YSK'nın aldığı karar uyarınca, yurtdışında oy verme işlemi 8 Mayıs'ta başlayacak, 31 Mayıs'ta sona erecek. KKTC’deki Türkiyeli seçmenler, 8-31 Mayıs tarihleri arasında oy kullanacak.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin aksine bu seçimde yurtdışında yaşayan vatandaşlar, yaşadıkları ülke için belirlenen günlerde randevu almadan oy kullanacak.

Yurtdışındaki seçmenin oy kullanacağı ülkelerden Almanya'da 13, ABD'de 7, Fransa'da 6, Rusya, Çin ve Yunanistan'da 4, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bulgaristan, İsviçre, İran, Kazakistan'da 3 temsilcilikte oy verilebilecek.

Yurtdışındaki ülkelerde oy kullanma süreleri şöyle:
"Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, İsviçre, KKTC'de 8-31 Mayıs'ta 24 gün, ABD'de 16-31 Mayıs'ta 16 gün, Norveç'te 22-31 Mayıs'ta 10 gün, Romanya'da 28-31 Mayıs'ta 4 gün, Bulgaristan, Hollanda, İtalya, Kanada, Suudi Arabistan ve Türkmenistan'da 29-31 Mayıs'ta 3 gün, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Bosna Hersek, Cezayir, İsrail, Kazakistan, Kırgızistan, Makedonya, Rusya, Yunanistan'da 30-31 Mayıs'ta 2 gün, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Çek Cumhuriyeti, Çin, Finlandiya, Güney Afrika, Gürcistan, İran, İrlanda, İspanya, İsveç, Japonya, Katar, Kosova, Kuveyt, Lübnan, Macaristan, Mısır, Özbekistan, Polonya, Sudan, Tayland, Ukrayna, Umman, Ürdün, Yeni Zelanda'da 31 Mayıs'ta 1 gün."

Ayrıca yurtdışındaki seçmenler 8 Mayıs-7 Haziran arasında 33 gümrük kapısında oy verebilecek.

Seçim için Sarp, Kapıkule, Pazarkule, İpsala, Hamzabeyli, Dilucu, Dereköy karayolu gümrük kapılarında, Şakirpaşa, Esenboğa, Antalya, Eskişehir, Elazığ, Gaziantep, Hatay, İstanbul Atatürk, İstanbul Sabiha Gökçen, Adnan Menderes, Erkilet, Konya Askeri Havaalanı, Dalaman, Bodrum-Milas, Samsun, Trabzon, Zonguldak havalimanı gümrük kapılarında ve Kuşadası, Ayvalık, Çeşme, Derince, Mersin, Taşucu, Marmaris, Bodrum, Samsun liman gümrük kapılarında sandık kurulacak.

2 MİLYON 848 BİN 652 SEÇMEN

Türk nüfusu 500'ün altında olan yerlerde sandık kurulmayacak. Bu nedenle, yurtdışındaki 2 milyon 866 bin 940 kayıtlı seçmenden 2 milyon 848 bin 652'si oy kullanabilecek. 89 temsilcilikte kayıtlı 18 bin 288 kişi bulundukları ülkelerde oy kullanamayacak.

Yurtdışında en fazla Türk seçmen Almanya'da yaşarken en az seçmen Tayland'da bulunuyor. Buna göre, Almanya'da 1 milyon 404 bin 987 kişi, Tayland'da ise sadece 620 kişi sandık başına gidecek. İran'da Urumiye Başkonsolosluğunda ise sadece 36 seçmen oy verecek.

ABD'de 90 bin 747, Fransa'da 311 bin 796, Birleşik Krallık'ta 84 bin 559, Çin'de bin 852, Suudi Arabistan'da 28 bin 202, Yunanistan'da 10 bin 487, İtalya'da 13 bin 591, İran'da bin 44 Türk, bulundukları ülkede oy kullanacak.

Ayrıca, seçim için Manama (Bahreyn), Guangzhou (Çin), Pretorya (Güney Afrika), Deventer (Hollanda), Novorossiysk (Rusya), Muskat (Umman) gibi noktalarda da sandık kurulacak.

OYLAR TÜRKİYE'DE AÇILIP SAYILACAK

Yurtdışındaki sandık kurulları, kaç kişinin oy kullandığını belirleyecek ve oy zarflarını oy torbalarına koyarak mühürledikten sonra saklama kuruluna teslim edecek.

Güvenli odalarda saklanan oylar, oy verme işleminin tamamlanmasının ardından belirli bölgelerde toplanarak uçaklarla Türkiye'ye transfer edilecek. Oylar, Türkiye'den giden ve siyasi parti temsilcilerinin de bulunduğu ayrı bir heyet tarafından alınacak. Yurtdışında kullandırılan oylar, 7 Haziran'da Türkiye'ye ulaşmış olacak ve Türkiye'de oy verme işleminin tamamlanmasının ardından yurtdışından gelen oylar yurtiçindeki oylarla birlikte açılıp sayılacak.