Fehime Alasya

Soğukların etkisini iyice göstermeye başladığı bu günlerde ısınmak için bütçesine uygun yöntemler arayan birçok vatandaş, taşınabilir sobaları kullanmayı tercih ediyor.

Fahiş elektrik fiyatları nedeniyle elektrik prizlerine değmeye korkar olan tüketiciler, klimayı sadece serinlemek için yaz aylarında tercih ediyor.

Ekonomik oluşundan dolayı tercih edilen odun sobaları ve şömineler de son dönemlerde revaçta.

Yaz ve kış aylarına uygun ısınmak veya serinlemek isteyen vatandaşlar, yazın klima, kışın iste taşınabilir ve geniş alanları ısıtabilen mazotla çalışan sobaları tercih ediyor.

Isınmak için aylık klima kullanan bir aile ortalama 200 ile 500 TL elektrik faturası öderken, taşınabilir sobalarda bu rakam ortalama 200 TL’lik mazota denk geliyor.    

MERKEZİ ISITMA CEP YAKIYOR  

Merkezi ısıtma yapmak isteyen bir ev sahibinin ise 10 bin ile 20 bin Euro arası ödemeyi gözden çıkarması gerekiyor. Mazotlu, elektrikli ve gazlı olarak üçe ayrılan merkezi ısıtmalarda genel olarak gazlı sistemler tercih ediliyor. Gazlı merkezi ısıtma kullanan bir ailenin ise aylık ortalama 700 TL’yi gözden çıkarması gerekiyor.

“KIŞIN TAŞINABİLİR VE GENİŞ ALANI ISITAN SOBALAR REVAÇTA”

Her bütçeye göre elektrikli, gaz yağı veya tüp gaz ile çalışan değişik fiyatlı sobalar, tüketicinin aylık giderleri arasında önemli yer alıyor. Isıtma denince ilk akla gelenin taşınabilir sobalar olduğuna dikkat çeken soba satıcısı Çuvalcıoğlu & Sons Ltd. Direktörü Gürdal Çuvalcıoğlu, bu yüzden klimaların kış ayda tercih edilmediğini kaydetti.

Çuvalcıoğlu, “Isınmak için gazlı soba gibi bazı ısıtıcılar, çubuklu ve elektrikli sobalar veya gaz yağı ile çalışan Zibro Kamin sobalar tercih ediliyor. Gaz ile çalışan veya elektrikli sobalar, önünde bulunan kısa mesafeli alanları ısıttığı için dar ve küçük odalarda tercih ediliyor. Büyük ve geniş odalar veya evin tamamını ekonomik olarak ısıtmak için ise büyük boy Zibro Kamin sobalar tercih ediliyor.”

BİLİNÇLİ ALIŞVERİŞ TASARRUF SAĞLIYOR

Tüketici tarafından kullanılacak alan ve zamanın düşünülerek, bilinçli şekilde yapılan soba alışverişinin enerji tasarrufu sağladığını dile getiren Çuvalcıoğlu, soba fiyatlarıyla ilgili bilgi aktardı:

“Küçük Boy Zibro Kamin Sobalar 900 TL, Orta Boy Zibro Kamin Sobalar 1,100, Büyük Boyları ise 1,250 TL arası değişiyor. Uygun fiyata daha düşük kalite ve fiyata satılan Çin malı Zibro sobalar ise 25 ile 400 TL arası değişiyor. İki çubuklu veya dört çubuklu, ayaklı veya asma elektrikli sobalar ise 50 TL ile 500 TL arası değişiyor. Kalorifer fiyatları ise 200-300 TL arası değişiyor.”

“NE ZAMAN İKİ GÜN GÜNEŞ GÖRMÜYORUZ, SOBA SATIŞLARIMIZ ARTIYOR”

İnsanların fiyat konusuna fazla takılmadan, acil ihtiyacına göre alışveriş yaptığını dile getiren Çuvalcıoğlu, “İnsanımız her işte olduğu gibi ısınmak için de son dakikayı bekliyor. Ne zaman iki gün güneş görmüyoruz, soba satışlarımız artıyor. Bu ekim, kasım ayında da olabiliyor, aralık ayında da. Son yıllarda satışlarımız adet bazında düştü diyebilirim. Kış da kapıyı çalıp gitti gibi bu yıl, o yüzden de satışlar düştü sanırım. Bu düşüşe Güney’deki fiyatlar da etkili olabilir, bilemiyorum…

Zibro Kamin kullanan bir ailenin,7 litre ile dolan büyük boy sobası, 70 metre kare bir alanda gecede 5 saat sürekli yanıyorsa, haftada iki kez dolduruluyor. Bu da haftalık ortalama 15-30 TL yakıta ihtiyaç olduğu anlamına geliyor. Aylık ortalama 55 TL ile 120 TL arası değişen tüketim ile evin neredeyse tamamı ısınıyor. Zibro Kamin sobaların ortamı ve evin birçok odasını ısıtmak konusunda çok karlı olduğunu dile getiren Çuvalcığlu, düşük maliyete taşınabilir ısıtma sistemlerinin yüksek oranda tercih edildiğini kaydetti.           

ORTALAMA 120 TL HARCAMA İLE TÜP GAZ SOBA KULLANIMI

Evinde gazlı soba kullanan ailelerin ise ortalama gecede 5 ile 7 saatlik soba kullanımı, ayda en az üç gaz tüpü bitirmesine neden oluyor. Tasarruflu davranan bir ailenin gaz sobası kullanımına ise tanesi 37 TL olan tüplerle, aylık ortalama 120 TL’ye mal oluyor. Tüp gazlı sobalar, marka veya modeline göre de tüketicinin cebinden 150 ile 500 TL arası maliyet çıkartabiliyor. 

ODUN SOBALARI REVAÇTA

Geniş alana yaydığı ısı ve ekonomik oluşunun yanı sıra kış gecelerinin görsel soba şöleninin oluşturan şömineler ise son dönemde oldukça revaçta. Şöminenin yanında odun ile çalışmasından dolayı tercih edilen odun sobaları ise birçok evi ısıtıyor.

100 TL’den başlayan odun sobası fiyatları, 350 TL’ye kadar çıkabiliyor. Son teknoloji ile gelişen şömineler ise neredeyse bir merkezi ısıtma görevi görüyor. Marka ve modele göre hem şöminelerde hem de sobalarda değişen odun tüketimi, aynı zamanda mevsimin ne kadar sert geçtiğiyle de paralel. Çok sert geçmeyen kış aylarında bir van odun ile ısınan dört kişilik bir aile, kimi zaman iki van odun tüketebiliyor. Genelde portakal ile çam ağacından oluşan odunların bir vanı ise 400 TL’ye evlere ulaştırılıyor.  

KLİMALAR

Özellikle sert geçen kış aylarında bütçelerini zorlamadan uygun fiyatlara ısınmak için uğraş veren ailelerin korkulu rüyası klimalar oldu.

Ülkede yıllardır klima satışı yapan AC-RON Ltd. Direktörü Özkan Özge yaygın olan bu korkunun ve endişenin bilinçli kullanım ile bir nebze de olsa ortadan kalkabileceğini dile getirdi.

Özkan Özge, son teknoloji ürünlerini anlattı. Ülke genelinde klimanın sadece sıcak günlerde serinlemek için tercih edildiğini dile getiren Özkan Özge, son dönemde yaygınlaşan İnverter klimalar ile enerji tüketimini yüzde 60’lara kadar indirgemenin mümkün olduğunu belirtti.

Sobaların taşınabilir ve ucuz cihazlar olmasından dolayı klimaya oranla daha fazla tercih edildiğini söyleyen Özge, bunun bir diğer nedeninin de görsel etki olduğunu dile getirdi.

Özge “İnsanlar imkânları doğrultusunda hem yaz hem de kış ayları için klima takıyor, hatta merkezi ısıtmaya kadar gidebiliyor. Sobaların klimalara oranla tercih edilmesini daha ucuz ve taşınabilir olmasına bağlıyorum. Klimaların avantajı ise yazın yaşanıyor.” dedi.

Yeni sistemlerde İnverter denilen teknoloji ile klima kullanımlarının giderek yaygınlaştığını ve bu sistemin çok karlı bir sistem olduğunu anlatan Özge, bilinçli ve zamanında tüketimin çok önemli olduğunu ifade etti. İnverter cihazlarından söz eden Özge, cihazların diğer klimalara göre daha pahalı olduğunu fakat iki yıl içerisinde tüketicinin kullanılan elektrik ile kara geçtiğini söylüyor. “İnverter cihazları ilk taktığınız zaman yüksek bir fiyat ödüyorsunuz, ama kullandıkça, sağladığı tasarruf ile size cihazın parasını geri veriyor.”

“CAN HAVLİYLE KLİMA TAKTIRIYOR, YANLIŞ SEÇİMLER YAPIYORUZ”

Klima satışlarının en fazla temmuz ayında arttığını anlatan Özkan Özge, yoğun yaz sıcaklarının baş gösterdiği günlerde klima satışlarının tavan yaptığını söyledi. Özge, “Can havliyle yaz sıcaklarından klima almak isteyen tüketiciler, bu acele ile yanlış seçimler yapıyorlar. Enerji tüketimine dikkat etmeyen insanlar, Çin malı veya düşük kalite klimalar alıyorlar. Bu hem ülke hem de insanların aylık tüketimlerine büyük zarar veriyorlar. Bu ülkenin genelinde büyük bir milli kayıptır.” dedi.

“YÜKSEK ENERJİ KULLANIMI, SANTRALDE ÇÖKÜŞLERE KADAR UZANIYOR”

Yüksek enerji harcayan ve tüketicinin cebini yakan yüksek enerji tüketimli klima kullanımını milli kayıp olarak değerlendiren Özge, özellikle ülke genelindeki birçok devlet dairesinde bu klimaların kullanıldığını, buna bağlı olarak da yaz ve kış aylarında elektrik ücretlerinde patlama yaşandığını kaydetti. Özge şöyle devam etti:

“Bazı devlet daireleri, kamu kurum ve kuruluşları yeni sistem İnverter klima kullanmaya, enerji tasarruflu hareket etmeye başladı fakat maalesef ülke genelindeki devlet dairelerinde bu klimalar kullanılmadığı, normal klimalar kullanıldığı için enerji tüketimi yaz ve kış sezonlarında çok üst seviyelere çıkıyor ve elektrik faturaları da tavan yapıyor. Bunlar hep zarardır. Bu cihazlar daha özenle seçilmeli ki bu kayıplar olmasın. Devlet klima takarken ihaleye çıkılıyor ve cihazların fiyatının uygun olup olmadığına bakılıyor. Ne kadar elektrik çekiyor, çok mu harcıyor, bunları sorgulamıyorlar. Ada genelinde yüksek enerji kullanımı zaman zaman santralde çöküşlere kadar uzanıyor. Ülke genelinde İnverter klima kullanımı artarsa, tükettiğimiz enerji de azalır.”

YÜZDE 60’LARA KADAR ENERJİ TASARRUFU

Klima kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan birinin de marka olduğunun altını çizen Özge, değişen marka ve kaliteye göre %30’lardan, %60’lara kadar tasarruf sağlanabileceğine dikkat çekiyor. Normal bir klima ile ısınmaya çalışan bir ailenin, günlük ortalama 5-6 saat klima kullanımıyla, aylık elektrik faturasının 300 ile 500 Türk Lirası arasında değişebileceğini dile getiren Özge, bu rakamın İnverter klima ile 200 Türk Lirası’na düşebileceğini kaydetti. Günümüzde normal klima üretiminin de yasaklandığını dile getiren Özge, A sınıfı klimalar ve İnverter klimalara üretildiğini dile getirdi. A sınıfı klima fiyatlarının boyutuna göre 500 Dolar’dan başlayıp, 700 Dolara kadar çıktığını, İnverter klimaların ise 800 ila 1.100 Dolar arası değişiyor.   

Vatandaş ne dedi?

Soğuk kış aylarında ısınmaya çalışan vatandaşlar, elektrikli ısıtıcıları kullansa da elinden geldiğince tasarruflu davranıyor.

Yeni yapılarda görülen şömine ve merkezi ısıtma sistemleri ile bir nebze de olsa elektrikten tasarruf yapmak isteyen vatandaşlar, ortalama 120 ile 800 TL arası harcama yapıyor. Tek bir odayı ısıtma derdinde olanlar, aylık 100 ile 200 TL arası harcama ile gazlı sobalara yönelirken, ‘Tüm odalarım ısınsın, çeşmedeki sıcak suyum hiç kesilmesin” diyenler ise aylık 400 ile 900 TL’lik tüketim ile merkezi ısıtmayı tercih ediyor.  

“Ortalama 150 TL ısınmak için para harcıyoruz”

Mustafa Kanizi:

Biz gazlı soba ve elektrikle ısınıyoruz. Ayda ortalama iki tüp kullanıyoruz. Bu da tüp fiyatı 40 TL ise ayda 80 TL yapıyor. Bazen aynı anda ikinci bir soba kullanıyoruz, elektrikli. Tabi kısa süre olsa bile 40-50 TL de elektrikli soba kullandığımız için faturamıza ilave olabiliyor. Ancak bu rakamlar kış sezonunda dört ay için geçerlidir. Aylık ortalama 120 ile 150 TL arası ısınmak için para harcıyoruz.

“Çocuk uyuyunca gazlı soba yakıyoruz”

Seray Cihangirli:

Bizim evde merkezi klima sistemi var. O yüzden elektrik ile ısınıyoruz. Küçük bir oğlumuz var ve o ayakta olduğu sürece evin her odasını kullanıyoruz. Çocuk uyuyunca gazlı soba yakıyor, merkezi ısıtmayı kapatıyoruz.

“Aylık ortalama 850 TL civarı faturamız oluyor”

Ebru Işıl Topal Şemsettin:

Evde kombi var, gaz ile ısınıyoruz. Her yer aynı ısıda olsun diye merkezi ısıtma yaptırdık ve onu kullanıyoruz. Aylık ortalama 850 TL civarı faturamız oluyor. Kullanımımız ne çok yoğun, ne de çok az.

“Herkes tasarruf yapmaya çalışıyor”

Ayfer Arslan:

Biz gaz sobası ve klima ile ısınıyoruz. Karı koca da çlışıyoruz, bu yüzden sadece geceleri ısınmak için harcama yapıyoruz. Ayda ortalama bir tüp bitiriyor, yaklaşık 100 TL da elektrik faturası ödüyoruz. Isınmak için klima ve şömine kullanan komşularımız var. Herkes tasarruf yapmaya çalışıyor. 

“Tek seçeneğim elektrik”

 Ülvan Polili:

Klima ve çubuklu soba kullanıyorum. Ayda 500 ile 700 TL arası elektrik parası gelir. Tek başımayım ve tüp taşıyamam, gaz yağı taşıyamam, şöminem de yok. Tek seçeneğim elektrik. Evi yaptırırken merkezi ısıtma sisteminin alt yapısını da yapsınlar da ilerde takalım peteklerini dedik ama şirket boruları döşemeyi unutunca yapamadık, kaldı.

“Yıllık iki kamyon odun ile ihtiyacımızı görüyoruz”

 Burçin Barışkan:

Şömine ile ısınıyoruz. Odunu kendimiz buluyoruz bu yüzden ısınmaya çok fazla para ödemiyoruz. Elimizden geldiğince tasarruflu davranıyoruz. Üç çocuğumuz var, akşama kadar çalışıyoruz, eve de akşam saatlerinde geliyoruz, o yüzden çok yüksek odun kullanımımız da olmuyor. Yıllık iki kamyon odun ile ihtiyacımızı görüyoruz.

 “Isınmak için 300 TL harcıyoruz”

 Derviş Balay:

Tüp gazlı soba kullanıyoruz. Havanın çok soğuk olduğu günlerde veya gecelerde ise klima yakıyoruz. Klima yakmaya korkuyoruz, elimizi elektrik tepiyor adeta, elektrik ücretlerinden ödümüz kopuyor. Zaman tasarruf zamanı oldu. Aylık ortalama bir veya iki tüp bitiriyor, bir de elektrik faturası ödüyoruz, toplamda 300 TL gibi bir rakamı ısınmak için harcıyoruz”

“Kaloriferle ısınıyoruz”

Özlem Samsa:

Bizim köyümüz biraz soğuk, sobasız olmuyor. Tüp gazlı sobalar bana dokunduğu için yakamıyoruz. Sağlığıma zarar veriyor. Kaloriferle ısınıyoruz. Aylık ortalama 300 ile 400 TL arası elektrik faturası ödüyoruz.