Gazimağusa'da ilk tören Zafer Anıtı önünde ikinci tören ise Polatpaşa Bulvarında yer aldı. Zafer Anıtı önünde saat 13.55’te başlayan törende anıta çelenkler sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Ardından Polatpaşa Bulvarındaki törene geçildi. Buradaki tören, Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu ile Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter'in halkın bayramını kutlaması ve tören birliklerini denetlemesiyle başladı.

İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam eden tören, Namık Kemal Lisesi tarih öğretmenlerinden Cafer Gökhas ile 4. Piyade Alay Komutanlığı’ndan Üsteğmen Feryat Sedatgil’in yaptığı günün anlamını ve önemini belirten konuşmalar ve öğrencilerin okuduğu şiirlerle sürdü.

Gökhas, KKTC'nin 31. kuruluş yıldönümünde Kıbrıs Türk halkının liderleri ile şehitleri rahmetle anarak, bugünü gurur ve onurla kutladıklarını vurguladı.

KKTC'nin kuruluşuna kadar verilen mücadeleleri anlatan Gökhas, mücadelenin bugün de sürdüğünü, Kıbrıs Türk halkının görevinin vatanına ve geçmişine sahip çıkmak olduğunu kaydetti.

Feryat Sedatgil de, bugün Kıbrıs Türk halkının en önemli günü olduğunu belirterek, yıllarca verilen mücadelenin kurulan cumhuriyet ile taçlandırıldığını ve bu emanete sonuna kadar sahip çıkacaklarını vurguladı.

Sedatgil, milli mücadele yılları ile Kıbrıs Türk halkının yıllarca çektiği acıları anımsatarak, bugün güven huzur içinde yaşanılan devletin kuruluşunun Mehmetçik ile mücahitlerin omuz omuza verdiği mücadele sonrasında gerçekleştiğini kaydetti.

Bugün özgür ve bağımsız bir şekilde yaşayan Kıbrıs Türk halkının geçmişini unutmadan birlikte çalışarak genç cumhuriyeti daha ileriye taşıyacağını belirten Sedatgil, KKTC'yi geliştirerek yücelteceklerini vurguladı.

Sedatgil, merhum liderler ile şehitleri de anarak, KKTC'nin ilelebet ayakta kalacağını kaydetti.

Tören geçit resmiyle tamamlandı.
Vatandaşların ilgi gösterdiği törene, bazı milletvekilleri, askeri erkan ve devlet yetkilileri, öğretmenler, öğrenciler katıldı.

GKK Bandosu ise gün nedeniyle 20 Temmuz Meydanı’nda konser verdi.

1416061570.jpg

1416061568.jpg

1416061582.jpg

1416061572.jpg

1416061571.jpg