Guiness Rekorlar Kitabı’na giren ilk ve tek Türk sualtı sporcusu Cem Karabay, 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı’nın yıldönümünü kutlama etkinlikleri çerçevesinde geçen yıl olduğu gibi yine KKTC’ye gelerek, 72 saatlik su altında kalma dünya rekorunu 142 saate (6 güne) çıkarma için yeni bir deneme gerçekleştirecek.

Yarın sabah saat 02.18’de su altına inecek ve 20 Temmuz sabahı 01.00’de rekor denemesini sonlandırarak karaya çıkacak Karabay, su altında kalacağı süre içerisinde tavla ve futbol oynayacak, ağırlık kaldıracak, bisiklet çevirecek.

Yeni rekor denemesi internet üzerinden canlı ve eş zamanlı izlenebilecek.

Karabay, gerçekleştireceği yeni rekor denemesi ile ilgili bugün Yavuz Çıkarma Plajı’nda basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda, ayrıca Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser, Sivil Savunma Teşkilatı Başkan Yardımcısı İsmail Özcan, SSTB Arama Kurtarma Şube Müdürü Cemal Betmezoğlu, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Sualtı Hekimliği Bölüm Başkanlığı Hiperbarik Tıp Ana Bilim Başkanı, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Asbaşkanı Prof. Şamil Aktaş, Escape Beach Club İşletmeleri Müdürü Ahmet Ballı ve Beylikdüzü Sualtı Sporları Dünya Rekortmenleri Kulübü üyeleri hazır bulundu.

BALLI: “KARABAY İLE GURUR DUYUYORUZ”

Escape Beach Club İşletmeleri Müdürü Ahmet Ballı Altınbaş Holding’e bağlı işletmenin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Cem Karabay’ın gerçekleştireceği yenidünya rekoru denemesine destek vereceklerini belirterek, yeni dünya rekoru denemesinin bilinci içinde Cem Karabay ile gurur duyduklarını ifade etti.

BETMEZOĞLU: “TÜM İMKANLARIMIZ İLE DESTEK OLACAĞIZ”

SSTB Arama Kurtarma Şube Müdürü Cemal Betmezoğlu, kurumun bu yıl da tüm imkanlarıyla Karabay’a destek vereceğini belirterek, rekor denemesinde Karabay’ın başta lojistik olmak üzere tüm ihtiyaçlarını karşılamaya çalışacaklarını kaydetti.

AKTAŞ: “HER TÜRLÜ SORUNLARA KARŞI HAZIRLIKLI OLACAĞIZ”

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Sualtı Hekimliği Bölüm Başkanlığı Hiperbarik Tıp Ana Bilim Başkanı, Türkiye Sualtı Sporları Fededasyonu Asbaşkanı Prof. Şamil Aktaş, 6 metrelik derinlikte gerçekleşecek rekor denemesinde vurgun ve hipotermi gibi herhangi bir olumsuzluk beklemedikleri ancak söz konusu dalışın daha önceden denenmemiş yeni bir dalış olacağı için olası her türlü soruna karşı hazırlıklı olacaklarını kaydetti.

1468410959.jpg

ATASER: “BAŞARILAR DİLİYORUM”

Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser, Karabay’ın yeni dünya rekoru denemesini Alsancak bölgesinde gerçekleştirecek olmasından dolayı teşekkür ederek, olayın kendilerini gururlandırdığını söyledi.

Karabay’a dalışta başarılar dileyen Ataser, denemede kendisinin de dalış yapacağını belirtti.

ÖZCAN: “AYNI BAŞARI VE DİSİPLİNİ BU YIL DA GERÇEKLEŞTİRECEĞİNDEN SÜPHE DUYMUYORUZ”

SSTB Başkan Yardımcısı İsmail Özcan da yaptığı konuşmada tarihi bir miras bulunan Yavuz Çıkarma Plajı’nda bu mirasın Kıbrıs Türk halkı ile Türk Milleti’nin birlikte taşıdığını ifade ederek, bu kapsamda Karabay’ın burada gerçekleştireceği rekor denemesine geçen yıl olduğu gibi bu yıl da destek vereceklerini söyledi.

“Aynı başarı ve disiplini bu yıl da gerçekleştireceğinden şüphe duymuyoruz” diyen Özcan, Karabay’a rekor deneme dalışında başarılar diledi.

KARABAY: “TRNC OLARAK REKORLAR KİTABI WEB SİTESİNDE YER ALMA BANA GURUR VERİYOR”

Cem Karabay da konuşmasında 2009 yılında su altında kapalı yerde kalma dünya rekoru kırdığını, ardından 2010’da bunu geliştirerek kayıtlara geçtiğini anımsatarak, KKTC /TRNC(Turkish Republic of Northern Cyprus) olarak Rekorlar Kitabı web sitesinde yer almanın kedisine gurur verdiğini ifade etti.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 42. yıldönümü kutlamaları kapsamında deneyeceği yeni rekor denemesinde geçen yıl 72 saat ile kırdığı dünya rekorunu 142 saatte çıkarmak istediğini belirten Karabay, dalışı yarın sabah 02.18’de gerçekleştireceğini söyledi.

Başbakanlık, Dışişleri, Sağlık, Turizm ve Çevre Sağlık Bakanlığı, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, Milli Günleri Kutlama Komitesi’nin katkılarıyla gerçekleştireceği dalışın içerisinde hekim ve su altı fotoğrafçı dahil olmak üzere 70 kişilik bir ekibin yer aldığını kaydetti.

“TÜZMEN’LE YİNE DENİZ ALTINDA TAVLA OYNAYACAĞIZ”

2 kamerayla 24 saat canlı yayınla internet üzerinden izleme fırsatı verileceğini ve www.cemkarabay.com adresinden görüntünün eş zamanlı akış (streaming) olarak yayınlanacağını da belirten Karabay, TC Eski Turizm Bakanlarından Kürşat Tüzmen’in de su altına inerek kendisiyle tavla oynayacağını anlattı.

“MESSİ’Yİ DE DAVET EDİYORUZ”

Kasların erime riskine karşı deniz altında bir bisiklet bulunduracaklarını, ayrıca tüplü televizyon indirip oradan Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı’nın logolarını göstereceklerini, masa, tabure götüreceklerini, hatta deniz altında futbol oynayacaklarını kaydeden Karabay, dalışa ünlü futbolcu Messi’yi de davet etti.

Rekor denemesini 20 Temmuz Şafak Nöbeti’nde 01.00 sıralarında sudan çıkarak sonlandıracağını ve Guinnes hakeminin kararının okunmasını bekleyeceğini kaydetti.