Budapeşte'deki KKTC Temsilciliği’nin açılışını, dün akşam Dışişleri Bakanı Özdil Nami yaptı. Açılışa, Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı, Azerbaycan Budapeşte Büyükelçisisi Dr. Vilayat Guliyev, Budapeşte Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Yakup Gül'ün yanı sıra Macaristan yetkilileri de katıldı.

NAMİ: “KIBRISLI TÜRKLER UZUN YILLARDAN BERİ İNSANLIK DIŞI AMBARGOLAR ALTINDA YAŞAYAN BİR TOPLUM”

Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Özdil Nami, açılışta yaptığı konuşmada, Kıbrıslı Türklerin uzun yıllardan beri insanlık dışı ambargolar ve izolasyonlar altında yaşayan bir toplum olduğunu ifade etti. Nami, Dışişleri Bakanlığı olarak Kıbrıs Türk halkının dünyaya açılımı konusunda çizilen güçlü vizyon çerçevesinde dış temasları bayağı artırdıklarını kaydetti.

Nami, “Bu adım Macaristan ile gittikçe artan kültürel ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine vesile olacak. Umarım bu Avrupa Birliği’ne üye ülkelere de örnek olur, böyle açılımların bizler için çok büyük anlamı ve değeri vardır” dedi.

Macaristan'ın Kıbrıslı Türkler için dost ve kardeş bir ülke olduğunu belirten Nami, ayrıca, ''Başta Sayın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Macar hükümetine de bu imkanı tanıdıkları için tüm Kıbrıs Türk halkı adına içtenlikle teşekkür ediyorum'' dedi.

FAKILI: “KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN İYİ NİYETLE ÇALIŞIYORUZ”

Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı da, törende yaptığı açıklamada, KKTC temsilciliğinin Budapeşte’de açılmış olmasından dolayı çok memnun olduklarını, bu adımın atılmasında Macaristan hükümetinin desteğini ve katkılarını şükranla karşıladıklarını söyledi.

Fakılı, ''Bu aslında Macar tarafında Kıbrıs sorununun çözümüne olan bir katkısıdır. Biz Kıbrıs Türk tarafı olarak, Türkiye olarak Kıbrıs sorununun çözümü için iyi niyetle çalışıyoruz, aynı iyi niyetin karşı taraftan da gelmesini bekliyoruz'' dedi.

ALTAY: “EN MUTLU GÜN”

KKTC Budapeşte Temsilcisi Arif Altay ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak en mutlu günlerinden birisini yaşadıklarını söyledi.

Macaristan’da kurumsal olarak oluşturulan temsilciliği faaliyete geçirdiklerini söyleyen. Altay, şöyle devam etti:

“Tabii bu konuda Macar hükümet yetkililerine gösterdikleri anlayış, destek ve işbirliği için çok teşekkür ediyorum. Ümit ederiz ilerideki günlerde Macaristan’la Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında eğitim, ekonomi, turizm ve kültürel alanlarda işbirliği kurarak bunları geliştirme fırsatı olur.”