Duygu Alan

Ülkemizde kadına yönelik şiddet bir türlü önlenemiyor. Yaşanan kadına şiddet olaylarının küçük bir kısmı resmi makamlara bildirilirken, birçok şiddet mağduru kadın çevre baskısından çekinerek “Ayıp” düşüncesi ile susuyor, çok sayıda şiddet mağduru kadın ise darp ile başlayan şiddetin cinayet ile sonuçlanmasından korktuğundan konuşmuyor.

KKTC’de son 5 yılda 5 kadın, cinayete kurban gitti. 1 kadın eşinin fiziki şiddetinden kaçmak isterken evinin balkonundan düşerek canından oldu.

Sosyal Hizmetler Dairesi’nden alınan bilgiye göre ülkemizde son bir ay içerisinde 12 kadın fiziki şiddete uğradığı gerekçesi ile polise başvurdu.

Bu 12 kadından 5 tanesi 26-35 yaş arasında, 3 tanesi 36-45 yaş arasında, 3 tanesi 19-25 yaş arasında, 1 tanesi de 13-18 yaş arasında.

Daire’nin verilerine göre, 12 şiddet olayının 5 tanesi Lefkoşa’da, 4 tanesi Mağusa’da, 2’si Güzelyurt’ta, 1 tanesi de Girne’de yaşandı.

Üç şiddet mağduru kadın…

İki kadın yıllarca kocasından hem fiziki hem sözlü hem de ekonomik şiddet gördü.

Biri ise önce çocuğunun babası tarafından şiddete maruz kaldı. Sevgilinin fiziki ve sözlü şiddetinden kaçmak isteyen genç kadın bu kez de sığındığı bir başka kadın tarafından şiddete maruz bırakıldı.

Canlarını zor kurtaran kader ortağı üç kadının yolları Sosyal Riskleri Önleme Vakfı’nda kesişti.

İkisi Kıbrıslı Türk, biri Nijeryalı şiddet mağduru kadınlar yaşadıklarını Havadis’e anlattı. “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” münasebeti ile toplumsal mesajlar verdi.

***
Dolandırıldı, fuhuşa itildi

Nijeryalı 21 yaşındaki Omenogor Blessina, ülkesinde çocuğunun babası tarafından fiziksel ve sözlü şiddete uğradı. Zavallı kadın yağmurdan kaçarken doluya yakalandı.

Omenogor Blessina, bir başka tarafından üniversite vaadi ile kandırılarak KKTC’ye getirildi ve fuhuş yapması için zorlandı.

Blessina, kendisini tuzağına düşüren kadının elinden kurtularak bir kiliseye sığındı. Kilisede Blessina ile tanışan duyarlı bir vatandaş, olayı Sosyal Hizmet Dairesi’ne bildirdi. Omenogor Blessina’nın da hayatı böylece değişti.

Daire yetkilileri Omenogor Blessina’yı Lefkoşa’da faaliyet gösteren Sosyal Riskleri Önleme Vakfı’na yerleştirdi. Genç kadının barınma, giyim ve yemek gibi ihtiyaçlarını karşılayan Sosyal Riskleri Önleme Vakfı, Blessina’nın en büyük hayalini gerçekleştirmesine de olanak sağladı.

Vakıfın yardımları ile Blessina şimdi çok istediği Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde eğitim görüyor. Omenogor Blessina’nın üç yaşındaki çocuğu ise Nijerya’da anneannesi ile yaşıyor.

“Okul vaadi ile kandırdım”

Omenogor Blessina, başına gelenleri şöyle anlattı: “Çocuğumun babasının baskısından, şiddetinden bıkmıştım.  Nijerya’daydım. Şuan Gönyeli’de oturan O kadınla tanıştım. Sanırım benim yaşadıklarımdan haberdardı ve ben O’nun için iyi bir av olacaktım. Bana kendisiyle KKTC’ye gelmemi, beni burada üniversiteye yazdıracağını ve çok güzel bir hayatım olacağını söyledi. O’na inandım. Beni tüm bu vaatleri için bir miktar da borçlandırdı. KKTC’ye geldiğimizde, O’na olan borcumu ödememi istedi. Beni okula da kaydetmedi. Ben de param olmadığını söyleyince, fuhuş yapmamı borcumu ödememi istedi ve bu konuda beni zorladı. Kaçtım. Bir kiliseye sığındım. Orada biri benimle konuştu. Ben yaşadıklarımı anlattım. Sonra Sosyal Hizmetler Dairesi’nden görevliler geldi ve bana sahip çıktı. Beni Sosyal Riskleri Önleme Vakfı’na yerleştirdi. Yine de şanslı biriymişim ki o kişi bana bu iyiliği yaptı. Vakıf bana kalacağım oda verdi, beni üniversiteye kaydettirdi. Halen vakıfta kalıyorum, her türlü ihtiyacım da vakıf tarafından karşılanıyor. Burada çok mutluyum. Bu insanlar çok iyi ve anlayışlı. Şimdi tek hayalim okulumu bitirip, meslek sahibi olup, hayatımı burada kurmak.”

“Kadınlara kıymayın”

Omenogor Blessina, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” vesilesi ile bir de mesaj verdi. Erkeklere seslenen Blessina, “Birçok kadın erkekler tarafından çeşitli şekilde şiddete maruz kalıyor. Erkeklere çağrı yapıyorum; kadınlara kıymayın” dedi.
Blessina, sözlerini şöyle tamamladı: “Şiddet denilince akla ilk erkek geliyor ama bazen de bir kadın başka bir kadın tarafından şiddet görüyor. Tıpkı benim gibi. En kötüsü de bu zaten. Benim kadınlara da çağrım var. Lütfen en azından siz bunu yapmayın.”

***
Alkol bağımlısı kocası yıllarca şiddet uyguladı

Geceleri uykusundan uyandırıldı, yıllarca dayak yedi, saçları kesildi, hakaretlere maruz kaldı.

Bir çocuk annesi 44 yaşındaki C.A,  alkol bağımlısı kocasının şiddetinden kaçtı ailesine sığındı, kuz de erkek kardeşinin şiddetine maruz kaldı.

Bir süre yatılı bakıcılık yaparak yaşayan C.A, işsiz kaldıktan sonra da Sosyal Riskleri Önleme Vakfı’na sığındı.

“Aşık olmuştum”

C.A, yıllarca maruz kaldığı şiddet dolu yaşantısını Havadis okurları ile paylaştı: “Eşim aslen Kıbrıslı ancak İngiltere’de doğdu büyüdü. Ben de üniversite eğitimimi almak için İngiltere’ye gitmiştim. İlk sene eşimle tanıştım. Birbirimize aşık olduk ve evlendik. İlk yıl okulumu bıraktım. 10 yıl evli kaldım. İlk sene her şey yolundaydı, kabus evliliğimin ikinci yılında başladı.

“Kocam bir çeşit akıl hastasıydı”

Kocam evliliğimizin ikinci yılında başka bir adam oldu. Birden aşırı bir kıskançlık göstermeye başladı. Öyle ki bu durum onda hastalık boyutuna ulaştı. Geceleri ansızın uyanır, sen neredeydin, kiminleydin diye bağırır, çağırır beni döverdi. Oysa ben onun yanında, yatağımda yatıyordum. Saçlarımı keserdi. Sonra bu şiddet eylemlerini çocuğumuzun önünde de göstermeye başladı. Kocam bir çeşit akıl hastasıydı. Kafasında kurar, rüyasında görür, gerçek zanneder öfkesini bana şiddet uygulayarak gösterirdi.

“Erkek kardeşim de şiddet uyguladı”

Kocamdan kaçtım, bu kez erkek kardeşimin şiddetine maruz kaldım. Baktım olacak gibi değil gazeteye yatılı bakıcılık işi yapabilirim diye ilan verdim. İlanda numaramı da yazdım. İlk iş teklifini kabul ettim. Bir süre sonra o işten ayrılmak durumunda kaldım.

“Vakıf yetkilileri elimden tuttu”

İşten ayrıldıktan sonra Sosyal Riskleri Önleme Vakfı’na başvurdum. Beni hemen kabul ettiler. Halen vakıfta yaşıyorum. Eğer yatılı iş bulursam da gidiyorum, izinli günlerimde vakfa geliyorum. Ben başta Hatice Düzgün olmak üzere vakfın tüm yetkililerine Havadis aracılığı ile teşekkür ediyorum. Elimden tuttular. Ailemin yapmadığını yaptılar. Minnettarım.”

“Kadına el kaldırmadan iki kez düşünün”

C.A “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” münasebeti ile verdiği toplumsal mesajında ise şunları söyledi: “İster koca, ister kardeş, ister sevgili… Kim olursanız olun ne kadar öfkelenirseniz öfkelenin kadınlarınıza kıymayın. Kadınlara el kaldırırken lütfen iki defa düşünün. O eli indirdiğinizde sadece bir kadına değil, bir anneye de vurduğunuzu unutmayın. Kadınlarınızın kıymetini bilin.”

***
Dayak yedi, hakarete uğradı, evden atıldı

Karpazlı 37 yaşındaki H.K’nin kocasından çekmediği kalmadı. Alkol bağımlısı olan kocası H.K’ye yıllarca şiddet uyguladı. Üç çocuk annesi H.K 15 yıl önce görücü usulü ile evlendiği kocası tarafından yıllarca dayak yedi, hakarete maruz kaldı, sokağa atıldı.

Koca şiddetinden usanan kadın, en sonunda Sosyal Hizmetler Dairesi’nin kapısını çaldı. H.K, Sosyal Riskleri Önleme Vakfı’na yerleştirildi. Halen vakıfta yaşayan H.K şimdi bir temizlik şirketinde çalışıyor. Tek istediği bir an önce kendi düzenini kurup, kocasından resmen boşanmak ve 16, 12 ve 10 yaşında olan üç çocuğunu da yanına alarak güzel bir hayat yaşamak.

“İçip içip döverdi”

H.K 15 yıl boyunca cehennem hayatı yaşadı. Şiddetin hemen her türlüsüne eşi tarafından maruz bırakılan H.K yaşadıklarını Havadis’e şöyle anlattı: “Kocam çok alkol alan biriydi. Evde içtiği zamanlar sakin olurdu ancak ne zaman alkolü dışarıda alsa eve geldiğinde adeta Azrail olurdu. Ortada hiçbir neden yokken beni döverdi, hakaret ederdi ve daha çok şey. Son zamanlarda çocuklara da hakaretler etmeye başlamıştı. Artık dayanacak gücüm kalmamıştı ve çareyi Sosyal Hizmetler Dairesi’ne başvurmakta buldum. İyi ki de yapmışım. Canım kurtuldu. Daire beni Sosyal Riskleri Önleme Vakfı’na yerleştirdi. Vakıf yönetimi, yetkilileri altın gibi kişiler. Bana sahip çıktılar. Canımı kurtardılar. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ederim. Onlar olmasaydı belki de canıma kıymışım. Şimdi halen vakıfta yaşıyorum. İş de buldum, çalışıyorum. Düzeni kurduğumda kocamdan boşanacağım, çocuklarımı da yanıma alacağım.”

“Kadınları incitmeyin”

H.K, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” dolayısıyla verdiği mesajda ise “Kadınları sevin” dedi. H.K: “Kadınları sevin, onları incitmeyin. Güzel, çirkin fark etmez. Her kadın sevilmeyi ister, sevilmeyi hak eder. Hiçbir kadın şiddeti hak etmiyor” diye konuştu.