Bünyesinden iki Cumhurbaşkanı, Mareşal ve Genelkurmay Başkanı çıkaran Kuleli Askeri Lisesi’nde 80 öğrenci darbeye karıştıkları gerekçesiyle gözaltına alındı. Öğrenciler arasında KKTC’li 4 öğencinin de bulunduğu öğrenilirken, gözaltına alınan öğrencilerden hangisinin gerçekten bilerek darbeye katıldığı, hangisinin ise okul komutanın emriyle tatbikat diye okul nizamiyesinde nöbet beklediği araştırılıyor. Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ve Dışişleri Bakanlığı’nın Kıbrıslı öğrencilerin serbest bırakılması yönündeki çabalarına rağmen, öğrencilerin kısa zamanda serbest kalmalarının mümkün gözükmediği öğrenildi.
Darbe girişimine sahne olan önceki gece İstanbul’da sıcak saatlerin yaşandığı merkezlerden biri de bünyesinden çok sayıda Cumhurbaşkanı, Mareşal ve Genelkurmay Başkanı çıkaran Kuleli Askeri Lisesi’ydi. Lisenin 80 öğrencisinin de arasında bulunduğu darbeye karıştıkları gerekçesiyle, polisin düzenlediği operasyonla gözaltına alındı. Öğrenciler arasında KKTC’li 4 öğencinin de bulunduğu öğrenilirken, gözaltına alınan öğrencilerden hangisinin gerçekten bilerek darbeye katıldığı, hangisinin ise okul komutanın emriyle tatbikat diye okul nizamiyesinde nöbet beklediği araştırılıyor. Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ve Dışişleri Bakanlığı’nın Kıbrıslı öğrencilerin serbest bırakılması yönündeki çabalarına rağmen, öğrencilerin kısa zamanda serbest kalmalarının mümkün gözükmediği öğrenildi.

Darbenin Whatsapp yazışmalarında da anılan lisenin bazı öğrencilerinin de arasında bulunduğu bir grup asker, Çengelköy Sabancı Polis Merkezi’ndeki polislerle çatıştı.

Çağrı yanıtsız kaldı

Edinilen bilgiye göre darbe grişimine destek veren Kuleli Askeri Lisesi öğrencilerinin de arasında bulunduğu bir grup, Çengelköy Sabancı Polis Merkezi’nin kendilerine teslim edilmesini istedi. Talebin reddedilmesi üzerine grup, silahlarla polis merkezini ele geçirdi. İlerleyen saatlerde ise İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, merkezdeki askerlere ‘teslim olun’ çağrısında bulunuldu. Aralarında askerlerle askeri öğrencilerin de bulunduğu grup, çağrıları dikkate almayarak polisle çatışmaya başladı. Çıkan çatışmanın ardından liseye kaçan askeri personele ‘teslim olun’ çağrılarının yanıtsız kalması ve 3 saat süren müzakerelerin üzerine liseye operasyon başlatıldı.

Operasyon sonrasında aralarında asker ve askeri lise öğrencilerinin bulunduğu çok sayıda personel gözaltına alınarak okula gelen 5 belediye otobüsüne bindirildi. Otobüslerin çıkışı sırasında, bazı vatandaşların araçlara pet şişe atıp camlarını yumrukladı. Lise önüne gelen bir öğrenci velisi, “Çocuğumla telefonla görüştüm. Çocukların normalde Cuma günü evlerine gitmeleri gerekiyordu. Ancak tatbikat var diyerek çocukları çıkarmamışlar. Gece 3 civarında olayın boyutunun farklı olduğunu anlamışlar. Söylediklerine göre şu an içerideki komutanlar ayrılmış. Sadece öğrenciler varmış” dedi.

ÖZEL HAREKAT LİSEYİ BASTI

Özel Harekât polisleri, aynı saatlerde liseyi bastı. Çok sayıda öğrenci gözaltına alındı. Lisedeki komutanlar ise teslim olmayarak beklemeye başladı. Yaklaşık 3 saat süren müzakerelerin ardından geri kalan öğrenciler ve komutanları teslim olma kararı aldı. Öğrenciler ve komutanları askeri liseden 7 otobüsle çevik kuvvet polisi eşliğinde çıkarıldı. Askeri lise önünde bekleyen kalabalık, otobüslerin bulunduğu alana doğru koştu. Gruptakiler askerlerin taşındığı otobüslere taş ve yumruklarla saldırdı. (Kıbrıs Postası)