Özlem Çimendal

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, KKTC’de bazı üniversitelerin denkliği olmayan lisans, master ve doktora diplomaları verdiğini iddia ederek bu konuda suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti.

KTÖS Avukatı Öncel Polili ise yine bir üniversitede klinik psikoloji bölümünde master yapan bir öğrencinin aynı mağduriyeti yaşayarak kendilerine başvurduğunu açıkladı. Polili gerekli işlemleri başlattıklarını aktardı.

Şener Elcil: Diplomaların tanınmadığı sonradan ortaya çıkıyor

Elcil, daha önce de bu sorunların yaşandığını ifade ederek, yine sınıf öğretmenliği alanında mezun verildiğini ve bunun daha sonra ortaya çıktığını dile getirdi. Elcil, “Elimizde bütün belgeler var. Tanınmayan izinsiz bir bölümden öğrenci mezun edildi. Bu insanların önüne bu mezun olduklarında çıktı. Tanınmayan lisans, master, doktora diplomaları veriliyor” dedi.

“YÖDAK Yasası’nda üniversite kapama yetkisi var”

Üniversitelerin izinsiz ve yetkisiz öğrenci mezun vermesi konusunda, şu anda başında Ömer Gökçekuş’un bulunduğu YÖDAK’ın devreye girmesi gerektiğini söyleyen Elcil, “YÖDAK yasasına göre sahte belge vermek üniversiteyi kapatmayı emreder. Yasa var ve bu yasa üniversiteye kapamaya kadar fırsat ve yetki veriyor. Ama Ömer Gökçekuş maalesef bundan kaçıyor” şeklinde konuştu.

“Gökçekuş şikâyetleri engelliyor”

Şikâyetlerin YÖDAK Kurulu’nun önüne gelmesini Ömer Gökçekuş’un engellediğini söyleyen Elcil, “Bu konuyla ilgili kişiler, YÖDAK’a şikayette bulundukları gibi Cumhurbaşkanlığı’na da bildirdiler. Ancak bu şikayet YÖDAK gündemine ulaşmadı ve cevap verme tenezzülünde de bulunulmadı. Cumhurbaşkanı’nı dahi dinlemiyorlar” şeklinde konuştu.

“Farklı bir isimde mezun edilmek isteyenler şikayette bulunmalı”

Başladıkları bölümün denkliği olmadığı gerekçesiyle kendilerine sorulmadan kayıt yaptırdıkları alanın adı değiştirilerek farklı bir isim adı altında mezun edilmek isteyen öğrencilerin YÖDAK’a gidip şikayette bulunmaları gerektiğini ifade eden Elcil, “YÖDAK’a şikayette bulunmaları gerekmektedir. Gerektiği takdirde bize de ulaşırlarsa üyemiz olmazsalar dahi yardımcı olmaya çalışırız” şeklinde konuştu.

Öncel Polili: Psikoloji diplomasının geçersiz olduğunu öğrendi

Avukat Öncel Polili ise bir üniversitenin psikoloji alanında eğitim gördükten sonra klinik psikoloji alanında masterine devam eden bir öğrencinin ise eğitim aldığı bölümün denkliğinin bulunmadığını öğrenerek kendilerine başvurduğunu ifade ederek, gerekli araştırma ve incelemeleri yürüttüklerini söyledi. Müvekkilinin öğrenim gördüğü süre zarfında bölümünün denkliğinin olmadığının kendisine söylenmediğini, müvekkilinin bölümünün denkliği olmadığını daha sonra öğrendiğini ifade eden Öncel Polili, “Gerekli araştırmayı yapıyoruz. Müvekkilim bölümün denkliği olmadığını bilmiyordu” dedi.