelini ödesin. Sayın Cumhurbaşkanı tek başına mücadele ediyor. Olayların üzerine gidiyor. Kendi partisinin içinde bile yalnız bırakıldığını düşünüyorum. Çürükler temizlenir ve temizler kalmalı. “ 

SURİYE’DE GEÇ KALINDI 

“Burası bir muz cumhuriyeti değil. 16 tane devlet kurmak batırmak tekrar kurmak kolay değil. Bir terör örgütü Türkiye’yi tehdit edebilir. Kuzey Irak’ta Kürt koridoru olacak. Bunlar yanlış. Bunların üzerine gidilecek. Bir olay ortaya çıkıyorsa birden fazla nedeni var. Suriye’ye yapılan Fırat Kalkanı operasyonunda gecikme FETÖ’nün parmağı var. Ama başka nedenler de var. Türkiye kararlılığını göstermezse başka isteklere geçilir.” 

TERÖRİSTLERİN KILIÇDAROĞLU’NA SALDIRISI 

“PKK hedefimiz değildi askeri konvoyu dedi. Türkiye’de en kolay kaşınacak durum mezhepçiliktir. Kılıçdaroğlu çok güzel açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanı aradı. Siyasi suikastler vs. PKK’nın sürekli saldırması. Darbe ile başaramadıklarını başka yollarla başarmaya çalışacaklar. Birlik olursak başarılı olamayacaklar. “ 

ERDOĞAN’LA SİYASET YAPMAYI İSTERİM 

“Siyasete kesinlikle devam edeceğim. CHP varsa herkes için var diye geldim. Kılıçdaroğlu’nun samimi davranışı için geldim. Zamanla gördük ki bu söylemlerin içi boş. Nisan ayında da CHP’den istifa ettim. Ben ilk günden şunu söyledim. Ben anavatan partili kökenliyim. Ben Özal hayranıyım ve ben geçmişimle değerlerimle CHP’ye geldim ve hiçbir zaman geçmişimi inkar etmedim. CHP’ye benim gibi dört beş kişi vardır. Onlar hiçbir zaman ANAP, Doğruyol demediler. AK Parti rahmetli Turgut Özal’ın başlattığı yaptığı ama ömrü vefa etmediği için eksik bırakmak durumunda kaldığı bir çok şeyi hayata geçirdi. O yüzden bugün Anavatan kadrolarına baktığımız zaman gerçekten Adalet ve Kalınma Partisi siyaset yapıyor. Ben Recep Tayyip Erdoğan gibi kararlı biri ile elbette siyaset yapmayı isterim. Ama ileriki günler ne getirir ne götürür bilemiyorum. Siyaset için iyi bir ortam yok. Ama ne zaman temizlik siyasette de olur gel kardeşim sana da görev veriliyor bu ülkeye hizmet için senin de katkın gerekiyor denirse memnuniyetle siyaset yaparım. Binali beyi çok olumlu buluyorum. Bu dönem Binali Yıldırım’ın Başbakan olması gerçekten Türkiye için büyük bir şans. Halkın içerisinden gelen bir kişi sonuçta… Kompleksi yok. Esprili. Bu millet böyle kişiyi sever. Binali Yıldırım’ın Ak Parti içinde yenileşme yapacağını düşünüyorum. “