Aytuğ Türkkan - Raif Doğru

Kuzey Kıbrıs’ın en büyük sebze ve meyve toptancısı Osman Koçak Ltd’nin işletmecilerinden Murat Koçak ile kardeşi Hasan Koçak’ın, geride milyonlarca liralık borç bırakarak aileleriyle birlikte yurt dışına kaçtıkları iddiası, alacaklıları krize sürükledi.

Diyalog’un elde ettiği bilgilere göre, Koçak kardeşler 17 Mayıs günü Larnaka üzerinden İngiltere’ye giderken, bazı kişilere verilen çeklerin karşılıksız çıkması ve telefonların kesilmesi sonrasında birçok mağdur insan dün iki ayrı depoya baskın düzenledi.

Engin Hürsen 200 bin lirasını istiyor

Diyalog’a konuşan sebze-meyve tüccarı Engin Hürsen, Murat ve Hasan Koçak kardeşlerden 200 bin lira alacaklı olduğunu söyledi. Hürsen “Larnaka üzerinden yurt dışına kaçtıklarını öğrendiğimde adeta şok oldum. Arabalarını bulmak için Larnaka’ya gittim ama bir sonuca ulaşamadım. Hiç kimse onlara ulaşamadı. Ben de verdiğim malların karşılığını alamadım. Mersin’de bir tüccarın da 600 bin TL alacağı var” dedi.

Engin Hürsen, bazı marketlerin Koçak kardeşlere avans adı altında para verdiğini, onların da bugünden itibaren büyük mağduriyetler yaşayacaklarını belirtirken, onlarca küçük üreticinin çok ciddi sıkıntılar yaşayacağını söyledi. Hürsen “Bunu bize yapmamalıydı” dedi.

Enerji Tarım Kıbrıs Ltd. kullanıldı

Koçak kardeşlerin Enerji Tarım Kıbrıs Ltd. isimli şirketle rakiplerini ikinci bir noktadan vurduğu iddiaları var. Gönyeli’deki deposunda Diyalog’a konuşan Tahir Güvensoy, Enerji Tarım isimli Türkiye’de faaliyet gösteren bir şirket olduğunu ve bir başkası aracılığıyla bu şirketle iş yapmaya başladıklarını anlattı. 

Güvensoy, “Bu şirket aracılığıyla da bizleri, yani rakiplerini vurdu. Benim bu şirketten alacağım 280 bin TL, bildiğim başka yerler de var. Mesela Köşe Ticaret’in 450 bin TL, Selgün Ticaret’in 220 bin TL, Ergin Hürsan’ın 180 bin TL... Daha benim bilmediklerim de var… Biz bu şirketin Türkiye bağlantısı var diye güvenli bir şirket sandık. Ancak şirketin sahibinin Tüzay Tanboğa olduğunu öğrendik. Bu ismi araştırdığımızda Murat Koçak’ın kayınvalidesi olduğunu gördük. Ama bir hafta önce bu şirketi Murat Koçak kendi üzerine almış. Kayınvalidesinin başı ağrımaması için. Tamamen planlı bir işti. Büyük mağduriyetimiz var” dedi. 
Olayın boyutunun çok büyük olduğunu söyleyen Güvensoy, “Birçok üretici batacak” dedi.  Murat Koçak’ın büyük market sahiplerinden yüklü miktarda hatır çekleri aldığını duyduklarını ifade eden Güvensoy, “Bu olayın boyutu 40 milyonu bulur” iddiasında bulundu.

“Seraları satıp ödeyeceğim”

Murat Koçak’ın Tatlısu köyünde büyük seralar inşa ettiği ve burada üretim yaptığı öğrenildi. 

Mağdurlardan Tahir Güvensoy, Murat Koçak’ın alacaklılara son güne kadar ödeme yapacağını söylediğini, hatta bir alacaklıya, “Tatlısu’daki seraları Ruslara satıyorum. Yüklü para kazanacağım. Sizlere de çeklerinizi ödeyeceğim dediğini” iddia etti.

Üreticiler depoları bastı 

Olayın duyulmaya başlamasıyla birlikte Osman Koçak Ltd’ye mal veren üreticiler dün Gönyeli’deki depoya akın etti. Çayönü köyündeki üreticilerin buzluklu depoda 500 ton patatesleri olduğu ve paralarını alamayacakları için en azından mallarını kurtarmak istediler ve depoya geldiler. Ancak karşılarında bir muhatap bulamadılar. Patronlarından alacağı bulunan birkaç çalışanın bulunduğu sırada yaşanan tartışmalar sonrasında Gönyeli Belediyesi’nin müdahil oldu ve depoları mühürledi. Üreticiler de parasını alamadığı ürünlerini de alamamış oldu.
Şirketin Lefkoşa Organize Sanayi bölgesindeki bir diğer deposunun önü de dün alacaklılarla dolup, taştı. Saatlerce bekleyen alacaklılar herhangi bir sonuç alamadan dağıldı.

Birlik üyeleri Pazartesi günü toplanıyor

Öte yandan Sebze Meyve İthalatçıları Birliği’nin bu büyük vurgun olayının gün yüzüne çıkması sonrasında pazartesi günü Gönyeli’deki birlik binasında bir araya gelecekleri ve vurgunun boyutunu masaya yatırıp neler yapılabileceğine ilişkin fikir alış verişinde bulunacakları öğrenildi. 

Gönyeli Belediyesi olay sonrasında Osman Koçak Ltd’e ait depoları mühürledi

Olayın duyulmasıyla birlikte, dolandırıldığını anlayan bazı üreticiler Osman Koçak Ltd’e ait depoları bastı ama muhatap bulamadı