Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) 33. kuruluş yıl dönümü nedeniyle İzmir'de tören düzenlendi.

KKTC İzmir Konsolosu İpal Emin, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende Atatürk Anıtı'na çelenk koydu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Emin, törende yaptığı konuşmada, KKTC'nin, Kıbrıs Türk varoluş mücadelesinin en anlamlı eseri, hürriyetine ve hukukuna sahip çıkma kararlılığının en güçlü ifadesi olduğunu belirtti.

İpal Emin, Kıbrıs Türk halkının, hür iradesiyle kendi geleceğini belirleme hakkından ödün vermeyeceğinin zorlu ama haklı mücadelesini sürdürmeye kararlı olduğunu bundan 33 yıl önce dünyaya kanıtladığını ifade etti. Emin, “Anavatan Türkiye'nin manevi desteğinin yanı sıra mali desteğiyle hayata geçirilen projelerle çalışkan, azimli halkımızla bugün KKTC kararlı bir şekilde kalkınmaya devam etmektedir” dedi.

Emin, Kıbrıs Türk ve Rum tarafı arasında süregelen görüşmelerde hedeflerinin siyasi eşitlik, egemen eşitlik ve özgürlük temelinde adil ile kalıcı bir çözüm olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Olmazsa olmazlarımız anavatan Türkiye'nin etkin ve fiili garantörlüğüdür. Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kuzey Kıbrıs'taki varlığı tüm adadaki barışın ve huzurun teminatıdır. Adada yan yana yaşamaya mecbur iki halkın arasındaki sorunları eşit düzeyde yürütülecek müzakerelerle çözebileceğimize inanıyoruz. KKTC, iki eşit halktan ve onların kurdukları yönetimlerden oluşturulacak gerçek bir federasyon kurma çabası içerisindedir. Hedefimiz iki kesimli, iki kurucu devletten oluşan, eşitlik ilkesine dayalı, haklarımızın korunduğu yeni bir federasyondur."

Törene Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Berki Dibek, İzmir Vali Yardımcısı Uğur Kolsuz ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan da katıldı.