Özge Kizir

Türkiye ve dünyanın bazı bölgelerinde yaşanan terör olayları, güvenli bölge KKTC’de de tedirginlik yarattı. KKTC Güvenlik güçlerinin MİT tarafından uyarıldığı iddiası gündeme bomba gibi düşerken, KKTC Meclisi gibi bazı kurumlarda güvenlik önlemlerinin artırıldığı görüldü. Polis Genel Müdürlüğü’nün MİT’in uyardığı iddialarını yalanlamasına karşın, geçtiğimiz gece Çevik Kuvvet ekiplerinin tam teçhizatlı araçlarla önce, TC Büyükelçiliği ve Meclis önünde, sonra da Dereboyunda ortalığı kolaçan ettiği bilgisine ulaşıldı.

Konuyla ilgili olarak Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuşan siyasiler, KKTC’ye dışarıdan bir terör saldırısı olmasının mümkün olmadığını ancak devletin adını lekelemek adına içeride bir takım olaylar yapılabileceğine dikkat çekerek, “KKTC’de güvenlik zafiyeti vardır. Dikkatli olunmalı…” yorumunu yaptılar.
Türkiye’de yaşanan bombalı saldırıların ardından Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı’nın KKTC Polisi ve istihbarat birimlerini KKTC’de de benzeri bir saldırı olasılığı konusunda uyardığı belirtildi. Güvenilir kaynaktan alınan bilgiyi değerlendiren milletvekilleri, güvenlik konusunda zafiyetlerin olduğunu ve gereken tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Angolemli: “Ortadoğu’nun bir parçasıyız”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Hüseyin Angolemli, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) uyarılarını beklemeden de dikkatli olunması gerektiğini kaydetti. “Çünkü Ortadoğu’nun bir parçasıyız. Buraya da bir takım göçmenler geldi. Bu göçmenler zaman zaman toplatıldı ve Türkiye’ye götürüldü. Buradaki derneklerimiz harekete geçti. Zaten Avrupa Birliği de (AB) burayı Türkiye’nin alt yönetimi olarak değerlendiriyor. Bütün dünya o gözle bakıyor” diyen Angolemli sözlerini şöyle sürdürdü:

“KKTC’de her an her şey olabilir”

“KKTC’de her an her şey olabilir. Çok dikkatli olmak gerekiyor. Maalesef bugüne kadar hiçbir konuda önceden önlem alınmamıştır. Bir olay olduktan sonra aklımız başımıza geliyor ve ondan sonra bir takım önlemler alıyoruz. Fakat böyle geldi diye böyle gitmemesi gerekir.

“Bizde ateşin orta yerindeyiz”

"Mutlaka bu konularda istihbaratımız ve güvenlik güçlerimizin de dikkatli olması gerekir düşüncesindeyim. Bugüne kadar bir olay olmuş değildir ama bir olay olmasını beklemeden dikkatli olmak gerekir. Çünkü biz de ateşin orta yerindeyiz. Bununla beraber burada Türkiye’nin kurumları da vardır. Dolayısıyla haklı olarak MİT burayı da uyarıyor.”

Töre: “Terörün ne zaman ve nerede meydana geleceğini bilemiyoruz”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Zorlu Töre de konuyla ilgili şöyle konuştu: “Terörün ne zaman ve nerede meydana geleceğini bilemiyoruz. KKTC’de de böyle bir eylem yapılabilir. Çünkü buralarda terör uzantılarının olduğu da açık bir gerçektir. Geçen gün bir terör saldırısında Berna Yılmaz hayatını kaybetti. Dolayısıyla demek ki buralarda da bu tür eylemler yapılabileceği olasılığı olabilir.

“Hem Rum tarafından hem de bazı çevreler tarafından ‘işgal ordusu’ nitelemesi vardır”

Kıbrıs’ta zaten sürekli olarak hem Rum tarafından hem de bazı çevreler tarafından ‘işgal ordusu’ nitelemesi vardır. Dolayısıyla dikkat etmesi gerekiyor. KKTC’de özellikle kolordu, güvenlik kuvvetleri komutanlığımıza ve polis teşkilatımıza yönelik bir saldırı olabilir. Dikkatli olmakta fayda vardır.

“KKTC’de de ciddi bir terör saldırısı olmadı”

Güvenlik birimlerinden sorumlu merkezlerin tedbir alacağı düşüncesindeyim. Şuana kadar KKTC’de de ciddi bir terör saldırısı olmadı. Fakat sokaklarda gece kulüplerine saldırılar oluyor. Bu da içerideki güvenliğe ciddi bir şekilde önem verilmesi gerektiğinin bir kanıtıdır. Çünkü KKTC’de bu tür saldırıların failleri yakalanıp cezalandırılamıyor. Bu tür sıkıntılarla da karşı karşıyayız.”

“Dışarıdan kimse bir şey yapamaz ama KKTC’yi yıpratmak için içte saldırı yapılabilir”

Onun için iç güvenliği ele almak mecburiyetindeyiz. Zaten dışarıdan bir tehlike şu anda gelmiyor ve Türk ordusu buradadır. Dışardan kimse bir şey yapamaz. Fakat içeriden asayişi bozmak için KKTC devleti üzerinde soru işaretleri yaratmak için bir takım saldırılar olabilir. İster terör nitelikli isterse mafya türü hesaplaşma olsun mutlaka onun önüne geçilmelidir. En azından failleri mutlaka en ağır cezaları görmeleri gerekmektedir.”

Albayrak: “Türkiye ile Kıbrıs arasında yaşanan ilişkiler münasebetiyle hem ilginç hem de alışagelmiş olan bir durumdur”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Arif Albayrak, birbirini etkileyen iki ülke arasında yapılan alışverişin son derece doğal olduğunu belirtti. Albayrak, “Bakalım daha neler duyacağız neler göreceğiz. Elbette birbirini etkileyen bölge olaylarının uyarı noktasındaki iki ülkenin alışverişi son derece doğaldır. Fakat göstere göstere siz uyuyorsunuz böyle şeyler olur ya da hedef göstererek, bunu belirtiyor olmak iki ülke ilişkileri açısından hoş algılanmaması gereken şeylerdir diye düşünüyorum” dedi.

“Bu ülkenin ayrı bir yargısı ve ayrı bir emniyet sistemi vardır”

Ülkenin ayrı bir yargısı ve emniyet sistemi olduğunu vurgulayan Albayrak şunları söyledi: 

“Bu ülkenin ayrı bir yargısı ve ayrı bir emniyet sistemi vardır. Her ne kadar da bir ateşkes sürecinin yaşandığı bir ülkede isek bu nedenle kalıcı bir çözümü ve barışı istiyoruz. Elbette bazı sıkıntılar olacaktır. Bu ateşkes döneminde de askerin müdahil olduğu konular vardır. Dolayısıyla polisin ne kadar sivil otoriteye bağlı olduğu konusunda da bilgimiz vardır yaşıyoruz.

“İki ülke arasındaki ilişkilerin daha farklı bir zeminde olması gerektiği kanaatini hep tekrarlamışımdır”

Bütün ekonominin veya siyasetin şekillenişinin neredeyse hükümete hangi partilerin ortak olarak gireceğine karışılmasının da alışılageldiği bir toplumda hangi gözlükle baktığınıza bağlıdır. Bu süreçte doğal da algılanabilir. Ancak ben iki ülke arasındaki ilişkilerin daha farklı bir zeminde olması gerektiği kanaatini hep tekrarlamışımdır. İnşallah terör başlamaz.

“En büyük terör trafikte…”

En büyük terör trafikte vardır. Bunun ötesinde çek senet mafyalarının dolaştığı ve ekonominin bozulduğu bu ortamda yargının da hafif işliyor olmasının anayasa değişmediği için maalesef mahkemelerinde takviye ister durumda olmasının ve bazı eksik yasaların da olmasının getirdiği sıkıntılar bireysel ve mafya türündeki ilişki ve çözümlere yol açıyor. Günün sonunda araçlarda kundaklamalar veya kurşunlama gibi şeyler yaşanıyor.

“Gönül arzu eder ki, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz’de kalıcı bir barış olsun”

Gönül arzu eder ki, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz’de kalıcı bir barış olsun. Kazan gibi kaynıyor. Bütün büyük ülkeler kendi çıkarları için coğrafyayı şekillendirmeye çalışıyor. Bütün sıkıntılar bundandır. O nedenle biz ısrarla barış barış diyoruz. Hem ülkemizde barış hem dünyada barış diyoruz. Fakat savaş destekçileri, büyük şirketler, silah tüccarları ve emperyalist bir anlayış dünyayı güzel şeyler yaşamaya bırakmadı. Geçmişte bırakmadı yarın da bırakmayacak diye düşünüyorum. Keşke terör diye diye bir şey olmasa.”

Gündüz: “Güvenlik zafiyetlerimizin olduğunu ve artık eski KKTC’nin olmadığını söyledim”

Demokrat Parti –Ulusal Güçler (DP-UG) Milletvekili Menteş Gündüz, ülkedeki güvenlik konusunda çok fazla açıklama yaptığını belirtti. Gündüz, “Güvenlik zafiyetlerimizin olduğunu ve artık eski KKTC’nin olmadığını söyledim. Dolayısıyla her birim kendine düşen görevi yerine getirmekle mükelleftir. Eş, dost veya akraba tanırım ile ilgili değil, her kurum ve kuruluş kendi üzerine düşen güvenlik birimlerini çalıştırarak bütün bunları devreye sokması gerekiyor” dedi.

“Değişen ve gelişen dünyada güvenlik çok önemlidir”

Değişen ve gelişen dünyada güvenliğin çok önemli olduğuna dikkat çeken Gündüz sözlerini şöyle sürdürdü: “İhbarları değerlendirecek ve yerinde müdahale edebilecek ekiplerin oluşturulması gerekir. Hatta polis konusunda görüşürken ‘dalında uzmanlaşmış elemanları bir sonraki tayin de başka yere göndererek bu düzeni bozmamak gerekir’ diye vurgu yapmıştım.

“O günler geldi çattı”

Yaşanan mülteci olayına bağlı olarak bunlar gündeme gelmişti. Bunun arkasından da bu tip örgütlerin Avrupa’ya en zayıf halka olarak geçeceklerinin dikkatini yapmıştık. Nitekim o günler geldi çattı. Dolayısıyla bu tip örgütler en zayıf gördükleri unsurlar üzerinden hareketlerini gerçekleştirirler. Kıbrıs bu yüzden onlar için idealdir. Zafiyet söz konusudur.”

Çevik Kuvvet ekipleri devriyeye çıktı

Polis Genel Müdürlüğü’nün MİT’in uyardığı iddialarını yalanlamasına karşın, geçtiğimiz gece Çevik Kuvvet ekiplerinin tam teçhizatlı araçlarla önce, TC Büyükelçiliği ve Meclis önünde, sonra da Dereboyunda devriyeye çıktığı bilgisine ulaşıldı. Sabaha karşı saat 03.30 sıralarında ortalığı kolaçan eden ekipler, ihbarı doğrulamış oldu.