Davutoğlu ve beraberindeki heyete Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça eşlik etti.

DAVUTOĞLU

Kabulde ilk sözü alan Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, 62. Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin güvenoyu alır almaz, yapılacak işleri tamamlayıp ikici kabine toplantısının ardından KKTC’yi ziyaret ettiğini söyledi.

Türkiye’de hangi hükümet göreve gelirse gelsin, hangi başbakan görev alırsa alsın ilk ziyareti KKTC’ye yaptığını ifade eden Davutoğlu, Türkiye ve KKTC arasındaki güvenin gücüne, gönül bağı ve işbirliğine dikkat çekti.

Davutoğlu, yeni hükümet döneminde Kıbrıs’la doğrudan görevli bakanlarla birlikte çalışacaklarını anlatarak, KKTC’ye gelecek suya değindi. TC Başbakanı Davutoğlu, Asrın projesinin önemine dikkat çekti.

Çok az ülkede demokrasinin KKTC’deki kadar güçlü, kurumsallaşmış, derin bir geleneğe sahip olduğunu da vurgulayan Davutoğlu, dünyanın birçok ülkesinde bulunmayan demokratik olgunluğun KKTC’de olduğuna işaret etti.

TC Başbakanı Davutoğlu, bunun kalbinin KKTC meclisi olduğunu vurgulayarak, Cumhuriyet Meclisi’nin hem demokrasinin kurumsallaşmasına kaynak teşkil ettiğini, hem de Kıbrıs Türk halkının güçlü iradesini yansıttığını kaydetti. 

TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu,  bundan 50 yıl önce Meclisin bulunduğu bölge çevresinde Kıbrıslı Türklerin neredeyse gettolarda yaşadığını, ancak bugün kendi hakkına, onuruna sahip çıkarak, kendi meclisinde kendi geleceğini tayin ettiğini söyledi.

Cumhuriyet Meclisi’nin toplumun her kesimini temsil eden siyasi partilerle tam bir demokratik görüntü oluştuğunu ifade eden Davutoğlu, Meclis Başkanı Siber’in açıkladığı Cumhurbaşkanı adaylığının hayırlı olmasını diledi.

Davutoğlu, adil şeffaf ve demokratik güzel bir yarış içinde KKTC’nin kendi geleceğini tayin etmesini temenni etti.

Davutoğlu, “KKTC’de kim hangi göreve gelirse gelsin, hepsi bizim soydaşımız, ayrılmaz parçamızdır” dedi.

SİBER

Meclis Başkanı Sibel Siber de, TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu ve beraberindeki heyeti mecliste ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Davutoğlu ve yeni hükümeti kutlayan Siber, başarılı bir hükümet modeli olmalarını temenni etti.

Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı döneminde Kıbrıs’ta çözüm için aktif bir politika izlediğine dikkat çeken Siber, Davutoğlu’nun yeni görevinde de hükümetiyle çözüm siyasetini sürdüreceğine inanç belirtti.

Kıbrıs Türkleri’nin çözüm iradesinin her zaman yüksek olduğuna işaret eden Siber, Kıbrıs Türkleri’nin şu anada hak ettiği uluslararası toplumun bir parçası olamadığını ancak çözüm iradelerinin her zaman güçlü olduğunu, çözüm için birlikte çalışacaklarını kaydetti.

Ülkeler arasındaki güzel ilişkilerin, halka da olumlu yansıyacağını ifade eden Siber, bu ilişkilerin gelişerek artacağına inanç belirtti.

Kıbrıs’a gelecek suyun, barış suyu olmasını da temenni eden Siber Siber, bu olayın ülkeye çok önemli katkıları olacağını sözlerine ekledi.

DAVUTOĞLU SELİMİYE’DE NAMAZ KILDI

Bu arada, TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu Meclis Başkanı Sibel Siber’i ziyareti öncesinde Selimiye Camii’nde namaz kıldı.

Namazın ardından Arasta bölgesini gezerek esnafla sohbet eden Davutoğlu, Lokmacı Sınır Kapısı’nda da incelemelerde bulundu.