Diyarbakır'da açıklamalarda bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'nin hükümetsiz kalmaması gerektiğini belirterek, AK Parti ve CHP'nin sorumluluk üstlenerek ilkeler çerçevesinde uzlaşması gerektiğini ifade etti.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin seçim çalışmaları çerçevesinde 5 Haziran'da Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda düzenlediği mitinginde bombalı saldırıların yapıldığı alanı ziyaret ederek, karanfil bıraktı. Burada açıklamalarda bulunan Demirtaş, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Koalisyon tartışmalarına ilişkin bir soru üzerine Demirtaş, seçenekleri mecburen değerlendireceğini belirtti. İlk koalisyon tartışmalarını AK Parti ve CHP'nin yapmasının beklendiğini kaydeden Demirtaş, "Bugüne kadarki teamüller bunu işaret ediyordu. AK Parti hükümet olmaya hevesli zaten, CHP de ana muhalefet misyonunu sürdüren bir partiydi. Dolayısıyla biz kendilerinin sorumluluk üstlenmelerini bekliyoruz. AK Parti ve CHP sorumluluk üstlenmeli ve ilkeler çerçevesinde uzlaşmalı. Eğer hangi ilkeler çerçevesinde uzlaşmaya çalıştıklarını bilirsek, biz de o ilkeleri partimizin ilkelerine uygun görürsek öyle bir koalisyonun çalışmasını kolaylaştırırız. Hem muhalefet görevimizi yaparız. Türkiye'nin hükümetsiz kalmaması gerekir. Fakat şu anda ilkeler görüşülmüyor. Pazarlıklar başka mecralarda, başka konular üzerinden yürüyor. Oysa asıl ilkelerin konuşulması ve hangi ilkeler çerçevesinde koalisyonların oluşturulabileceğinin açıklanması lazım. Örneğin yeni anayasa, çözüm süreci, Meclis iç tüzüğü, güvenlik paketinin geri çekilmesi, basın üzerindeki baskıların kaldırılması, yolsuzluk dosyalarının yeniden gündemleştirilmesi, Kobani ve Gezi döneminde yaşanan katliamların geriye dönük soruşturulması. Önemli olan bunlardır. Bunlar konuşuluyor mu? AK Parti ve CHP bunu konuşuyor mu? Yok. Bu ilkeleri konuşursak nasıl bir hükümet istenildiğini daha iyi anlarız. Toplum nasıl bir hükümet istediğini ortaya koymuştur. Çatışma ve kutuplaşma istemiyor. Barış istiyor bir defa. Bunu sürdürmeyen hiçbir koalisyon başarıya ulaşamaz. Hızla çözüm sürecine dönülmesi gerekir. Bunlar konuşulursa biz mevcut kurulacak koalisyonların işini kolaylaştırırız ama bunun uzağında çıkarcı ve ucuz hesaplar üzerine kurulu bir koalisyon karşısında sert bir HDP muhalefeti görecek" dedi.

"BU ÜLKEYE BARIŞ GELECEK"

Her partinin seçmeninin Türkiye'de barış istediğine işaret eden Demirtaş, "MHP'ye oy vermiş seçmen de Türkiye'de savaş yanlısı değil. Seçim yürütürken bunu gördük. MHP'ye oy verdiğini ama barış istediğini belirten yüzlerce MHP ile karşılaştık. Çözüm süreci olacak. Savaş dayatan politikalara rağmen bu ülkeye barışı getireceğiz. Hiç öyle, "Bir kez daha savaş çıkarırız ve kandan besleniriz" diye kimse heveslenmesin. Türkiye'ye barış gelecek ve bunun üzerinden beslenen politika ve politikacılar zayıflayacak ve başarılı olamayacak" diye konuştu.