Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından yaptırılan Hala Sultan Camisi'nin inşaatı hızla yükseliyor.

TDV Genel Müdür Yardımcısı Yasin Uğraş, temeli 27 Eylül 2013'te atılan Lefkoşa'daki "Hala Sultan Camisi ve müştemilatının" yapımı hakkında AA muhabirine bilgi verdi.

Uğraş, Hala Sultan Camisi'nin mimarisinde Edirne Selimiye Camisi'nden esinlenildiğini, külliye kapsamında sınıf, çok amaçlı salonlar, yemekhane ve kafeterya gibi birçok sosyal alanın bulunduğunu söyledi.

Uğraş, "Lefkoşa Hala Sultan Camisi inşaatının 2016 yılı sonu veya 2017 yılı başında tamamlanmasını hedefliyoruz" dedi. Yapımı devam eden caminin 3 bin 500 metrekare oturum alanı bulunduğunu belirten Uğraş, caminin kubbe çapının 24 metre, yerden yüksekliğinin ise 35 metre olduğunu kaydetti.

Hala Sultan Camisi'nin yapımı tamamlandığında avlusu ile beraber toplam kapasitesinin yaklaşık 7 bin 500 kişilik olacağına işaret eden Uğraş, "Her biri 3'er şerefeli olmak üzere 4 minareden oluşuyor. Minarelerin yerden yükseklikleri 62 metre. Dış cephesinde doğal taş kaplaması olacak. Kubbelerini de kurşun kaplamaları ve geleneksel ahşap el işçiliği ile beraber Türkiye'den gelen malzemelerle tamamlamayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Uğraş, maliyeti 30 milyon dolar civarında olan caminin hayırseverlerin desteği ile yapıldığını dile getirdi.

18 ÜLKEDE CAMİ İNŞAATLARI SÜRÜYOR

TDV olarak 18 ülkede cami inşaatlarının devam ettiğini dile getiren Uğraş, Türkistan'daki Hoca Ahmet Yesevi Camisi'ni 17 Nisan'da Türkiye ve Kazakistan cumhurbaşkanlarının katılımıyla açtıklarını anımsattı.

Yine Mayıs ayı içinde Arnavutluk Tiran Cami'nin de temelinin atıldığını belirten Uğraş, bu sene içinde Moskova Merkez Cami ile Kırım'daki Seyit Settar Camisi ve medresesini tamamlamayı hedeflediklerini anlattı.

Belarus'ta yapımı devam eden caminin de bu sene tamamlanmasını hedeflediklerini kaydeden Uğraş, TDV'nin Kırgızistan, Haiti ve Somali'de yapımı devam eden büyük cami projelerinin bulunduğunu sözlerine ekledi.