Saat 14:00’te Girne Kordonboyu Atatürk Anıtı’nda yer alan törende, protokol sırasına göre anıta çelenkler konuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi, şiirler okundu, günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı.

Törende, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı GKK Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan Deniz Üsteğmen Mustafa Fikret Hacımustafa gerçekleştirdi.

Tören, yapılan resmi geçitle sona erdi.

Törene, Girne Kaymakamı Mehmet Envergil, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Merkez Komutanı Topçu Albay Kemal Çakmak, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) Sahil Güvenlik Komutanı Deniz Yarbay Şevket Üntaç Ekim, Girne Polis Müdür Vekili Ali Adalıer, Sivil Savunma Girne Bölge Müdürü İbrahim Çağlar,  bazı siyasi parti, kurum kuruluş, dernek, okul, sivil toplum örgütlerinin başkan ve temsilcileriyle askeri erkan katıldı.

Girne’deki törende ayrıca Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı Solo Türk ile Türk Yıldızları gösteri sundu.

HACIMUSTAFA: “DÜNYA VAR OLDUKÇA TÜRK VARLIĞI KIBRIS’TA DEVAM EDECEK”

GKK Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan Deniz Üsteğmen Mustafa Fikret Hacımustafa yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk Halkının en  kutsal hazinesi, milli varlık ve benliğinin simgesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 32’nci kuruluş yıldönümünü kutlamanın gururunu yaşadıklarını ifade ederek,  KKTC’nin; Kıbrıs Türk halkının Anavatan Türkiye ile birlikte zulüm ve haksızlığa karşı verdiği özgürlük mücadelesinin en kıymetli karşılığı olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesine değinen Hacımustafa, “bugün kendi  egemen devletinin  sınırları içinde, özgür bir ülkede yaşayan  Kıbrıs Türk halkı  çeşitli problemleri bünyesinde barındıran zor süreçlerden  geçmektedir. Karşı karşıya kaldığımız  problemleri çözmek  için yaptığımız mücadelede, 1963-74 arasındaki zor yılları bir kez daha  hatırlamamızda, o günkü hal ve şartlarla  günümüzdekileri  karşılaştırmamızda ve ulaşılan  başarının itici gücünü keşfetmemizde büyük  fayda vardır. Kuşkusuz bu düşünce bizlere özgüven ve cesaret verecektir” dedi.

Ulu Önder Atatürk, Milli Mücadele Lideri Dr. Fazıl Küçük, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf  Denktaş ve aziz şehitleri  saygıyla anan Hacımustafa, konuşmasına şöyle son verdi:

“Aziz şehitlerimiz, sizler vatan, millet, bayrak ve cumhuriyet uğruna canınızı seve seve feda ettiniz. Rahat uyuyunuz, biliniz ki dünya var oldukça Kıbrıs’ta Türk varlığı devam edecektir.”