Suna Erden

Türkiye’de 15 Temmuz’da Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yapılanmasında yer alan bir grup asker tarafından gerçekleştirilen menfur saldırının ardından 81 ilde Olağan Üstü Hal (OHAL) ilan edilirken, operasyonlar ve tutuklamalar devam ediyor. KKTC’de de yuvalandığı ortaya çıkan FETÖ yapılanmasına karşı operasyon için düğmeye basıldı, Bakanlar Kurulu dünkü toplantısında FETÖ /PDY örgütünü de terör listesine almaya karar verdi. Öte yandan KKTC’deki üç üniversitenin, iki kolejin, bazı işyerlerinin mercek altına alınacağı, bu yerlere kayyum atanacağı öne sürülürken, Türkiye Dışişleri Müsteşarı’nın KKTC’de olduğu, burada bazı temaslarda bulunduğu ve FETÖ yapılanması hakkında birçok birim ile görüşme yaptığı, görüşmelerin bugün de devam edeceği bilgisi elde edildi. Ayrıca geçtiğimiz gün Mehmetçik bölgesinde Fetullah Gülen’e ait kitapların yakılmasının ardından yine Gülen’e ait olan bazı yurtların terk edildiği ortaya çıktı. Bazı yurtların ise darbe gecesi terk edildiği öne sürüldü. Öte yandan ülkede fetulahçı yapılanma altında 150’yi aşkın ev bulunduğu, bu evlerde “abiler ve ablalar” olarak nitelendirilen şahısların hem sorumlu hem de dini eğitim verdiği belirtilirken, bazı imamların da bu yurt ve evlerde dini eğitime katkıda bulundukları öğrenildi. Konuyla ilgili görüşlerine başvurulan Din Görevlileri Sendikası Başkanı Süleyman Çakır, Star Kıbrıs’a yaptığı açıklamada, imamlar arasında Fetulahçı düşünce tarzına sempati duyan imam ve müezzinlerin olduğunu ancak onların “ihanet çetesi”nin içinde olmadığını söyledi. Çakır, sempatizanların yurtlarda kalan öğrencilere dini eğitim verdiğini ifade ederek, “Bu imam ve müezzinler ihanet çetesinin içinde değil. Sadece sempatizandır. Gönül bağı ile bağlanmış insanlardır” dedi. 

FETÖ, KKTC’DE DE TERÖR ÖRGÜTÜ LİSTESİNE GİRDİ 

Bakanlar Kurulu dünkü toplantısında FETÖ /PDY örgütünü de terör listesine almaya yönelik karar aldı. Kurul toplantısı sonrası açıklama yapan Başbakan Hüseyin Özgürgün, FETÖ /PDY örgütünü de terör listesine alındığını duyurdu. Özgürgün, “Listeye giren bütün örgütlerin tüm faaliyetleri yasaklanmaktadır. Böyle bir olay tespit edilirse, güvenlik kuvvetlerimiz ve polisimiz ortaya çıkacak problemi aşabilecek durumdadır. Hali hazırda da gerekli önlemler alınmıştır. Ankara’ya yapacağımız ziyarette de bu konular muhakkak gündeme gelecektir ve muhataplarımızla bu konuları değerlendireceğiz. FETÖ şu anda ülkemize geldi diyemem ancak böyle duyumlar var. Bizim, polisimizin ve güvenlik kuvvetlerimizin müdahale edebileceği bir istihbarat henüz gelmiş değildir” şeklinde konuştu. 

MÜSTEŞAR BURADA 

Bu arada KKTC’deki üç üniversitenin, iki kolejin, bazı işyerlerinin mercek altına alınacağı, bu yerlere kayyum atanacağı öne sürülürken, Türkiye’den bir heyetin buradaki FETÖ yapılanmasının mali yönünü araştırmak için KKTC’ye geleceği öğrenildi. Ayrıca, Türkiye Dışişleri Müsteşarı’nın KKTC’de olduğu, burada bazı temaslarda bulunduğu ve FETÖ yapılanması hakkında birçok birim ile görüşme yaptığı, görüşmelerin bugün de devam edeceği bilgisi elde edildi. 

KAÇAN KAÇANA 

FETÖ’ye yönelik operasyonların KKTC’ye sıçradığı haberleri üzerine geçtiğimiz gün kimliği henüz tespit edilemeyen kişiler tarafından Mehmetçik’te Fetullah Gülen’e ait kitapların ve içinde ne olduğu henüz bilinmeyen hardisklerin yakılmasının ardından Gazimağusa’da Dumlupınar mahallesinde bulunan bir öğrenci yurdunun önceki gün Fettullah Gülen’e ait olduğu için apar topar boşaltıldığı ortaya çıktı. 

DARBEYE SAATLER KALA TERK ETTİLER 

Yurdun yakınında oturan bir vatandaş 15 Temmuz günü saat 12.00 saatlerinde yurdun tamamen öğrenciler ile dolu olduğunu ancak bir anda boşaldığını kapılarının ilk kez kapalı olduğunu gördüklerini belirtti. Görgü tanıklarının verdikleri bilgilere göre,15 Temmuz öğle saatlerinde bir koşuşturmanın başladığını ancak ne olduğunu kestiremediklerini de belirten mahalle sakinleri, daha sonra yurtta kalan birçok öğrencinin yurdu terk ettiğini çok azının yurtta kaldığının, onların da 16 Temmuz’da gittiğini, camları açık ve terk edilmiş olarak yurdu gördüklerini söyledi. Öte yandan Lefkoşa’da Ortaköy ve Gönyeli bölgesinde yurt olarak kullanılan Fettullah Gülen’e ait olduğu öne sürülen iki apartmanın da terk edildiği iddia edildi. 

ABİLER, ABLALAR EĞİTİM VERİYOR 

Öte yandan elde edilen bilgilere göre, ülkede fetulahçı yapılanma altında 150’yi aşkın ev bulunuyor. Her dairede 4-5 kişi kalırken, buralarda kalan öğrencilere “Abiler, Ablalar” olarak adlandırılan kişiler dini eğitim veriyor. Kız öğrencilerin kaldığı yurt ve evlerden ablalar, erkeklerin kaldığı yerlerden ise abiler sorumlu oluyor. Lefkoşa, Gazimağusa, Girne’de ağırlıklı olarak bulunan bu evlerde genellikle Fetullah Gülen’in hayatı ve idealleri anlatılıyor. Ayrıca bazı imam ve müftülerinde Fetullahçı yapılanmaya ait ev ve yurtlarda kalan öğrencilere dini eğitimi verdiği öne sürülüyor.