Raif Doğru

Hükümeti kurmakla görevlendirilen Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu’nun, Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile koalisyon konusunda uzlaştığına ilişkin haberler yalanlandı.

Diyalog muhabirinin görüşüne başvurduğu UBP’li bir kaynak, “Şu an itibarı ile yapılmış ciddi bir görüşme veya herhangi bir konuda uzlaşı yoktur” dedi. 

UBP’nin, CTP ile koalisyon yapabilmesi için bazı konularda taleplerinin olacağını belirten aynı kaynak, henüz böylesi bir ortamın gerçekleşmediğini söyledi.

Aynı kaynak, UBP ile DP koalisyonu konusunda uzlaşı sağlandığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını da aktararak, yeni hükümetin oluşumu konusunda spekülatif haberlerin çok olduğunu DP ile de bir diyaloğun henüz başlatılmadığını kaydetti.

Akıncı, görevi Kalyoncu’ya verdi

Öte yandan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hükümeti kurma görevini dün, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu’ya verdi.

Anayasa’ya göre Kalyoncu’nun, on beş gün içinde oluşturacağı Bakanlar Kurulu’nu Cumhurbaşkanı’na sunması veya görevi iade etmesi gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Akıncı, kabulde yaptığı açıklamada, siyasi partilerle yaptığı görüşmelerin neticesinde, hükümet kurma görevini, Cumhuriyet Meclisi’nde çoğunluğu sağlayabilecek bir milletvekili olarak CTP-BG Girne Milletvekili Kalyoncu’nun üstlenmesi kanaatine vardığını söyledi.

Kalyoncu: Gereken çabayı göstereceğim

Ömer Kalyoncu ise, Anayasal sınırlar içerisinde, en erken zamanda Bakanlar Kurulu’nu Cumhurbaşkanı’na sunmak için gerekli çabayı ortaya koyacağını söyledi.

Memleketin hükümetsiz kalmaması gerektiğini belirten Kalyoncu, “Erken zamanda yeni bir hükümet kurulması gereği ortadadır, mevcut sorunlarımızın üstesinden gelecek bir hükümet oluşması gerekiyor. Ülkemizin refaha ve ilerlemeye ihtiyacı var. Yeni kurulacak hükümetin bu yönde gerekli çabayı ortaya koyması için üzerime düşen görevi yapacağım” dedi.

Talat: Kabineyi ben bile bilmiyorum

CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat da TAK’a yaptığı açıklamada, “Aldığı bilgiye göre, çarşamba günü genişletilmiş parti meclisi, perşembe de Parti Meclisi toplanacak ve koalisyon ortağı netleşecek” dedi.

Kabinenin, ortaklığın netleşmesinin ardından belirleneceğini kaydeden Talat, “Kabine üyelerini ben bile bilmiyorum, basın nasıl haber yapar, anlamak zor. Parti Meclisi’nin perşembe günü alacağı kararın ardından koalisyon ortağıyla pazarlık yapılacak ve kabine ondan sonra netleşecek. Hükümet hafta sonuna kadar, en geç pazartesi kurulmuş olur” dedi.