“50 yıldır bu ülkede yazılmamış bir yasa vardı, hekimlere çok para verilmezdi, ama öğleden sonra özelde çalışılmasına göz yumulurdu. Şimdi bu barış ortamı bozuldu”

“Hekimler huzursuzdur. Zaten büyük ihtimalle pazartesi günü de bir eylemleri olacak”

 “Ben bu durumu hekimlerin özlük haklarının son 10 yılda çok geri götürülmesine bağlıyorum”

“Emeklilik şartları ve pek çok şey geriye gittiği için hekimlerin çoğu huzursuzdur”

ÖZGE KİZİR

KKTC’de son bir yıl içerisinde 7 uzman hekimin kamudaki görevinden istifa etmesi sağlık sektöründe huzursuzluğa neden oldu. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi, Kalp ve Damar Cerrahı Dr. Ramadan Kâmiloğlu ortamın çok gergin olduğunu vurguladı.

Dr. Ramadan Kâmiloğlu hekimlerin istifalarının sağlık sektöründe huzursuzluğa neden olduğunu belirtti. 
Ortamın çok gergin olduğunu vurgulayan Kâmiloğlu, “Hekimler huzursuzdur. Zaten büyük ihtimalle pazartesi günü de bir eylemleri olacak. Ben bu durumu hekimlerin özlük haklarının son 10 yılda çok geri götürülmesine bağlıyorum. Şimdi 3 bin 70 TL’ye hekim çalıştırılırsa ve ‘başka hiçbir iş yapma’ da denilirse bu hekim, eğer nöbet tutulan bir bölümde ise 5-6 nöbet tutsa dahi Maliye buna ‘ek mesai’ diyor ama ek mesailer 36 saat evine gitmemek şartıyla bu nöbetleri tutuyor. Ek mesai değil, nöbet parasıdır” şeklinde konuştu.

“Emeklilik şartları ve pek çok şey geriye gitti”

Toplanan maliyetlerle beraber bir hekimin aldığı ücretin düşük olduğunu vurgulayan Kâmiloğlu, “Bu paralarla birlikte bir hekimin aldığı para 4 bin 500 TL civarında olursa, liseden sonra 11-12 yıl okumuş, 30’lu yaşlardan sonra para kazanmaya başlamış hekimlerin bunu tolore etmesi kolay değildir. Doktor geçinemiyor. Bununla beraber emeklilik şartları ve pek çok şey geriye gittiği için hekimlerin çoğu huzursuzdur” ifadesini kullandı.

“Şimdi bu barış ortamı bozuldu”

İkinci iş konusunda değerlendirmede bulunan Kâmiloğlu, “İkinci bir iş yapmak son dava ile gayri yasal bulundu. Halbuki 50 yıldır bu ülkede yazılmamış bir yasa vardı. Hekimlere çok para verilmezdi, ama hekimlerin de öğleden sonra özelde çalışılmasına göz yumuldu. Şimdi bu barış ortamı bozuldu” dedi.

“Siz şartları güzelleştirin. İsteyen part time seçer isteyen full time seçer”

Türkiye’deki sağlık sisteminde de bazı problemler yaşandığını ifade eden Kâmiloğlu, şunları söyledi: 

“Türkiye’deki sistemde de bazı problemler vardır. Türkiye’de part-time çalışma şartı da vardır. Bununla beraber komşu ülkelerin çoğunda da part-time çalışma şekli vardır. Siz şartları güzelleştirirsiniz, isteyen part-time seçer, isteyen full time seçer. Bu hastane halkın hastanesi… Yani kötü şartlarla hekimler artık gelmeyecek. Bu hastanenin daha ileriye gitmesi gerekirken daha kötüye düşmesi, bütün toplumu ilgilendirir. Benim çocuğum 3 yıl önce hasta oldu ve bu hastanede yattı. Bu hastaneyi geriye götürmek kimsenin işine gelmemelidir. Vatandaş da hastanelerine sahip çıkmalıdır.” 

“3 bin TL’ye o kadar çok doktor gelir mi?”

Maaşların düşük olmasından dolayı doktor gelemeyeceğini ifade eden Kâmiloğlu, “ 3 bin TL’ye o kadar çok doktor gelir mi? Türkiye’de maaşlar 10-12 bin TL olursa, komşumuz da bizden 3-4 bin fazla kazanırsa, ‘biz sizi içeriye kapatıyoruz, dışarda çalışmanız gayri yasal’ denirse gelebilir mi”  diye sordu.