Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Son haftalarda anketler, kamuoyu yoklamaları biraz böyle koalisyonu işaret ettiği zaman dolar çıkıyor, faiz çıkıyor. Borsa düşüyor. Çünkü finansal piyasa açısından da yine bu seçimler çok önemli" dedi.

Başbakan Yardımcısı Babacan, İvedik Organize Sanayi Bölgesi'nde esnaf ve sanayiciler ile bir araya geldi. OSB Konferans salonunda esnaf ve sanayicilere hitap eden Babacan,Türkiye'nin kritik bir dönemden geçtiğine dikkat çekerek, "Seçimlere iki gün kala Türkiye'nin geleceğini önümüzde ki 4 yılı 8 yılı şekillendirecek çok önemli dönem. Son 12 yıl da yapmış olduğumuz seçimlerden belki de en kritiği. Türkiye son 12 yıl içerisinde her alanda gerçekten mesafe kaydetti. Bir yandan Türkiye'nin demokrasisi ilerledi bir yandan Türkiye'nin ekonomisi ilerledi. 12 yıl öncesi Türkiye'sinde bugünün Türkiye'si neredeyse iki ayrı ülke diyecek kadar birbirinden farklı. 2002 yılında zor bir kadro ele aldık. Ben hazineden sorumlu bakan olarak göreve başladığım gün, Türkiye Cumhuriyeti hazinesi borçlanırken günlük yüzde 66 faiz ödüyordu. Bu aslında gerçekten iflas noktasına gelmiş, borcunu ödeyecek mi? ödeyemeyecek mi? diye endişelenen bir ülke tablosu vardı" diye konuştu.

"İNSANİ YARDIMLARDA DÜNYA ÜÇÜNCÜYÜZ"

Türkiye'nin 12 yıllık ekonomik gelişimini ve yükselişini anlatan Babacan, "Türkiye çok şükür alan el olmaktan, veren el olma aşamasına geçti. Geçen yıl biz dünyanın 3'üncü büyük insani yardım yapan ülkesi olduk. Dünyanın 16'ncı büyük ekonomisiyiz fakat insani yardımlarda dünya 3'üncüsü olduk. Dünyanın dört bir yanında eğer bir problem varsa, insanlar sıkıntı çekiyorsa ve biz bundan haberdarsak az ya da çok gücümüz yettiği kadar yardım etmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Siyasi istikrarın, ekonomiyi etkilediğini belirten Babacan, "İstikrar yavaş yavaş oluşan bir kavram. Aynı ticaretteki itibar gibi. Kıymetini iyi bilmemiz lazım. Biz bütün vatandaşlarımıza, millet olarak kendi istikrarımıza, güven ortamımıza sahip çıkarsak Türkiye'nin önü açık yolu açık. Ama birbirimize düşersek, birlik beraberliğimizi bozarsak işte o zamanda ekonomik istikrarımızı sürdüremeyiz" şeklinde konuştu.

Siyasi istikrar olmazsa Türkiye ekonomisinin zarar göreceğine dikkat çeken Babacan, geçmiş yıllarda yaşanan koalisyon dönemlerde yaşanan ekonomik sıkıntıları anlattı. Babacan, "Son haftalarda anketler, kamuoyu yoklamaları biraz böyle koalisyonu işaret ettiği zaman dolar çıkıyor, faiz çıkıyor. Borsa düşüyor. Çünkü finansal piyasa açısından da yine bu seçimler çok önemli. Yeniden istikrar, yeniden tek parti oluşu finansal piyasayı etkiliyor. Hiçbir siyasi partinin Türkiye'de ben iktidar olacağım diye bir hazırlığı yok. Tek başına iktidar olamayacağını söylüyor. Bir yandan da bakıyorsunuz hayali, afaki bazı tahaütler. Tamamen popülist, Türkiye popülizmden çok çekti. Önemli olan gerçek politikaları uygulayabilmek" ifadelerini kullandı.