Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Eczacı Cevher Cem Süzal, ilaçlarda soğuk zincirin kırılmasının etkilerini BRT’ye anlattı.

Süzal, bu tür ilaçların imal edildiği andan itibaren ulaşacağı son noktaya kadar soğuk zincir halkasının kesinlikle kırılmaması gerektiğini vurguladı.

Süzal, “Soğuk zincir malzemelerinin köpüklü özel ambalaj içinde buz aküleri ve indikatörlerle birlikte ithal edilmesi gerekmektedir ve ithal edildikten sonra ulaşacağı son noktaya kadar da bu soğuk zincir koşullarının kontrol edilmesi zorunluluk arz etmektedir. Kontrollü olarak soğukta saklanması gereken ürünlerin sevk ambalajlarının üzerinde saklama şartları gayet açık ve silinmeyecek bir şekilde yazılmış olmalı ve sevk araçlarına, nakliye sürecine ve miktarına bağlı olarak da soğuk kabinler, soğutma dolapları, ısı yalıtımlı özel kaplar ve amaca uygun sistemler bulunmalıdır” dedi.

 

Birlik Başkanı Süzal, bu tür ilaçların ülkemize dünya sağlık örgütünün öngördüğü şekilde ilaç ve eczacılık dairesinin ön izniyle ithal edildiğine işaret etti.

İlaç ve Eczacılık Dairesi bu ilaçlara ön izin verirken mutlaka faturalarını görür ve bu saklama koşullarını yerine getirip getirmeyeceğine dair bütün belgeleri ister. Ayrıca özel olarak ön izne de ‘bu ilaçlar soğuk zincirde ilaç ile gelir’ diye de not düşer.

Süzal, soğuk zincirin kırılmasının ilacın göstereceği aktiviteleri yok ettiğine dikkat çekti.

Süzal, “İlacın cinsi ve hangi ısıya kaldığı çok önemlidir. Çünkü her ilaca göre bu değişiklik gösterebilir. Önemli olan hangi ısısya ne kadar zamanda kaldığıdır ilacın” şeklinde konuştu.

Zinciri kırılmış bir ilacın kullanılmasının insan vücuduna etkisinin olmayacağı gibi toksit veya zehirlenmeye de yol açabileceğini belirten Eczacılar Birliği Başkanı, yine de bu konuda net birşey söylemenin mümkün olmadığını ifade etti.

Cevher Cem Süzal, zinciri kırılmış ilaçların kullanılmasının yaratacağı etkiye ilişkin birkaç örnek de verdi.

Süzal, “İnsülinin amacı nedir? Hastanın şekerinin düzenlenmesi için verdiğimiz ilaçtır. Bu durumda belki de hasta bilmeyecektir. Şekerinin düşmesini beklerken şekeri yükselecektir. Çocuk aşıları için de bu olay geçerlidir. Eğer bu aşı dışarda kaldıysa, ‘ne kadar dışarıda kalmıştır ve hangi derecede’. Diyelim ki siz çocuğunuza çiçek aşısı yaptırdınız. Yaptırmamış sayacaksınız. İlacın hiçbir fonksiyonu olmayacak. İstediğiniz fonksiyonu hiçbir şekilde göstermeyecek” dedi.

Süzal, eczanelerin de ilacı aldığı andan itibaren soğuk zincirin bozulmamasına büyük önem verdiğini anlattı.

Süzal, “İlaçlar bize özel buzdolaplarında gelir. Buzdolabından alınır, buzdolabına girer. Ve tekrar hastaya verilirken de buzlu aküler üzerinde hastaya veririz. Ama hastanın da dikkatli olması gerekir. Buz aküsünde olsa bile uzun müddet bunu dışarıda bırakmaması lazım. Aldığı zaman hemen doktoruna gitmesi gerekmektedir” dedi.