Rana Sarro

Dünyada sayısı 50 milyonu bulan mülteciler için en önemli transit noktası olan KKTC’de halen bir mülteci yasası yok.

Savaş, çatışma ve zulümden kaçarak ülkemize sığınmak isteyen sığınmacılara, suçlu muamelesi yapılarak, sınır dışı edildikleri vurgulanıyor. Sınır dışı edilen sığınmacıların, memleketlerinde zulüm görme veya öldürülme riski ile karşı karşıya bırakıldıklarına dikkat çekiliyor.

Dünyanın birçok yerinde savaş, çatışma ve zulüm yaşandığını ve milyonlarca insanın katledildiği, işkence gördüğü, haksız tutuklamalara ve insanlık dışı muameleye maruz kaldığı bilinirken, her gün onlarca sığınmacı Kuzey Kıbrıs’a sığınmaya çalışıyor. Mülteci sorunu ile ilgili Detay Gazetesi’ne konuşan Mülteci Hakları Derneği Koordinatörü Tarık Tekman, komitede bekletilen yasa değişiklik önerisinin bir an önce yasalaşması gerektiğini vurguladı.

“TASARI KOMİTEDE BEKLİYOR”

“Ülkede mültecilerle ilgili bir yasal boşluk vardır. KKTC yasalarında mültecilerin haklarıyla ilgili bir düzenleme yoktur ama bu konuda bir çalışma vardır. Meclis’te bir yasa değişikliği önerisi görüşülüyor. Bunda en aktif rolü üstlenen örgüt biziz. Meclis’e sunduğumuz öneri, şuanda Meclis Hukuk Komitesi’ndedir.”

“MÜLTECİ HAKLARINI İÇERİYOR”

“KKTC’nin iç hukukunun bir parçası olan uluslar arası sözleşmelerin gerektirdiği koşulları, Yabancılar ve Muhaceret Yasası’nın içerisine alır. Mültecilerin haklarının net bir şekilde bir yasanın altında sunulması sağlanacak. Bu yasa tasarısının geçmesi lazım.”

“MÜLTECİLER MUHACERET MEMURUNUN İNİSİYATİFİNDE”

“Devletin görevleri, hangi durumda ne yapıldığı, 18 yaşın altındaki çocuklar için geçerli durumun ne olduğunu netleştiren bir yasa olacaktır. Sığınmacılar için ne yapılacağının bilinmesi açısından bu yasa önemlidir. Şuan ki durumda, mülteciler muhaceret memurunun inisiyatifine kalıyor. Bunun olmaması ve belli standartların olması lazım.”

“50 MİLYONU AŞKIN MÜLTECİ”

“Dolayısıyla, İçişleri Bakanlığı, muhaceret ve Sosyal Hizmetler Dairesi’nin sorumluluğunun belirlenebilmesi için, bu yasa değişiklik önerisinin, biran önce Meclis’ten geçmesidir beklentisindeyiz. Dünyada sayısı 50 milyonun üzerine çıkan mülteciler ile ilgili KKTC’den halen bir yasa yok. İnsanların en çok savaş veya zulüm dolayısıyla, evlerinden, yerlerinden oldukları bir dönemdeyiz. Dolayısıyla KKTC’nin de sorumluluk alması gerekir, bizim de beklentimiz budur.”