Doğuş Özokutan Çiftçioğlu

Güney Kıbrıs’ta görülen “Mavi Dil Hastalığı”, Beyarmudu, Yiğitler ve Akıncılar’daki toplam 5 üreticinin sürülerinde tespit edildi.

TAK muhabirinin Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben’den aldığı bilgiye göre, hastalıkla ilgili önlem alındı.

Ataben’in verdiği bilgiye göre, pazartesi günü Beyarmudu köyünde 2 üretici, Yiğitler köyünde 1 üretici ve Akıncılar köyünde 2 üreticinin, ilgili daireye hayvanlarda hastalık belirtisi olduğu yönünde müracaat yapması üzerine, bölgedeki veteriner dairesi ve laborantlar ilgili çiftliklere giderek numune aldı.

Veteriner Dairesi Merkez Teşhis ve Araştırma Laboratuarında yapılan testler sonucu, 5 üreticinin de hayvanlarında mavi dil yönünden antijen pozitiflik tespit edildi.

Ataben’in verdiği bilgiye göre, bugün aynı numuneler kesin tanının konması ve hastalığın serotipinin belirlenmesi için Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Ankara’da bulunan Referans Laboratuarı’na gönderildi. Ataben, test sonuçlarının henüz gelmediğini kaydetti.

Mavi Dil Hastalığı’yla ilgili Güney Kıbrıs Veteriner Teknik Komitesi’nin, hastalıkla ilgili Kuzey Kıbrıs Veteriner Teknik Komitesini bilgilendirdiğini ifade eden Ataben, işbirliği çerçevesinde KKTC’de görülen vakaların da Güney Kıbrıs’a bildirildiğini kaydetti.

Ataben, Güney Kıbrıs Veteriner Teknik Komitesi’nin kendilerine bilgi vermesinin ardından, hastalığa neden olan sineklere yönelik ilaçlama yapılmasına rağmen, kuraklık ve hava ısısı nedeniyle hastalığın Kuzey Kıbrıs’ta da görülmesinin önüne geçilemediğini anlattı.

Sınır bölgelerinde yürütülen sinekle mücadele çalışmaları yanında ülke genelinde tüm belediyelerden de görevleri gereği ilaçlama yapılması talebinde bulunduklarını kaydeden Ataben, belediyelerin talep etmesi halinde yardıma hazır olduklarını dile getirdi.

Güney Kıbrıs’la olan yazışmalarla ilgili ilk günden itibaren üretici birliklerinin bilgilendirildiğini anlatan Ataben, sineklerle mücadelenin yasal görevleri olması hasebiyle Temel Sağlık Hizmetleri Dairesine de bilgi verildiğini kaydetti.

Ataben, bugün tüm bölgelerdeki kaza veteriner dairelerinin toplantıya çağırılarak bölgelerindeki hastalık durumu ve yapılacak çalışmalarla ilgili bilgilendiğini dile getirdi.

“HASTALIK GÖRÜLEN BÖLGELERDEKİ HAYVAN HAREKETLERİNE KISITLAMA GETİRİLDİ”

Hastalık çıkan bölgelerde, mezbaha haricinde hayvan hareketlerine kısıtlama getirildiği bilgisini veren Ataben, resmi kontrol ve denetimlerin devam edeceğini ifade etti.

İhbar ve şikayet gelmesi halinde ilgili bölgelere gidilerek yerinde kontrol yapılacağı ve numune alınarak analize gönderileceğini dile getiren Ataben, önümüzdeki günlerde sürecin gelişimi de göz önünde bulundurularak Türkiye’den gelecek rapor ışığında ve Güney Kıbrıs ile işbirliği yapılarak hastalıktan korunmak için aşı uygulamasına gidilip gidilmeyeceğine karar verileceğini anlattı.

“GÜNEY İLE ORTAK HAREKET KONUSUNDA MUTABAKATA VARILDI”

Güney ile ortak hareket konusunda mutabakata varıldığını dile getiren Ataben, hayvancıları çiftliklerinde bio-güvenlik konusuna önem vermeye, sağlık durumuna emin olmadığı çiftliklerden hayvan alımına gitmemeye ve hastalık belirtisi görmeleri halinde acilen ilgili Veteriner Dairesi’ne bilgi vermeye çağırdı.

Mavi Dil Hastalığı’nın hayvandan hayvana bulaşmadığı gibi hayvandan ya da hayvanın eti ve sütünden insanlara bulaşmadığını hatırlatan Ataben, hastalığın sadece sokucu sineklerle hayvanlara bulaştığını kaydetti.

Ataben, hastalığın küçükbaş hayvanlarda ölüme neden olduğunu kaydetti