Gürpınar programda ilk olarak işsizlik konusuna değinde ve bu konuda Çalışma Dairesi’nin istatistiklerin sadece daireye kayıt yaptıran kişileri kapsadığı için güvenli olmadığını, Devlet Planlama Örgütü’nün (DPÖ) yapmış olduğu Hanehalkı İşgücü Anketi’nin doğru sonuçlar verdiğini söyledi.

Gürpınar, DPÖ’nün geçtiğimiz Ekim ayında yaptığı anketin ilk analizlerine göre işsizlik oranının yüzde 9,6 seviyesinde olacağının tahmin edildiğini belirtti.

Bakan Gürpınar, teftişlerin istenilen düzeyde olmasa da arttığını, bu bağlamda 2014 yılında 2013 yılına göre yüzde 23 daha fazla denetim yapıldığını, bu alanda yaşanan personel eksikliğini ise 2015 yılında gidermeyi hedeflediklerini söyledi.

Gürpınar, işveren ile işçinin yaşadığı sorunları daha kısa sürede çözmek için bir kurul oluşturmayı öngören yasal çalışma yaptıklarını da anlattı.

Gürpınar, yasanın hayata geçirilmesiyle bir kurul oluşturulacağını, işçilerin yargıya gitmeden bu kurula başvurabileceklerini ve kurulun da 1 ay ya da 45 gün içerisinde gerekli soruşturmaları tamamlayarak bir karar üreteceğini söyledi.

Aziz Gürpınar, iş kazaları konu sunda da bilgi verdi.

Gürpınar, her yıl ortalama 250-300 iş kazasının meydana geldiğini, 8-10 arasında ölümlü iş kazasının yaşandığını belirtti.

İş sağlığı ve güveliği konusunda 6 maddelik eylem planı hazırladıklarını ifade eden Gürpınar, alınacak önlemleri de sıraladı.

Bakan Gürpınar, Sosyal Sigortalar’ın sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

Sosyal Sigortalar’ın mali sorunlarının son zamanlarda yeni bir konuymuş gibi gündeme getirilmesini yadırgadığını da ifade eden Gürpınar, Sosyal Sigortalar’ın mali durumundaki sıkıntıların geçmişe dayandığını hatırlattı.

Gürpınar, Sosyal Sigortalar’ın kamu ya da özel bankalardan zaman zaman borçlanmaya gittiğini açıklarken, “Sosyal Sigortalar, devletin güvencesi ve desteği altındadır. Bu güvence de hiçbir zaman kalkmayacaktır. Sosyal Sigortalar’ın son bir yılda 26 milyon TL’lik bir eksi gideri vardır ancak borçlanmalar Borç Yönetim Kurulu’nun, ardından da Bakanlar Kurulu’nun onayı ile devlet kefaleti ile yapılıyor” dedi.