Ülkemizde 465 bin 961 aktif GSM kullanıcısı, 539 baz istasyonu üzerinden iletişim kuruyor. Baz istasyonlarına izin verilmesinden denetlenmesine kadar birçok görevi yüklenen Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu, 2012 yılından bu yana hizmet veriyor. Kadroları ise yeni istihdamlarla tamamlanmaya devam ederken, kurumun mevzuata dair çalışmaları sürüyor.

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkanı Kadri Bürüncük, zaman zaman gündeme gelen ‘bazistasyonları’na dair BRT muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Haberleşmenin birçok sekörle ilintili önemli bir alan olduğuna dikkati çeken Bürüncük, “Faydalı olduğu gibi, dikkatli kullanılması gereken ve doğru kullanılmadığı zaman, zararları da olabilecek birşey. O nedenle her zaman standartlara uygun hareket edilmesi gerekir” dedi.

Ülkemize gelen bütün elektronik cihazların, gümrüklenmeden, kurumda denetimden geçtiğini anlatan Bürüncük, “Bu cihazların standartlara uyumlu olup olmadığını değerlendiriyoruz… Birinci denetim, cihazların ülkeye girişinde yapılıyor. Daha sonra mobil operatörler eğer bir bölgeye istasyon kurmak istiyorsa, başvuru için müracaat eder….bölgeye fiilen gidilerek gözlem yapılıyor. Orada da mesafe gibi ölçümleri yapılıyor” dedi.

Baz istasyonu izni verilirken bölgedeki toplumsal hassasiyetin dikkate alınıp alınmadığı sorusuna ise Bürüncük, “Yasalara uymak zorundayız. Yasaların belirlediği koşulları dikkate alıyoruz” dedi.

Bürüncük, baz istasyonlarının aktif hale gelmesinin ardından söz konusu istasyonun ölçümünün yapılıp yapılmadığının sorusunu da yanıtladı.

Bürüncük “Eğer teknoloji ve elektronik cihazlardan bahsediyorsak, ayarlanabilecek kısımları muhakkak vardır.

Ölçümlere güven açısından bu soru en çok karşılaştığımız şey….Eğer, bilmiş olsalar ki, ‘biz bugün şu istasyona gidip ölçüm yapıyoruz’, bu mümkün olabilir. Ama biz her gün her saat ölçüm yapıyoruz. Ben şu anda arkadaşlarımın nerede ölçüm yaptığını bilmiyorum. O kadar yoğun bir denetim yapıyoruz ki hangi şehirde hangi noktayı ölçeceğimizi bilmeleri mümkün değil”dedi.

İzinlendirilmiş durumdan, standart dışına çıkmış olan bir güçle karşılaşmadıklarına dikkati çeken Bürüncük, “Ancak, özellikle güvenlik mesafelerinde değişiklikler olabiliyor” dedi ve buna örnek olarak, sürekli bina inşaatı yapılmasını gösterdi.

Bürüncük, “İzin verildiğinde orada bir güvenlik sıkıntısı yoktu. Ama bugün çıkmıştır! Bu rutin denetimlerde bu durum oluştuğunda da önlemler aldırtıyoruz ve bununla ilgili değişiklik yaptırdık… O kadar çok yere gidiyoruz ki, şu anda Lefkoşa’da ölçüm yapmadığımız sokak yoktur. Gezici araçlarla da ölçüm yaptık….askeri bölgelere bile girdik. Nöbet tutulan yerlerde, denetimler yaptık. Nöbet tutulan yerde güvenlik mesafesi sıkıntısı bulduk ve istasyonu değiştirdik… ” dedi.

Bürüncük, ölçüm talebi olan vatandaşları kuruma müracaat etmeye çağırdı.