Selim Sayarı

KKTC'nin TL'den Euro'ya geçişiyle ilgili çalışmalar, Avrupa Merkez Bankası heyetiyle Kıbrıslı Türk yetkililer arasında Kasım ayında başlayacak.

Devlet yayın kurumu BRT'nin haberine göre, Euro'ya geçiş çalışmaları, liderler arasında sürdürülen müzakerelerde varılacak anlaşmanın, referanduma sunulması beklenmeksizin başlatılacak. 

Euro'ya geçiş sürecinde, gerekli ön hazırlıkların tamamlanmasının ardından Türk kurucu devletine dönüşecek KKTC'nin çözümden sonra bir yıl daha TL'yi tedavülde tutması ardından tamamen Euro'ya geçmesi planlanıyor. 

Avrupa Birliği uyum komitesi başkanı ve iktidardaki Cumhuriyetçi Türk Partisi milletvekili Armağan Candan, Avrupa Merkez Bankası heyetinin Kuzey Kıbrıs'a gelerek Türk yetkililerle mesai yapacak olmasının, siyasi çözüme ne kadar yaklaşıldığının göstergesi olarak değerlendirdi.

Kıbrıs'ta çözümün sorunlu Ortadoğu için de önemli bir örnek oluşturacağını belirten Candan, "Avrupa Birliği bölgede bir başarı öyküsüne ihtiyaç duyuyor. Kıbrıs'ta çözümle Türkiye, İsrail, Yunanistan ve Mısır arasında doğalgaz ticaretinin yanı sıra turizm, ulaştırma, inşaat ve finans sektörlerinde başlayacak işbirliği, Avrupa'nın bölgedeki etkinliğine de katkı sağlayacaktır" dedi.

Çözüm için gerekli finansmanın sağlanması konusunda herkesi sorumluluk almaya davet eden CTP milletvekili Candan, ABD, IMF ve Avrupa Birliği gibi muhtemel finansörlerin, çözümle oluşacak yeni durumun değerini anlaması temennisinde bulundu. (NTV)