Sağlık Bakanlığı 5 hastaya daha Domuz Gribi (H1N1) teşhisi konulduğunu açıkladı. 7 hastanın da teşhisinin yarın konulacağını açıkladı. Sağlık Bakanlığı korkulacak ve panik yapılacak bir durum olmadığını ve hastaların tedavilerinin sürdüğünü kaydetti. 

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür ile Dr Burhan Nalbantıoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Doktor Ersan Berksel basın toplantısı düzenleyerek, ülkedeki gribal enfeksiyon ile ilgili değerlendirmede bulundular.

Doktor Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Müsteşar Gür ve Başhekim Berksel, kışın geç gelmesinden dolayı gribal enfeksiyonların arttığını ancak şuan için panik edecek bir durum olmadığını vurguladılar.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gür, gribal enfeksiyon nedeniyle hasta sayısında artış olduğuna ve son bir hafta içinde üst solunum enfeksiyonlarında yaşanan artışa dikkati çekti.

Ömer Gür, “Hastanede H1NI tanısı konan ve üst solunum enfeksiyonu ile yatan hasta vardır. H1N1 tanısı ile özel hastanede yatan hasta da vardır. Bizde yer olmadığından özel bir hastanede yatıyorlar” dedi.

Müsteşar Gür, “Grip tanısı nedeniyle yatan 13 hastanın 5 tanesine HINI tanısı konulmuştur. Tanıları, tetkikleri süren hastalar vardır. Tanı ve tedavi yönünden herhangi bir eksiğimiz yoktur” şeklinde konuştu.

Doktor Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki Gribal Enfeksiyon Polikliniği’nin haftada 7 gün hizmet vereceğini belirten Gür, hastaların acil servise değil bu polikliniğe başvurmalarını istedi.

Başhekim Doktor Ersan Berksel de, son 55 saat içerisinde acil servise ve oluşturulan Gribal Enfeksiyon Polikliniğine müracaat eden hasta sayısının 322 olduğunu açıkladı.

Berksel, “Müracaat eden hasta sayısı 322. Servislere yatırdığımız hasta sayısı ise şuan için 11. Bu hastaların 7 tanesi göğüs servisinde, 2 tanesi yoğun bakımda, iki vaka ise yoğun bakımda yer olmadığı gerekçesiyle YDÜ Hastanesine sevk edilmiştir. Hastanemize yatırılan hastalar içerisinde bir tanesine H1NI virüsü kesin tanısı alınmıştır. Geri kalan hastalarımızın ise muhtemelen büyük ihtimalle yarın kesin tanıları konulacaktır” dedi

Berksel, büyük bir paniğe gerek olmadığını da ifade etti.

Başhekim Doktor Ersan Berksel, “H1NI virüsü yani domuz gribi artık mevsimsel bir grip olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla ağır seyirli olmadıkça diğer gribal enfeksiyonlar gibi onlar da tedavi edilmektedir. Yani büyük bir panik yapmamıza gerek yoktur” dedi.

Berksel, gribal enfeksiyon için ne gibi tedbirler alındığını ve halkın ne tür önlemler alabileceğini de anlattı.

Gribal enfeksiyonu olan hastaların mümkünse evlerinde kalmalarını öneren Berksel, dışarı çıkmak zorunluluğu olan hastaların ise maske takmalarını tavsiye etti.

Berksel, “Yaşlılar, hamileler, kronik hastalığı olanlar, küçük çocuklar enfeksiyona daha açık oldukları için mümkünse dışarıya çıkmamalarını tavsiye ediyoruz. Sık sık ellerin yıkanması önemlidir. Genel hijyen koşullarına uyulması gerek. Bol sıvı, bol vitamin alınmalıdır. Korkulacak birşey yoktur ” dedi.