Toplantıya Başbakanlık Müsteşarı Ömer Köseoğlu, DPÖ Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, İçişleri Müsteşarı Salih Ersümer, Başbakan Yardımcılığı Kordinatörü Orçun Kamalı, Sektörle ilgili Kamu Görevlileri, Akademisyenler ve komite üyeleri katıldı.

Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, 2013-2015 Ekonomik Protokolünde yer alan enerji verimliliği eylem planı hazırlanmasına yönelik konulan hedefe ulaşmak, ülkemizdeki enerjinin etkin ve verimli kullanılması konusunda tüketiciyi bilinçlendirmek ve bununla birlikte enerji verimliliği konusunda yasal düzenleme çalışmaları yapmak amacıyla Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu Koordinatörlüğünde çalışma başlatıldı.

2 Temmuz 2014 tarihinde bu amaçla, ilgili devlet kurumları yanında üniversite temsilcileri ve odalar gibi sivil toplum kuruluşlarını kapsayan geniş katılımlı ilk değerlendirme toplantısında 2 ayrı komite kurulmasına karar verildiği ve bu maksatla komiteler oluşturulduğu ve eylül ayına kadar her iki komitenin de çalışmalarını sürdürerek iki ayrı rapor hazırladığı belirtilen açıklamada, daha sonra iki raporun birleştirilerek tek bir rapor haline getirildiği kaydedildi.

Rapora son şeklinin verilmesi çalışmalarında kamu kurum ve temsilcilerinin yanında sivil toplum kuruluşlarının da rapor ile ilgili görüşlerine başvurulduğu ve önerilerinin dikkate alındığı da belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Toplantıda yapılan değerlendirmelerde kısaca; ülkemizde enerji arz güvenliğinin sağlanması, dışa bağımlılığın azaltılması, doğal kaynaklarımızın değerlendirilmesi ve korunması, iklim değişikliği ile küresel mücadeleye katkı konması, devlet bütçesinde sürdürülebilir enerji maliyet yükünün sağlanması ve orantılı olarak refah seviyesinin artması için bir enerji  stratejisine ihtiyaç duyulduğu tespit edilmiştir. Rapor bu amaçla enerjide somut hedefler ve stratejinin oluşturulabilmesi, eylem planlarının genel hatlarının belirlenmesi, yasal mevzuatın hazırlanması ve kurumsal yapılandırma çalışmalarında kaynak görevi yapması için hazırlanmıştır. Aynı zamanda enerji ile ilgili başlangıç hedefleri ve politikaları Enerji Komitesi çalışmalarında tartışılmış ve raporda sayısal olarak bulunmasına karar verilmiştir. Başlangıç hedeflerinin şu şekilde olması önerilmiştir:

-2012 yılı değerlerine göre %20 enerji yoğunluğunun azaltılması

-2012 yılı değerlerine göre %10 CO2 emisyonunun azaltılması

-Yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam enerji yükünün %10’unun sağlaması”