Türkiye-Rusya krizinin adaya yansıması olarak yorumlanan gelişme üzerine Lavrov, 1 ve 2 Aralık tarihleri arasında yapacağı Kıbrıs ziyaretinde, sadece Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile biraraya gelecek.

Geçtiğimiz günlerde Almanya ve İngiltere dışişleri bakanlarının adayı ziyeretiyle hız kazanan diplomasi trafiğinde konuk bakanlar, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı makamında ziyaret etmiş ve Kıbrıs müzakereleri konusunda önemli görüşmeler yapılmıştı.

Ancak Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı makamında ziyaret etmek yerine iki kesimi birbirinden ayıran yeşil hatta görüşmeyi teklif etti. Gerek temsil edilen statülere gerekse diplomatik teamüllere aykırı bu teklif, Cumhurbaşkanı Akıncı tarafından anında reddedildi. Akıncı böyle bir görüşmenin yalnızca KKTC Cumhurbaşkanlığı'nda mümkün olabileceği yanıtını verdi. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü “İki toplumun da yararına olacak bir öneri sunduk ancak reddedildi” ifadesini kullandı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin siyasi eşitliğin gözetilmesi amacıyla aldığı kararlar uyarınca, Kıbrıs müzakerelerinde liderler, “cumhurbaşkanı” sıfatı yerine “toplum lideri” olarak anılıyor. 

Güvenlik Konseyi daimi üyesi Rusya’nın Dışişleri Bakanı aracılığıyla ilettiği teklifin “Adaya gelen tüm diplomatların titizlikle uyduğu eşitlik ilkesine gölge düşüreceği” değerlendirmesi yapılıyor. 

Rus Dışişleri Bakanı'nın, Rum lideri “Kıbrıs Cumhurbaşkanı” sıfatıyla makamında ziyaret edip, KKTC cumhurbaşkanı'na “ara bölgeye gel” teklifi, Türkiye ile Rusya arasında patlak veren diplomatik krizin Kıbrıs sorununa yansıması olarak yorumlanıyor.