KKTC Merkez Bankası, ülkedeki bankacılık sektörünün bilanço büyüklüğünün geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,2 oranında artarak 18 milyar TL’ye ulaştığını bildirdi.

KKTC Merkez Bankası, mevduat toplamının ise son bir yılda yüzde 10 artışla 14,3 milyar TL’ye, brüt kredilerin de yüzde 10,4 artışla 11,4 milyar TL’ye yükseldiğini kaydetti.

KKTC Merkez Bankası, dünya ekonomisinin genel görünümü, KKTC ekonomisi ve bankacılık sektörü ile ilgili en güncel istatistiki veriler ve değerlendirmelere yer verilen “2016 yılının ikinci çeyreğine ilişkin bültenini” yayınladı.

KKTC Merkez Bankası Başkanı Dr. Bilal San imzasıyla yayınlanan bültende, “Küresel finansal kriz dünya ekonomisini olumsuz yönde etkilemeye devam etmektedir” denildi.

Dr. Bilal San, “gelişmekte olan ülkelerde büyümenin zayıf seyrini sürdürdüğü, gelişmiş ülkelerde ise iktisadi faaliyetlerdeki toparlanmanın henüz istenilen düzeye ulaşamadığı” değerlendirmesinde bulundu.

Bu gelişmeler ışığında IMF’nin küresel büyüme tahminini 2016 yılı için yüzde 3,2’den 3,1’e, 2017 yılı için ise yüzde 3,5’den 3,4’e düşürdüğünü belirten San, Britanya’nın AB’den ayrılma kararının da, ülkeyi etkilediğine işaret etti.

San, Britanya’nın AB’de kalıp kalmayacağı hususunun referanduma götürüleceğinin açıklanmasıyla birlikte İngiltere ekonomisinin sıkıntılı bir döneme girdiğini, Brexit kararının hemen ardından da ülkedeki ekonomik ve finansal göstergelerin bozulduğunu belirtti.

KKTC’de İngiltere ile olan ticari, sosyal ve ekonomik ilişkilerine dikkat çeken San, söz konusu gelişmelerin makro ve mikro ekonomik olası etkileri olabileceğini kaydetti ve önümüzdeki dönemde ilgili kesimlerce bu sürecin yakinen takip edilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Dr. Bilal San, Türkiye ekonomisinin istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ettiğini vurgulayarak, 15 Temmuz tarihindeki darbe girişiminin finans piyasaları üzerinde oluşturduğu baskının son yıllarda gerçekleştirilen reformlar ve ilgili kurumların ivedilikle almış oldukları tedbirler sayesinde kısa sürede atlatıldığını kaydetti.

San, bankalarda iç denetim, risk yönetimi ve iç kontrol sistemlerinin daha etkin bir şekilde çalışmasını sağlamak ve kurumsal yönetime ilişkin genel çerçeveyi güçlendirmek amacıyla “Bankalarda İç Denetim, Risk Yönetimi, İç Kontrol ve Yönetim Sistemleri (Değişiklik) Tebliği”nin 22 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini belirtti.

San, ancak uzun süredir yasalaşması beklenen “Yapısal Dönüşüm Programında” da yer alan ve kurum olarak KKTC Merkez Bankasını ilgilendiren “Bankacılık, Tasarruf Mevduatı Sigortası Fonu ile Finansal Kiralama, Faktöring ve Finansman Şirketleri Yasa Tasarılarının”, güncel ihtiyaçlarını karşılamaya ilaveten uluslararası gelişmeler ve düzenlemelere uyum sağlanması açısından da ivedilikle çıkarılmasının önemine işaret etti.

“KKTC BANKACILIK SEKTÖRÜ BÜYÜMEYE DEVAM ETMİŞTİR”

KKTC bankacılık sektöründe toplam 22 bankanın 227 şube ve 2 bin 878 personel ile hizmet verdiğini belirten San, 2016 yılı birinci çeyrek sonu itibarıyla sektörün bilanço büyüklüğünün geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,2 oranında artarak 18 milyar TL’ye ulaştığını vurguladı.

San, mevduat toplamının son bir yılda yüzde 10 artışla 14,3 milyar TL’ye, brüt kredilerin ise yüzde 10,4 artışla 11,4 milyar TL’ye yükseldiğini kaydetti.

Brüt kredilerin toplam mevduat ve toplam aktifler içerisindeki payının sırasıyla yüzde 79,86 ve yüzde 63,33 düzeyinde olduğunu ifade eden San, ülkedeki toplam mevduatın, yıllardır olağan seyrinde arttığına dikkat çekti.

Yıllar itibarıyla KKTC bankacılık sektöründeki mevduat artışına ilişkin de bilgi veren Dr. San, son 10 yılda toplam mevduatın ortalama olarak enflasyonun biraz üzerinde arttığını, bunun da normal olduğunu belirtti.