Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Kıbrıs Türk Sanayi Odası ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası arasında mesleki eğitim işbirliği protokolü imzalandı.

3 yıl geçerli olacak protokolün amacı; taraflar arasında meslek standartlarının geliştirilmesi, revize edilmesi, buna bağlı öğretim programlarının geliştirilmesi, meslek eğitimi ve iş yaşamında genel stratejilerin belirlenmesi olarak açıklandı.

Protokolün imzalanması öncesinde sırasıyla, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros,  Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kamber ve Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Hüdaoğlu birer konuşma yaptı.

BEROVA

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, bu protokolle, tarafların birer çalışanını meslek standardı çalışmalarına göndermeyi üstleneceğini belirterek, bu çalışmaların Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürlüğü koordinesiyle ülkedeki mesleklerin asgari normlarını belirlemek ve öğretim programlarını revize etmek için yapılacağını söyledi.

Meslek Standardı çalışmalarında ülkeye uygun 80 meslek standardı geliştirilmesini hedeflediklerini belirten Berova, bu çalışmalarda AB işbirliğinde yürütülen “Vetlam Projesi”nden uzman desteği alınacağını da belirtti.

Berova, ayrıca tarafların meslek eğitimi ve yaşamı için kullanılmak üzere sektörlerle ilgili istatistik ve rapor istenmesi durumunda teknik destek sağlayacağını anlatarak, protokole katkı koyan herkese teşekkür etti.

SANER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner ise, ara eleman eksikliğinin ülkenin en büyük sıkıntılarından biri olduğunu belirterek, devlet- sivil toplum işbirliklerinin her zaman önemli olduğunu kaydetti.

AB işbirliğinde yürütülen Vetlam projesinin sivil devlet projesine güzel bir örnek olduğunu ve ülkede üniversite mezunlarının bazı bölümlerde ihtiyaçtan bile fazla olmasına rağmen ara eleman bulunmamasının yarattığı eksikliklere çözüm getirmek amacıyla atılan adımların önemli bir bacağı olduğunu ifade etti.

Bugünkü protokolün de ara eleman açığının kapatılması yönünde atılacak adımların mihenk taşı olduğunu dile getiren Saner, ülkede 12 bin işsiz varken 45 bin yurt dışından gelen çalışan olduğunu, bu alandaki sıkıntıyı gidermenin de devlet yetkililerine düştüğünü söyledi.

1465546442.jpg

ÇIRALI

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı da, bu protokolün ülke ekonomisinin ihtiyaçları doğrultusunda eğitimi programlamayı amaçladığını kaydederek, bu projenin hem özel sektörün ihtiyacı olan alanlardaki eğitimleri hem de eğitimlerden sonra iş bulma olanağını arttıracağını söyledi.

TOROS

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros da, her zaman devlet sivil toplum işbirliğinin içinde bulunduğumuz gelişim sürecinde çok önemli olduğunu belirterek, mesleki teknik eğitimin ve meslek standartlarının AB normlarına uyumlu olması için çeşitli proje ve çalışmalara ihtiyaç olduğunu söyledi.

KAMBER

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kamber ise, ülkede eğitimin planlanmamış olması nedeniyle eğitimli ancak işsiz bir kesim bulunduğunu kaydederek, işbaşında eğitim modelinin hızlı istihdamın en kolay modeli olduğunu belirtti.

HÜDAOĞLU

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Hüdaoğlu da, gelişmek için vasıfları yüksek teknik personele ihtiyaç duyulduğunu, bu protokolle, yetişen teknik personeli sistem içerisine yerleştirip sistemde tutabilmeyi arzuladıklarını söyledi.