Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde eksik sayıda personelle çalışıldığını ifade eden bir kaynak “Çalışan başına düşen hasta sayısı 250’dir. Rakamlar günden güne çoğalıyor. Çok çocuk hasta var. Önlem alınmadı. Değil hastalara, çalışanlara maske dahi yok. Birçok çalışan hasta” iddialarında bulundu.

Dünyanın birçok ülkesinde domuz gribi salgını yaşanırken, KKTC’de de ateşli hastalıktan hastanelere başvuranlar acil olmayan poliklinik hizmetlerinin ötelenmesine neden oldu.

Sağlık Bakanı Salih İzbul, “Bu konu gereğinden fazla büyütülüyor” derken, Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne ulaşan bilgiler, Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde çalışanların birçoğunun grip olduğu yönünde.

Domuz gribi KKTC’yi de vurdu

Mağusa Devlet Hastanesi’ne grip nedeniyle başvuranların sayısı 200’e yaklaşırken, Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde de durumun çok farklı olmadığı bilgisine ulaşıldı. Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuşan bir kaynak, “önlem alındı” iddialarını yalanlayarak, hastane çalışanlarından birçok kişinin hasta olduğunu ifade etti.

“Tedbir alınmadı!”

Basına yapılan açıklamada “tedbir alındı” dendiğini anımsatan bir kaynak “’Tedbir alındı’ diyorlar. Bu doğru değil. Ayrı bir birim oluşturulduğunu iddia ettiler. Poliklinikte öyle bir şey yoktur. Gelen hastalara maske olmadığı gibi, çalışanlara dahi maske yok” dedi

“Çalışan başına 250 hasta düşüyor”

Hastanede yetersiz personelle çalışıldığını kaydeden kaynak sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Kişi başına düşen hasta sayısı 250’dir. Rakamlar günden güne çoğalıyor. Çok çocuk hasta vardır. Doktorların verdiği tavsiyeler, ‘dışarıya çıkarmayın, dinlendirerek geçirin’dir. Bu gelen hastalara kan sayımı da dâhil, vücuttaki iltihabı ölçmek için hemoglobin tahlili yapılır.(CBC diye yazılır.) Bir de kandaki iltihabın kontrolünü yapan bir tahlil (CRP) yaptırılır. Yeterli mi, değil mi bilmiyoruz. 

“Kim, nasıl anlayacak”

Ama bu ne mikrobudur. Domuz gribi midir, normal grip midir Allah’a kaldı. (Hastaneye başvuran bir aileye) Dün doktor ‘Domuz gribi’ demiş ailece kendilerine... Dün sadece 10-15 tane çocuktan bu gribal tahlilleri istediler, ama ne gribi olduğunu kim nasıl anlayacak? Ersan Berksel, ‘polikliniğe başvursunlar’ açıklamasını yaptı. Poliklinikte personele bile tedbir alınmadı. Hastalarla ağız ağıza görev yapıyor çalışanlar…”

İzbul “gereksiz tedirginlik yaratılıyor” demişti

Sağlık Bakanı Salih İzbul önceki gün yaptığı basın toplantısında, Domuz gribi konusunun gereğinden fazla büyütüldüğünü ve insanlar arasında tedirginliğe yol açtığını savunarak “Bu konu gündem olmaktan çıkmalı” demişti.

Her yıl kış mevsimlerinde grip salgını olduğunu, bu salgınlara neden olan grip virüs tipilerinin oldukça fazla olduğunu söyleyen İzbul, şu ifadeleri kullanmıştı: 

“Bunlar mevsimsel grip olarak adlandırılır. Hepsine özel isimler takılmış olabilir… menşeini aldıkları hayvanlar ya da diğer şeylerle ilgili… ama biz bu özel isimleri gerek hekimler, gerekse sağlık çalışanları olarak kullanmak istemiyoruz, çünkü bu isimleri kullandığımız zaman insanlar bunu ciddi bir olaymış gibi algılıyor, bu yanlış yönlendirmelere sebep olabiliyor. Dolayısıyla ben domuz gribi lafını kullanmayacağım. Kullanmamamız da gerekiyor, ama bu moda oldu. Böyle isimler takılarak olay büyütülüyor.”

“Ortada bir kriz yoktur”

Sağlık Bakanlığı’nın, hastanelerin ve hekimlerin gerekli tedbirleri aldığını da ifade eden İzbul, acilde bir yığılma olmaması için bir grip polikliniği oluşturduklarını, grip komplikasyonları nedeniyle hastaneye müracaat eden hastaların buna göre tedavi altına alındığını söylemiş ve “Sağlık merkezlerimizde olsun perifer hastanelerimizde olsun bu hizmet veriliyor. Enfeksiyon komitemiz rutin şekilde toplantılarını yapıyor. Ortada kriz komitesi diye bir şey de yoktur, çünkü ortada bir kriz yoktur, biz buna inanıyoruz” demişti.